Vengrija ieško būdų, kaip susigrąžinti sienų apsaugai išleistas lėšas

  • Teksto dydis:

Vengrija ieško teisinių būdų, kaip priversti Europos Komisiją (EK) atlyginti jai lėšas, kurias ji išleido sienų apsaugai, ketvirtadienį pareiškė vienas vengrų pareigūnas.

Tai gali toliau gilinti konfliktą su Europos Sąjunga (ES) dėl griežtos Vengrijos imigracijos ir prieglobsčio politikos.

Vengrų vyriausybė pavedė šalies Europos reikalų ministrui vesti derybas su EK, kad būtų išspręstas konfliktas, dėl kurio Vengrijai skirta 200 mln. eurų bauda už bloko taisyklių dėl prieglobsčio suteikimo pažeidimą, spaudos konferencijoje sakė ministro pirmininko Viktoro Orbano administracijos vadovas Gergely Gulyasas (Gergejas Gujašas).

„Pastaraisiais metais Vengrija išorinės Šengeno sienos apsaugai išleido 2 mlrd. eurų, o Europos Sąjunga prie to neprisidėjo“, – teigė G. Gulyasas.

„Šias išlaidas iš Komisijos norime prisiteisti teisinėmis priemonėmis, – tęsė jis. – Todėl esame netgi pasiruošę paduoti į teismą Europos Komisiją.“

Prieš imigraciją nusistačiusi Vengrijos vyriausybė jau seniai nesutaria su ES dėl savo griežtos pabėgėlių ir prieglobsčio prašytojų apsaugos politikos.

Tačiau birželį konfliktas paaštrėjo, kai Europos Sąjungos Teisingumo Teismas (ESTT) Vengrijai skyrė 200 mln. eurų baudą ir nurodė kasdien mokėti dar po 1 mln. eurų už tai, kad Budapeštas nesilaiko bloko prieglobsčio įstatymų. Vyriausybė šių nustatytų įmokų nemoka.

Baudomis nepatenkinta V. Orbano dešiniojo sparno vyriausybė pagrasino neteisėtiems migrantams suteikti nemokamą kelionę autobusu į vieną pusę nuo pietinės Vengrijos sienos iki ES būstinės Briuselyje.   

Į tai reaguodama EK antradienį pareiškė, kad Bendrija imsis atsakomųjų veiksmų.

G. Gulyasas ketvirtadienį patikslino, kad tik Vengrijoje politinį prieglobstį gavę asmenys galės nemokamai vykti į Belgijos sostinę.  

„Neteisėti imigrantai nepateks į Europą per Vengriją ir pietinę Šengeno sieną. Tiems, kurie gauna politinį prieglobstį teisine tvarka pagal ES taisykles ir yra niekieno neverčiami, siūloma nemokama kelionė į Briuselį į vieną pusę“, – aiškino jis. 

G. Gulyasas taip pat pasipiktino neseniai priimtu Vokietijos sprendimu įvesti pasienio kontrolę prie sienų, kad užkirstų kelią neteisėtai migracijai. Šis sprendimas sukėlė abejonių dėl Šengeno zonos ilgaamžiškumo ir grasina sugriauti Europos vienybę. 

„Migracija išardys Šengeno erdvę. Šengeno erdvę griauna Vokietija“, – nurodė G. Gulyasas.

Vengrija iki rugsėjo 17 dienos turi sumokėti ES aukščiausiosios instancijos teismo paskirtas baudas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Acha. Dar apie Orbana. Jeigu Vokietija, Slovakija ar kitos salys uzdarys sienas tada kulosvaidziais tuos ,,pabegelius,, prie uzdarytu sienu VISUS ISSAUDYTI. o mesa buldozeriais sustumti i Vokietija ar kita pide.ra.si.ne ES teritorija.

Anonimas

Anonimas portretas
vot durnas Orbanas Tegul ima is kiekvieno imigranto i ES po 10 000 Eur. Ziurek ir per metus atsipirks. Na o toliau ileidus i Vengrija - grusti juos savanoriskai i Vokietija, Briuseli, Londona. .... ir dar paimti mokesti uz kelione iki vakarines Vengrijos sienos Orbano drasa ir naglumas turi VIRSYTI Briuselio isgamu.

Pritariu

Pritariu  portretas
vengrų nuomonei.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių