Britanijoje smurtas prieš moteris ir mergaites pasiekė ekstremaliosios situacijos lygį

  • Teksto dydis:

Smurtas prieš moteris ir mergaites Anglijoje ir Velse, kur kasdien užregistruojama beveik 3 tūkst. tokio pobūdžio nusikaltimų, gali būti laikomas nacionaline ekstremaliaja situacija, antradienį paskelbtoje ataskaitoje įspėjo policija.

Dviejų teisėsaugos institucijų užsakymu atliktame tyrime apskaičiuota, kad kiekvienais metais bent viena iš dvylikos moterų tampa auka, bet tikrasis nukentėjusiųjų skaičius turėtų būti daug didesnis.

„Smurtas prieš moteris ir mergaites gali būti laikomas nacionaline ekstremaliąja situacija“, – sakoma ataskaitą lydinčiuose vyresniosios policijos viršininkės Maggie Blyth komentaruose.

Tyrimo metu nustatyta, kad 2022–2023 metais policija užregistravo daugiau nei milijoną smurtinių nusikaltimų prieš moteris ir mergaites.

Ataskaitoje teigiama, kad nuo 2018–2019 metų iki praėjusių metų smurto prieš moteris ir mergaites atvejų padaugėjo 37 proc., o smurtas artimoje aplinkoje yra vienas dažniausiai policijos fiksuojamų nusikaltimų.

„Tai apytiksliai skaičiavimai, nes žinome, kad apie daugelį nusikaltimų nepranešama, o policijos ataskaitose dažnai matome tik ledkalnio viršūnę“, – pažymėjo M. Blyth.

Ji įspėjo, kad smurtas prieš moteris abiejuose JK kraštuose „pasiekė epidemijos lygį“, ir paragino vyriausybę pasirūpinti apkrauta baudžiamojo teisingumo sistema.

Ataskaitoje apskaičiuota, kad 2013–2022 metais seksualinės prievartos prieš vaikus ir jų seksualinio išnaudojimo nusikaltimų padaugėjo 435 proc. – nuo šiek tiek daugiau nei 20 tūkst. iki beveik 107 tūkstančių.

Pranešime teigiama, kad nusikaltėliai tampa vis jaunesni – vidutinis įtariamojo amžius dabar yra 15 metų.

Ataskaitoje teigiama, kad persekiojimas ir priekabiavimas sudaro 85 proc. nusikaltimų, susijusių su interneto naudojimu.

Praėjusių metų vasarį Jungtinės Karalystės vidaus reikalų ministerija paskelbė, kad smurtas prieš moteris ir mergaites kelia grėsmę visuomenės saugumui.

Per pastaruosius metus kaip tirti išžaginimo ir sunkius seksualinius nusikaltimus buvo apmokyta daugiau nei 4,5 tūkst. naujų pareigūnų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pas mus

Pas mus portretas
Žada prisikviesti daugiau migrantų, laukite panašios situacijos ir pas mus, kaip matom nepadeda ir stambulo konvencija.

Wokuo

Wokuo portretas
Britanija yra ratifikavusi stambulo konvenciją. Čia tiems, kas teigia, kad konvencija išsprendžia problemas.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių