Dėl Danijos premjerės užpuolimo teisiamas lenkas: buvau girtas ir nieko neprisimenu

  • Teksto dydis:

Danijos ministrės pirmininkės Mette Frederiksen užpuolimu kaltinamas Lenkijos pilietis antradienį Kopenhagos teismui pareiškė, kad neprisimena, jog būtų jai smogęs, nes buvo apsvaigęs nuo alkoholio.

Įtariamajam, kurio tapatybė Danijos institucijų sprendimu nėra nurodoma, gresia laisvės atėmimo bausmė ir deportacija, jei jis bus pripažintas kaltu.

39-erių lenkas, kuris į Kopenhagos apygardos teismą atvyko vilkėdamas marškinėlius ir džinsus, buvo sulaikytas iš karto po birželio 7 dienos išpuolio vienoje aikštėje Kopenhagoje.

Kaltinamasis teisme sakė, kad prisimena susidūręs akis į akį su ministre pirmininke, kurią atpažino, bet teigia neprisimenąs, kad būtų jai smogęs.

„Stoviu akis į akį su ponia ministre pirmininke, daugiau iki sulaikymo nieko nebeprisimenu“, – liudijo jis.

Jis teigė manantis, kad nieko nepamena dėl to, kad pradėjo veikti anksčiau vartotas alkoholis, ir dėl netikėtumo staiga susidūrus su premjere.

Jis taip pat sakė, kad ta diena jam buvo bloga, bet nepatikslino, ką turėjo omenyje.

Po incidento 46-erių premjerė buvo apžiūrėta medikų. Jai diagnozuotas dešiniojo peties sumušimas bei nedidelė kirčio trauma, pranešė jos biuras.

Prokurorė Line Steffensen (Linė Stefensen) anksčiau žurnalistams sakė, kad prieš penkerius metus persikėlęs gyventi į Daniją vyras kelis kartus buvo sulaikytas už vagystes iš parduotuvių.

„Sudavė stiprų smūgį kumščiu“

Vyras buvo apkaltintas smurtu prieš valstybės tarnautoją, nes, kaip teigiama kaltinamajame akte, sudavė M. Frederiksen „kumščiu į dešinį petį“.

Jam taip pat buvo pateikti keli kaltinimai dėl nepadoraus elgesio ir sukčiavimo, tačiau šie incidentai nesusiję su išpuoliu prieš premjerę.

Po kaltinamojo apklausos teismas išklausė dviejų M. Frederiksen asmens sargybinių ir draugo, su kuriuo ji ketino susitikti išgerti kavos, parodymus.

Vienas iš asmens sargybinių pasakojo, kad tuo metu, kai vyras priėjo prie ministrė pirmininkės, gatvėje buvo daug žmonių.

„Jis jai kažką neaiškiai pasakė. Praeidamas pro šalį jis sudavė stiprų smūgį kumščiu į petį“, – teismui pasakojo asmens sargybinis.

Po incidento M. Frederiksen sakė, kad „yra sukrėsta šio incidento“ ir praleido paskutinę kampanijos prieš birželį vykusios Europos Parlamento rinkimus dieną.

Praėjus savaitei po užpuolimo M. Frederiksen pareiškė, kad kreipėsi profesionalios pagalbos.

„Pirmą kartą gyvenime sulaukiau tokios pagalbos“, – sakė premjerė Danijos televizijai TV2 Danijos Bornholmo saloje vykstančiame politiniame festivalyje.

M. Frederiksen tapo jauniausia visų laikų Danijos ministre pirmininke, kai 2019 metais buvo išrinkta. Jai tada buvo 41 metai. 2022 metais ji buvo perrinkta.

Plačiai pasmerktas išpuolis

Nei prokurorai, nei gynyba nekvies M. Frederiksen į teismą kaip liudytojos.

„Prokuratūra mano, kad jos kviesti kaip liudytojos nereikia“, – paaiškino specialusis prokuroras Andersas Larssonas.

„Taip išreiškiame savo įsitikinimą, kad galime bylą baigti apkaltinamuoju nuosprendžiu jai neduodant parodymų“, – pridūrė prokuroras.

Šį išpuolį plačiai pasmerkė svarbiausi Europos politikai, įskaitant Europos Komisijos pirmininkę Ursulą von der Leyen, kuri pavadino jį „niekingu veiksmu, prieštaraujančiu viskam, kuo tikime ir už ką kovojame Europoje“.

Danijos premjerė buvo užpulta prieš birželį vykusius Europos Parlamento rinkimus. Iki tol buvo įvykdyta keletas išpuolių prieš įvairaus politinio spektro Europos politikus.

Gegužės 15 dieną į Slovakijos ministrą pirmininką Robertą Fico (Robertą Ficą) keturis kartus iš arti šovė vyras. Į jo gyvybę pasikėsinta jam atėjus pasisveikinti su savo šalininkais po vyriausybės posėdžio.

Vokietijoje darbo arba rinkimų kampanijos metu taip pat buvo užpulti keli politikai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

re

re portretas
Lenkai parodys, kad liberalu seilejimasis yra nenormali busena, kad pasauli valdo smurtas...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių