Ukraina tęsia puolimą: Rusija pranešė apie gaisrą aerodrome

  • Teksto dydis:

Ukraina penktadienį tęsia didelį įsiveržimą į Rusiją, kur valstybinė žiniasklaida ir vietos pareigūnai pranešė apie gaisrą kariniame aerodrome ir masines dronų atakas už kelių šimtų kilometrų nuo sienos.

Pastarosiomis dienomis vyksta puolimas Rusijos Kursko srityje. Tai vienas iš rimčiausių Kyjivo įsiveržimų į Rusijos teritoriją nuo plataus masto karo Ukrainoje pradžioje 2022 metais. Rusijos kariuomenės teigimu, jame dalyvauja apie 1 tūkst. karių ir daugiau kaip 20 šarvuočių bei tankų.

Kyjivas neprisiėmė tiesioginės atsakomybės už rimčiausią per pastaruosius mėnesius išpuolį Rusijos teritorijoje, tačiau Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį pareiškė, kad Rusija turi pajusti savo invazijos pasekmes.

„Rusija atnešė karą į mūsų kraštą ir turėtų pajusti, ką padarė“, – vakariniame kreipimesi pareiškė V. Zelenskis, tačiau tiesiogiai nepaminėjo puolimo Rusijos Kursko srityje.

Rusijos valstybinės naujienų agentūros „RIA Novosti“ ir TASS ankstų penktadienį pranešė, kad Lipecko srityje esančiame kariniame aerodrome kilo gaisras, tačiau nė viena iš jų nenurodė jo priežasties.

Šie pranešimai pasirodė praėjus vos kelioms valandoms po to, kai srities gubernatorius Igoris Artamonovas apie 3 val. vietos (ir Lietuvos) laiku platformoje „Telegram“ paskelbė, kad Lipeckas „patyrė masinę dronų ataką“. Vėliau jis pranešė apie vietiniam elektros objektui padarytą žalą.

Vėlesnėje žinutėje I. Artamonovas paragino gyventojus nekreipti dėmesio į raginimus socialiniuose tinkluose palikti Lipecką, sakydamas, kad juos „skleidžia priešas, siekdamas sėti paniką“, tačiau mažiau nei po valandos pakeitė savo poziciją.

„Siekiant likviduoti sprogstamųjų objektų detonacijos padarinius, Lipecko municipaliniame rajone įvedama nepaprastoji padėtis“, – teigė jis apie 4 val. ryto paskelbtame pranešime, kuriame nurodė evakuotis iš keturių Lipecko miesto pakraščiuose esančių gyvenviečių.

„Ruošiami laikini apgyvendinimo punktai ir transportas“, – pridūrė jis.

I. Artamonovas nurodė, kad, preliminariais duomenimis, per išpuolį buvo sužeisti mažiausiai šeši žmonės.

Vėliau apie 7 val. vietos (ir Lietuvos) laiku jis pranešė, kad „raudonojo“ lygio pavojus mieste panaikintas.

Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad jos pajėgos per naktį numušė 75 ukrainiečių dronus, iš jų 26 Belgorodo srityje, kuri ribojasi su Ukraina, 19 – virš Lipecko, septynis – virš Kursko ir 13 – virš aneksuoto Krymo pusiasalio ir Juodosios jūros.

Taip pat buvo sunaikinti septyni jūriniai dronai, nukreipti į Krymą.

Nepriklausomas JAV įsikūręs Karo studijų institutas (ISW) pranešė, kad nuo antradienio, kai prasidėjo puolimas, Ukraina pasiekė reikšmingų teritorinių laimėjimų.

„Geolokalizuota filmuota medžiaga ir Rusijos teiginiai patvirtina, kad rugpjūčio 8 dieną (ketvirtadienį) ukrainiečių kariai toliau sparčiai žengia gilyn į Kursko sritį, o Ukrainos pajėgos, kaip pranešama, yra už 35 km nuo sienos su Sumų sritimi“, – teigiama kasdieniniame ISW vertinime.

Tačiau jame įspėjama, kad Ukrainos pajėgos tikrai nekontroliuoja visos tos teritorijos.

Rusijos gynybos ministerija ketvirtadienį pranešė, kad jos kariai „toliau naikina ginkluotus Ukrainos kariuomenės dalinius“, oro smūgiais, raketomis ir artilerijos ugnimi apšaudydami į du pasienio rajonus įžengusius karius.

Ji nurodė, kad skubiai įvedė rezervistus ir „užkerta kelią bandymams prasiveržti“ gilyn į Kurską.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šį įsiveržimą pavadino „didelio masto Kyjivo provokacija“, o vyriausiasis Rusijos generolas trečiadienį pažadėjo sutriuškinti įsiveržusias pajėgas ir nustumti karius atgal.

JAV valstybės departamentas išreiškė paramą Kyjivui, tačiau tiesiogiai nekomentavo operacijos.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeKurskaspuolimassmūgiai rusijos teritorijoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių