Ukrainos kariai atsitraukė iš dalies Časiv Jaro miesto

Ukrainiečių kariuomenė ketvirtadienį patvirtino, kad atsitraukė iš dalies Časiv Jaro miesto netoli Bachmuto Rytų Ukrainoje.

Časiv Jaras yra netoli Bachmuto, kurį praėjusiais metais po 10 mėnesių trukusių įnirtingų kovų užėmė Rusija. Jau kurį laiką Maskvos pajėgos daug dėmesio skiria Časiv Jaro užėmimui.

Ant kalvos viršūnės esantis Časiv Jaras yra aukščiau už netoliese esančius Kramatorską ir Kostiantynivką.

Jei Maskva užimtų šį miestą, tai pakenktų svarbiausiems Ukrainos tiekimo keliams ir priartintų Rusiją prie tikslo užimti visą Donecko regioną.

Hortycios pajėgų grupės atstovas Nazaras Vološynas nurodė, kad ukrainiečių pajėgos paliko šiaurės rytinį Kanalo, dar vadinamą Naujuoju, rajoną. Anot jo, buvo netikslinga jį laikyti, o ukrainiečių pozicijos buvo sunaikintos.

Jis pridūrė, kad jei Ukrainos kariai būtų likę šiame rajone, būtų kilusi daugybės aukų rizika, o Rusija nepaliko ten nė vieno nepažeisto pastato.

Rusija trečiadienį pareiškė, kad jos pajėgos užėmė šį rajoną.

Ištisus mėnesius trukę Rusijos artilerijos smūgiai nuniokojo Časiv Jarą. Prieš prasidedant karui mieste gyveno 12 tūkst. gyventojų, tačiau Maskvai užpuolus Ukrainą, jis ištuštėjo.

Ukrainos kariuomenė teigė, kad Časiv Jaras yra nuolatinis Rusijos antskrydžių taikinys, o birželį paskelbtuose dronų nufilmuotuose kadruose matyti eilė išsprogdintų ir rūkstančių sovietinių gyvenamųjų namų kvartalų.

255-ojo šturmo bataliono, kuris šiame rajone dislokuotas jau šešis mėnesius, vadas Olehas Šyriajevas teigė, kad Rusijos kariai, užėmę teritoriją, sudegino visus pastatus, kurie dar nebuvo apgadinti ankstesnių apšaudymų.

Pasak jo, Rusija taiko išdegintos žemės taktiką, kad sunaikintų viską, kas galėtų būti panaudota kaip karinė pozicija, ir taip priverstų Ukrainos karius trauktis.

„Apgailestauju, kad pamažu prarandame teritoriją, – sakė jis, kalbėdamas telefonu iš Časiv Jaro apylinkių, bet pridūrė, kad negali išsaugoti to, kas jau buvo sugriauta.

Rusijos karių skaičius šiame regione yra gerokai didesnis nei ukrainiečių, tačiau O. Šyriajevas pažymėjo, kad net ir esant tokiam dideliam skirtumui Rusijos pajėgos per pastaruosius šešis mėnesius nepadarė didelės pažangos.

Per pastarąjį mėnesį Rusijos smūgių intensyvumas prieš Ukrainos gynybinę liniją Časiv Jaro apylinkėse padidėjo, sakė N. Vološynas.

Pasak jo, vien per pastarąją savaitę Rusija sudavė beveik 1,3 tūkst. smūgių, paleido beveik 130 sparnuotųjų bombų ir surengė 44 antžeminius puolimus.

Rusija taip pat siekia užimti netoliese esančias gyvenvietes, kad galėtų veržtis į Kramatorską ir Slovjanską – didžiausius Ukrainos kontroliuojamos Donecko srities dalies miestus.

Ukrainos kariuomenės vadai sako, kad jų ištekliai yra riboti, daugiausia dėl kelis mėnesius trukusios Jungtinių Valstijų karinės pagalbos pertraukos, kuri privertė Ukrainos pajėgas pereiti prie gynybinių veiksmų.

O. Šyriajevas pridūrė, kad šaudmenų iš sąjungininkų gaunama, tačiau jų pristatymas yra per lėtas.

„Esame pasiryžę išsilaikyti iki galo“, – nurodė jis.

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeČasiv JarasUkrainos kariai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių