„Pažangiausi ir geriausi pasaulyje“ rusų tankai Ukrainos laukuose liepsnoja ne blogiau už senienas

  • Teksto dydis:

Tuo metu Ukraina prarado dvigubai mažiau Vakarų šalių perduotų tankų, kurie visi yra senesnių modifikacijų, nei Kremliaus išliaupsintas T-90M.

Rusų armija į Ukrainą išsiuntė tūkstančius iš konservacijos „prikeltų“, dar 1950 – 1960 m. pagamintų karo mašinų. Kitaip Maskva nesugeba kompensuoti modernios technikos nuostolių, nes patys geriausi rusiški tankai liepsnoja ne ką blogiau už senienas.

Pirmieji ženklai, liudijantys apie daug prastesnę, nei pasakota, naujausių rusiškų tankų kokybę, pastebėti dar invazijos pradžioje. Anuomet Rusijos propaganda trumpai pratrūko entuziazmu, kai iš Ukrainos pasirodė vaizdų, liudijančių apie paties naujausio, praktiškai tik eksportui skirto tanko T-14 „Armata“ pasirodymą fronte. Entuziazmas išblėso beveik iš karto ir daugiau apie „nenugalimą“ kovos mašiną pranešimų nebebuvo. Karybos apžvalgininkai spėja, kad to priežastis – techninės „Armatos“ problemos. Tankas tiesiog blogai sukonstruotas ir pagamintas bei netinkamas naudoti. Šią versiją dar prieš karą įtikinamai patvirtino viešai skelbti vaizdai, kaip šie tankai genda tiesiog Gegužės 9-ios paradų metu.

Todėl Ukrainoje okupantai naudoja antrą geriausią savo tanką – T-90M „Proryv“, kurį rusų armija gavo tik 2020 metais, o apie jo „nenugalimumą“ ne kartą kalbėjo pats Vladimiras Putinas. Ši kovos mašina pasirodė ne ką geriau. Iš viso Rusija turėjo apie 260 šios modifikacijos ir šiai dienai prarado jau daugiau, nei 100. Apie tai paskelbė karybos ekspertai „Oryx“, į savo statistiką įtraukiantys tik dokumentuotus abiejų pusių nuostolius.

Remiantis Rusijos sudarytų eksporto sutarčių duomenimis, vienas T-90M tankas kainuoja nuo 2,5 mln. iki 4,3 mln. JAV dolerių. Atitinkamai vien šio modelio nuostoliai Rusijos biudžetui kainavo 250 mln. – 430 mln. dolerių.

Tai, švelniai tariant, verčia ironiškai vertinti Rusijos vadovybės pareiškimus apie šį „technikos stebuklą“. Pavyzdžiui, 2023 m. birželį V. Putinas pareiškė: „štai dabar galima pasakyti, kad T-90M „Proryv“ – geriausias pasaulyje tankas. Jis kai tik išeina į poziciją – viskas. Niekas nieko padaryti nebegali“.

2024 m., nepaisant jau akivaizdžių nuostolių, V. Putinas kartojo tą patį: „geriausias tankas pasaulyje. Be jokių pagražinimų. Ir mūsų vaikinai tankistai tą sako. O ir priešininkas tą patį pripažįsta“.

Skaičiai liudija kitką: „Oryx“ duomenimis, 53 „Proryvai“ buvo sunaikinti visiškai, 14 – pažeisti, o dar 28 – pažeisti ir palikti mūšio lauke. Penki tankai pateko į ukrainiečių rankas.

Palyginimui, šio karo metu ukrainiečiai prarado tik 51 vakarietišką tanką, teigia „Oryx“. Ekspertai pažymi, kad įvairūs Ukrainai perduoti vakarietiški tankai yra kur kas senesni, nei T-90 ir beveik nei viena perduota modifikacija jau nebegaminama Vakaruose. Pavyzdžiui, vokiški „Leopard 2A4“ (prarastas 21 tankas) gaminti 1985 – 1992 metais. Amerikietiški M1A1 „Abrams“ pradėtas gaminti 1980 metais. Iš 1994 – 2009 m. gamintų britiškų „Challenger 2“ ukrainiečiai prarado tik vieną.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojetankait90Rusijos nuostoliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių