V. Zelenskis kreipėsi į baltarusius: tai svarbiausias jūsų pasirinkimas, sprendžiate, kuo būti

Sekmadienį Baltarusijoje vykstant referendumui dėl Konstitucijos pataisų, užpultos Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis kreipėsi į Baltarusijos piliečius.

„Šiandien visus jus kviečia į rinkimų apylinkes balsuoti referendume. Tai galėtų atrodyti kaip eilinis politinis procesas, bet šiuo metu negali būti nieko eilinio. Dabar priimami visai kito lygio sprendimai. Praėjusi naktis Ukrainoje buvo žiauri. Vėl apšaudymai, gyvenamųjų kvartalų bombardavimas“, – sakė V. Zelenskis.

Jis konstatavo, kad rusai „kovoja prieš visus“. „Prieš visa, kas gyva. Prieš vaikų darželius, gyvenamuosius namus ir net prieš greitosios medicinos pagalbos automobilius. Raketas leidžia į ištisus miesto rajonus, kur nėra ir niekada nebuvo jokios karinės infrastruktūros“, – teigė prezidentas.

Vardijo, kad daug Ukrainos miestų šiuo metu gyvena tokiomis sąlygomis, kokios Ukrainoje ir Baltarusijoje buvo tik per Antrąjį Pasaulinį karą. „Bet dabartiniame kare jūs su mumis ne toje pačioje pusėje. Deja“, – baltarusiams kalbėjo Ukrainos vadovas.

Jis priminė, kad Rusijos Federacijos karinės pajėgos į Ukrainą patenka ir iš Baltarusijos teritorijos. Iš Baltarusijos žemių į Ukrainą lekia raketos. „Iš jūsų teritorijos žudo mūsų vaikus, griauna mūsų namus, bando išgriauti viską, kas buvo pastatyta per dešimtmečius ne tik mūsų, bet ir mūsų tėvų, senelių rankomis“, – sakė V. Zelenskis.

Klausia, kaip į akis pažiūrėsite savo vaikams, vieni kitiems, kaimynams. O mes – jūsų kaimynai. Mes, ukrainiečiai. Būkite Baltarusija, o ne Rusija.

„Referendume jūs sprendžiate, kas jūs, – apeliavo į baltarusių širdis prezidentas. – Jūs sprendžiate, kuo būti. Klausia, kaip į akis pažiūrėsite savo vaikams, vieni kitiems, kaimynams. O mes – jūsų kaimynai. Mes, ukrainiečiai. Būkite Baltarusija, o ne Rusija. Šį pasirinkimą jūs atliksite būtent dabar, šiandien. Tai svarbiausias jūsų didžios tautos pasirinkimas“.

Vėl faktai, kad iš Baltarusijos teritorijos atskrido sparnuotosios raketos, lėktuvai, atakuoti ukrainiečių pastatai, namai, gyvenimai.

„Kijevas atakuotas 4 val. ryto. Kažkas turi tokį humoro jausmą, kaip 1941 m. Jūs tokiu metu miegojote, broliai baltarusiai. Mes prabudom. Jūs dar ir dabar miegate. Mes jau neiname gultis. Mes kovojame, kovojame už savo šalį, savo laisvę, nes tam turime pilną teisę“, – ryžtingai dėstė prezidentas.

Jis pridūrė, kad ukrainiečiai nori taikos, nori, kad baigtųsi karas, bet derėsis ne Minske, ne Baltarusijoje, nes tam trukdo iš jos teritorijos einantys agresyvūs veiksmai. 

Baltarusijoje vyksta referendumas dėl Konstitucijos pataisų

Baltarusijoje sekmadienį vyksta referendumas dėl Konstitucijos pataisų, kurį opozicija laiko neteisėtu autoritarinio lyderio Aliaksandro Lukašenkos bandymu dar ilgiau išlaikyti valdžią savo rankose.

Balsavimo apylinkės atsidarė 8 val. ryto (7 val. Lietuvos laiku) ir veiks iki 20 valandos (19 val. Lietuvos laiku).

Balsalapyje pateikiamas tik vienas klausimas: „Ar pritariate Baltarusijos Respublikos Konstitucijos pataisoms ir papildymams?“

Nuo 1994 metų valdžioje esantis A. Lukašenka pažadėjo surengti referendumą dėl konstitucinių reformų po istorinių protestų dėl jo ginčytino perrinkimo 2020 metų rugpjūtį vykusiuose prezidento rinkimuose. Opozicija ir Vakarų demokratijos tuos rinkimus laiko suklastotais

Šios konstitucinės reformos leis A. Lukašenkai likti valdžioje iki 2035 metų.

Pataisos numato nustatyti anksčiau A. Lukašenkos panaikintą dviejų penkerių metų prezidento kadencijų limitą, tačiau tokia tvarka būtų taikoma tik kitų prezidento rinkimų nugalėtojui.

Režimas taip pat siūlo keisti posovietinį Baltarusijos neutralumo statusą. Šis pakeitimas leistų šaliai nuolat dislokuoti savo teritorijoje Rusijos branduolinius ginklus ir pajėgas.

„Tai mums rodo, kurią kryptimi nori judėti A. Lukašenka. Jis gali panaudoti mūsų teritoriją branduoliniams ginklams, o tai būtų didžiulė grėsmė Europai“, – anksčiau vasarį perspėjo šalies opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja.

Baltarusijos centrinė rinkimų komisija informavo, kad per išankstinį balsavimą referendume vasario 22-26 dienomis savo balsus atidavė 42,93 proc. rinkėjų.

Kad referendumas įvyktų, jame savo balsus turi atiduoti daugiau kaip pusė visų rinkimų teisę turinčių piliečių.

Referendumu priimtas sprendimas įsigalioja praėjus dešimčiai dienų po to, kai yra oficialiai paskelbiamas.


Šiame straipsnyje: kreipimasis į BaltarusiusVolodymyras Zelenskiskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių