Vienas Kroatijos kurortas tapo itin populiariu: priežastis suvilios kiekvieną turistą

Kroatijos Istrijos pusiasalyje esantis Pulos miestas labiausiai žinomas dėl puikiai išsilaikiusio romėnų amfiteatro, bet kurortas išgarsėjo ir dėl originalios šiuolaikinės vieno iš mėgstamiausių Balkanų patiekalų versijos. Mėsainį primenantį patiekalą sukūrė kepėjo iš Bosnijos šeima.

Pulos mieste turistus vilioja maisto turgus, kuriame pirkėjus ir turistus pasitinka gausus bei spalvingas šviežių produktų, jūros gėrybių ir skanėstų asortimentas.  

Būtent tokioje aplinkoje atsirado naujas Balkanų virtuvės patiekalas, apie kurį šneka visi Pulos gyventojai ir svečiai. Jis buvo sukurtas bistro „Pločica“ – įkurtame prasidėjus karui Ukrainoje.

„Mano sūnus paragavo pirmąją porciją, paėmė gabalėlį mėsos, įsidėjo jį į burną ir tarė: „Tėti, tai jėga“. Nuo to laiko tebegaminame čevapą nieko nekeisdami“, – pasakojo bistro bendrasavininkas.

Mano sūnus paragavo pirmąją porciją, paėmė gabalėlį mėsos, įsidėjo jį į burną ir tarė: Tėti, tai jėga.

2020 metų pandemija buvo didžiulis finansinis smūgis jų šeimos verslui. Po to, dėl Vladimiro Putino invazijos į Ukrainą 2022 metais dingo turistai iš Rusijos ir Ukrainos – pagrindiniai jų klientai.

Būtent tada kepėjas su šeima sukūrė greito maisto, paremto tradiciniais kepsniukais, variantą – keturi kvadrato formos Bosnių stiliaus čevapai, patiekiami su lepinjos duonos paplotėliais.

Bistro ir jos naujoviški čevapai net gi sulaukė tarptautinio dėmesio, kai čia papietavo vokiečių virtuvės šefas Janas Hartwigas, Miunchene valdantis trimis „Michelin“ žvaigždėmis įvertintą restoraną. Jo nuomone, „Pločicos“ čevapai yra vienas iš trijų geriausių gatvės maisto patiekalų pasaulyje.  

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Bistro savininkai kol kas nesuka sau galvos dėl gautos šlovės.

„Norėjome modernizuoti šį maistą, kad išliktų įperkamas ir prieinamas visiems. Visas šis sumanymas buvo nemažas iššūkis. Galiu pasakyti, kad dabar matome, jog visos šios pastangos pasiteisino, nepaisant sunkumų“,  – džiaugėsi bistro bendrasavininkė Snjezana Filiplic.

Kroatų iš Pulos pavyzdys parodė, kad net ir paprastas tradicinis maistas gali tapti restoranine sensacija. Apmaudu, kad tam prireikė tokių sukrėtimų kaip pandemija ir karas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių