Vilniaus meras pasidalijo audros padariniais: nutrūkusi žmogaus gyvybė – didžiausia netektis

  • Teksto dydis:

Stichija Vilniuje prasisuko galingai, krūva medžių išlaužyta ir išdraskyta, dalis jų nugriuvo ant gatvių ir automobilių, namų. 

Vilniaus meras Valdas Benkunskas antradienį pasidalijo informacija, kokie yra padaryti nuostoliai. 

„Galingos ir ilgiau nei parą trukusios audros padariniai vis dar šalinami. Vilniuje padarytas didelis tarnybų darbas valdant sudėtingiausias situacijas:

Užfiksuota beveik 500 pranešimų apie išverstus medžius, apie 20 dėl užtvindymų. Su išvartomis efektyviai tvarkosi dešimt UAB „Grindos“ ekipažų, padeda 17 UAB „Stebulės“ komandų. Šeši ekipažai tvarko lietaus nuotekų latakų sistemas.

Dėl nuverstų medžių ir šviesoforų vakar kai kuriose vietose laikinai buvo sutrikęs transporto eismas. Iš viso dėl nutrūkusių elektros laidų bei gedimų tinkle, audros metu neveikė 17-os sankryžų šviesoforai. Šiuo metu atstatyti liko keturių sankryžų šviesoforus. Viešasis transportas be trukdžių juda gatvėmis, išskyrus 87 maršruto autobusus, kurie dėl apsemto Senojo Ukmergės kelio (po viaduku) trumpina maršrutą prieš „1-osios Bukiškės“ stotelės.

Dėl sutrikusio elektros tiekimo neveikė lopšeliai-darželiai „Bajorėlis“ ir „Žuvėdra“. Tikimės, kad netrukus švietimo įstaigos veiks kaip įprasta.

Be geriamojo vandens vakar buvo likę 4 tūkst. gyventojų, šiuo metu vandens neturi apie 1,7 tūkst. gyventojų.

Elektros energijos sutrikimai sutrikdė ir kelių sostinės vandens siurblinių veiklą, be geriamojo vandens vakar buvo likę 4 tūkst. gyventojų, šiuo metu vandens neturi apie 1,7 tūkst. gyventojų. Vandens tiekimo sutrikimai iki šiol tvarkomi Salininkuose, taip pat dalyje Gulbinų (150 klientų) ir Giedrakalnio (134 klientai) zonose. Pagrindinėse nuotekų surinkimo stotyse elektros energija buvo atkurta pasitelkiant generatorius. 

Didelį nerimą sukėlė nauja nuošliauža Gedimino kalne. Kalną prižiūrintis Lietuvos nacionalinis muziejus informavo, kad nuošliaužos vietą jau pradėjo tvarkyti jų rangovai, o pati nuošliauža yra paviršinio grunto, todėl toliau plėstis neturėtų. 

Labai svarbu, kad muziejui sklandžiai pavyktų įgyvendinti 13,4 mln. Eur vertės Gedimino kalno ilgalaikio tvarkymo projektą, kuris leis visiškai stabilizuoti vieno iš svarbiausio sostinės simbolio būklę.

 Ačiū miesto tarnybų darbuotojams ir partneriams už susitelkimą kuo sklandžiau ir greičiau šalinant audros padarinius. 

Ir liūdniausia. Deja, šios gamtos stichijos metu nepavyko išvengti tragiškos nelaimės. Nutrūkusi žmogaus gyvybė yra didžiausia netektis. Nuoširdi užuojauta artimiesiems“, – įraše teigė Vilniaus meras.

Antradienį „Grinda“ pranešė, kad tęsia audros likvidavimo darbus.

„Vakar daugiausia nuostolių Vilniuje buvo susiję su stipraus vėjo išlaužytais medžiais:

Užfiksuota daugiau nei 400 incidentų (neskaičiuojant atvejų, kai pakartotinai vykome į tą pačią vietą).

Audros padarinius darbo metu (iki 18 val.) likvidavo dešimt ekipažų, nuo 18 iki 22 val. – septyni ekipažai. 

Šiandien nuo 5 val. ryto dirba aštuoni ekipažai, jiems perduota apie 90 incidentų

 Per parą išsprendėme daugiau nei 250 incidentų.

Jau padarytas didelis darbas suvaldant sudėtingiausią situaciją, tačiau laukia dar labai daug užduočių: tiek su išvartų šalinimu, tiek su gatvių valymu, tiek su lietaus išplovų likvidavimu.

Pagrindinis „Grindos“ prioritetas – pašalinti eismui mieste trukdančias kliūtis; ant mašinų užkritusius medžius šalina ne Grinda, o ugniagesiai-gelbėtojai su tam pritaikyta įranga. Nuo gatvių, šaligatvių patrauktas išlaužas toliau tvarko „Stebulė“ 

Daugiausia incidentų fiksuota šiaurinėje Vilniaus dalyje – Baltupiai, Jeruzalė, Balsiai, Gulbinai ir Gulbinėliai, Pagubė ir Bireliai, Antakalnis, Rokantiškės, Saulėtekis. 

Beje, būta ir stipraus lietaus:

Žirmūnų paplūdimyje įrengtas mūsų kritulmatis per parą užfiksavo apie 59,93 mm kritulių. Mums patiems smalsu, ką būtų parodęs Žaliųjų ežerų gelbėjimo stotyje įrengtas kritulmatis – bet dėl nutraukto elektros tiekimo šios informacijos, deja, neturime.

Stiprus lietus gerokai paplovė Vilniaus paplūdimių smėlį – vertiname nuostolius, tikėtina, kad kai kur reikės smėlio papildymo.

Stipraus vėjo ir lietaus nuplėšti lapai ir smulkesnės šakos apsunkino lietaus nuotekų surinkimą. Su gatvių užtvindymo prevencija dirbo dar šeši „Grindos“ ekipažai.

Kai kur paplautas kelkraščių gruntas ir miesto augalus saugantis mulčas.

Reikia pažymėti, kad per pastaruosius kelerius metus atlikti lietaus nuotekų infrastruktūros tvarkymo darbai parodė, kaip jie buvo reikalingi:

Su didžiuliais nuotekų srautais puikiai susitvarkė tiek Geležinio Vilko g. žemumos (ties sankryža su Žalgirio g. ir po Konstitucijos žiedu), tiek T. Narbuto g. žemuma.

Šeškinės lietaus parko kaupykla puikiai atliko savo užduotį, tarsi buferis laikinai sulaikydama lietaus nuotekų srautus. Karoliniškių valymo įrenginių kaupykla taip pat nuėmė didelį galvos skausmą Gudelių gyventojams.  

Tunelio ir viadukų siurblinės taip pat gerai susitvarkė su padidintu nuotekų srautu. 

Apibendrinant – jau padarytas didelis darbas suvaldant sudėtingiausią situaciją, tačiau laukia dar labai daug užduočių: tiek su išvartų šalinimu, tiek su gatvių valymu, tiek su lietaus išplovų likvidavimu.

Pastebėję pavojų eismui keliančias situacijas (medžiai, šakos ant važiuojamosios gatvės dalies, šaligatvių ar dviračių takų, išplovos ties šuliniais, išplautos avarinės duobės) praneškite tel. 1355, el paštu 1355@grinda.lt ar per programėlę „Tvarkau miestą“, – rašoma „Grinda“ įraše.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rūtenis

Rūtenis portretas
Gražiuoliukas playboy rupinkis perėja spalvos nenubluko
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių