Kopenhagoje užpulta Danijos premjerė: suimtas vyras pasirodys teisme

  • Teksto dydis:

Danijos ministrę pirmininkę Mette Frederiksen (Metę Frederiksen) penktadienį prie vienos aikštės Kopenhagoje užpuolė vyras, pranešė jos biuras. ES vadovai netruko pasmerkti šio išpuolio.

„Penktadienio vakarą Kopenhagoje, Kultorvet gatvėje, ministrę pirmininkę Mette Frederiksen sumušė vyras. Po to šis vyras buvo suimtas“, – sakoma premjerės biuro pareiškime.

Policija pranešė, kad vyras, sulaikytas už išpuolį, šeštadienį stos prieš teisėją, kuris nuspręs, ar jis bus paliktas areštinėje.

„Šį rytą 39 metų vyras bus pristatytas į Kopenhagos apygardos teismą apklausai“, – šeštadienį socialiniame tinkle „X“ teigė policija.

Ši pridūrė, kad posėdis turėtų įvykti 13 val. vietos (14 val. Lietuvos) laiku Frederiksberge, Kopenhagoje.

Premjerės biuras vėliau pranešė, kad M. Frederiksen po užpuolimo patyrė „nedidelę kirčio traumą“ ir atšaukė šeštadienio planus.

„Po vakarykščio užpuolimo ministrė pirmininkė Mette Frederiksen buvo nuvežta į Rigshospitalet (nacionalinę ligoninę), kad būtų atlikta medicininė apžiūra“, – sakoma jos biuro pranešime naujienų agentūrai AFP.

Pranešime teigiama, kad ministrė pirmininkė, nepaisant išpuolio, yra „saugi, bet sukrėsta šio incidento“.

Šis incidentas įvyko po to, kai prieš šią savaitę vykstančius Europos Parlamento rinkimus Vokietijoje buvo įvykdyta daugybė išpuolių prieš įvairaus politinio spektro europarlamentarus ir dalyvaujančiuosius rinkimų kampanijoje.

Gegužės 15 dieną į Slovakijos ministrą pirmininką Robertą Fico (Robertą Ficą) buvo šauta keturis kartus iš arti, kai jis sveikinosi su palaikytojais po vyriausybės posėdžio centriniame Handlovos mieste.

Kėsinimąsi nužudyti išgyvenęs R. Fico po išpuolio buvo nuvežtas į netoliese esančio miesto ligoninę, kur jam buvo atliktos dvi ilgos operacijos.

Dvi liudininkės Marie Adrian (Mari Adrian) ir Anna Ravn (Ana Raun) laikraščiui „BT“ sakė, kad matė, kaip M. Frederiksen atvyko į aikštę, kai jos sėdėjo prie netoliese esančio fontano prieš pat 18 val. vietos (19 val. Lietuvos) laiku.

„Iš priešingos pusės prie jos priėjo vyras ir stipriai pastūmė ją per petį, o ji krito ant šono“, – laikraščiui pasakojo abi moterys.

Jos pridūrė, kad nors tai buvo „stiprus stumtelėjimas“, M. Frederiksen neatsitrenkė į žemę.

„Niekingas poelgis“

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) ir Europos Parlamento pirmininkė Roberta Metsola (Roberta Mecola) penktadienį pasmerkė išpuolį prieš M. Frederiksen.

R. Metsola paragino Danijos vyriausybės lyderę „išlikti stipriai“, o savo įraše socialiniame tinkle „X“ pridūrė, kad „smurtui politikoje ne vieta“.

Ch. Michelis savo ruožtu teigė esąs „pasipiktinęs dėl šio išpuolio“.

„Griežtai smerkiu šį bailų agresijos aktą“, – sakė EVT pirmininkas atskirame įraše „X“.

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) taip pat pasmerkė tai, ką ji pavadino „niekingu poelgiu, prieštaraujančiu viskam, kuo tikime ir už ką kovojame Europoje“, teigiama jos pareiškime socialiniame tinkle.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas šeštadienį pasmerkė išpuolį prieš M. Frederiksen kaip nepriimtiną.

„Griežtai smerkiu šį aktą ir linkiu Mettei Frederiksen greitai atsistatyti“, – rašė jis socialiniame tinkle „X“.

„Turiu pasakyti, kad tai sukrėtė mus visus, kurie esame jai artimi“, – socialiniame tinkle rašė Danijos aplinkos ministras Magnusas Heunicke (Magnusas Hoinikė).

„Tokių dalykų mūsų gražioje, saugioje ir laisvoje šalyje neturi būti“, – sakė jis.

2019 metais M. Frederiksen tapo jauniausia šalies premjere, o po pergalės 2022-ųjų visuotiniuose rinkimuose šį postą išsaugojo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių