UNICEF: beveik 400 mln. mažamečių vaikų namie drausminami smurtu

  • Teksto dydis:

Beveik 400 milijonų jaunesnių nei penkerių metų vaikų – maždaug 60 proc. šios amžiaus grupės vaikų visame pasaulyje – namuose patiria smurtines fizines ar psichologines bausmes, nuo mušimo iki įžeidinėjimų, vėlai pirmadienį pranešė Jungtinių Tautų vaikų agentūra UNICEF.

Naujasis vertinimas atspindi 100 šalių duomenis, surinktus 2010–2023 metais, ir apima tiek fizines bausmes, tiek psichologinę agresiją.

UNICEF vertinimu, psichologinis smurtas gali būti rėkimas ant vaiko, vadinimas kvailiu ar tinginiu, o fizinis smurtas – kratymas, mušimas, pliaukštelėjimai arba bet kokie veiksmai, kuriais siekiama sukelti fizinį skausmą ar diskomfortą be sužalojimų.

Iš šių beveik 400 milijonų vaikų apie 330 milijonų patiria fizines bausmes, teigė agentūra.

Nors vis daugiau šalių draudžia kūno bausmes vaikams, beveik 500 milijonų vaikų iki penkerių metų amžiaus nėra teisiškai saugomi nuo tokių bausmių.

UNICEF duomenimis, daugiau nei ketvirtadalis motinų ar atsakingų suaugusiųjų mano, kad fizinės bausmės yra būtinos siekiant tinkamai auklėti vaikus.

„Kai vaikai namuose patiria fizinį ar žodinį smurtą arba kai jie netenka socialinio ir emocinio artimųjų rūpesčio, tai gali pakenkti jų savivertės jausmui ir vystymuisi“, – pareiškime teigė UNICEF vykdomoji direktorė Catherine Russell (Ketrin Rasel).

„Rūpestingas ir žaismingas auklėjimas gali suteikti džiaugsmo ir padėti vaikams jaustis saugiai, mokytis, ugdyti įgūdžius ir orientuotis juos supančiame pasaulyje“, – sakė ji.

Birželio 11-ąją pirmą kartą minint Tarptautinę žaidimų dieną UNICEF paskelbė duomenis apie vaikų galimybes žaisti.

85 šalių duomenys rodo, kad kas antras ketverių metų vaikas negali žaisti su jį namuose prižiūrinčiu asmeniu, o maždaug kas aštuntas jaunesnis nei penkerių metų vaikas neturi jokių žaislų.

Apie 40 proc. 2–4 metų amžiaus vaikų negauna namuose pakankamai stimuliacijos ar prasmingo bendravimo.

Taip pat vienas iš dešimties mažų vaikų neturi galimybės užsiimti tokia veikla, kuri yra „itin svarbi pažintiniam, socialiniam ir emociniam vystymuisi skatinti, pavyzdžiui, skaitymu, istorijų pasakojimu, dainavimu ir piešimu“, nurodo UNICEF.

„Pirmąją Tarptautinę žaidimų dieną turime susivienyti ir iš naujo įsipareigoti nutraukti smurtą prieš vaikus, ir skatinti pozityvią, ugdančią ir žaismingą globą“, – sakė C. Russell.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių