Galingos audros smūgiai pasaulyje: nuo dingusių be žinios Rusijoje iki Kim Jong Uno propagandos

Galinga audra siaubė ir kaimynę Latviją. Latviai sako atlaikę bene stipriausią audrą šalies istorijoje. Be elektros liko dešimtys tūkstančių namų, triko traukinių eismas, apgadintas Rygos katedros stogas. Gamtos smūgį savaitgalį kentė ir Rusija – griuvo kelios užtvankos, žaibas mirtinai smogė į žmones cerkvės pašonėje. Skęsta ir dalis Rytų Azijos. Kinijoje nuošliauža pražudė keliolika žmonių. Apie tvaną praneša net izoliuotoji Šiaurės Korėja.

Košmariška naktis Latvijoje

Latviai išgyveno košmarišką pirmadienio naktį. Įspėjimus dėl lietaus ir itin smarkaus vėjo gavo gyventojai visoje centrinėje Latvijoje, o Ryga ir jos apylinkės gavo jau aukščiausio lygio – raudoną įspėjimą.

Netoli Rygos esančioje Jūrmaloje vėjai siekė ir iki 30 metrų per sekundę. Vasarą medžiai linkę lūžti ir dėl gausios lapijos. Daug medžių virto ant automobilių, tad patirta daug žalos.

Audra, užsitęsusi iki pirmadienio, problemų kėlė ir danguje. Iš Rygos pirmadienio rytą nekilo lėktuvai nei į Vilnių, nei į Helsinkį.

Audrai pažeidus laidus, stojo traukinių eismas į Jelgavą, maršrutas Ryga–Jūrmala irgi sutrumpintas. Be elektros ryte buvo apie 50 tūkst. gyventojų.

Audra neaplenkė ir Dievo namų, apgadino Rygos katedros stogą. Sostinės vicemeras išplatino įrašą, kaip siūbuoja atitrūkusi stogo dalis.

Dingę be žinios Rusijoje

Rusijoje savaitgalį neišvengta net aukų. Pamaskvėje, tiesiai priešais pagrindinę karinių pajėgų cerkvę, trenkė žaibas – pakirto tris žmones. Po smūgio du vyrai liko gulėti ant žemės, medikai bandė juos gaivinti, o sužalota mergina sugebėjo atsikelti pati.

Sužeistų vyrų būklė sunki, bet, pasak kai kurių šaltinių, vienas reanimacijoje neišgyveno.

Bet ir nauja savaitė Rusijoje prasidėjo dar viena pralaužta užtvanka, šįkart Karelijoje.

„Ten buvo namai, juos kelis ir nunešė su žmonėmis. Trys vaikai dingę be žinios“, – pasakojo moteris.

Kai vanduo išplovė Baltosios ir Baltijos jūrų kanalo pertvarą šeši žmonės dingo, o devyni sužeisti.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Nunešti pastatai Pietų Urale

Smarkių liūčių įkaite prieš kelias dienas virto Pietų Uralo, Čeliabinsko sritis. Ten dar penktadienį griuvus užtvankai, užsėmė vanduo, smarkus srautas nešė pastatus ir traktorius. Iš kaimo evakuota per 160 gyventojų, bet esą niekas nežuvo.

„Kai langus užlieja vanduo, net nežinai, ar namas dabar nuskęs, o su juo ir tu“, – teigė Kialimo kaimo gyventoja Maria.

Diktatorius gelbėjimo operacijoje Kinijoje

Liūčių kelyje atsidūrė ir Kinija – pietryčių Hunano provincijoje po taifūno nuslinko purvo nuošliauža, žuvo dvylika žmonių. Iš pradžių skelbta, kad po žemėmis atsidūrė 18, bet iki sekmadienio vakaro pavyko ištraukti šešis gyvus.

„Siekdami užtikrinti greitą reagavimą, vietovėse, kur gresia pavojus, iš anksto sukaupėme medžiagų ir įrangos“, – nurodė Tinklų priežiūros departamento direktoriaus pavaduotojas Lyu Jun.

Kinija jau patyrė ekstremalių orų. Mokslininkai kaltina klimato kaitą, juolab kad Kinija – didžiausia pasaulyje teršėja šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis. Netoli sienos su Kinija esanti Šiaurės Korėja išgyvena tvaną.

Šalies propaganda platina nuotraukas, kaip lyderis Kim Jong Unas pats vadovavo gelbėjimo operacijai – nuvykęs į potvynio zoną skrodė vandenį automobiliu. Diktatorius įamžintas ir neįvardytoje oro bazėje, kaip komanduoja sraigtasparnių įguloms.

Tiesa, izoliuota šalis neteikia jokios statistikos apie civilių likimus ir nutyli, ar gelbėjant prisidėjo Raudonasis Kryžius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių