Vienos iš MH17 aukų tėvas jau 10 metų laukia rusų atsiprašymo

  • Teksto dydis:

Quinnas Schansmanas svajojo tapti jauniausiu visų laikų JAV įmonės vadovu ir prieš dešimtmetį buvo ką tik baigęs pirmus tarptautinio verslo studijų Amsterdame metus.

Tačiau dvigubą Nyderlandų ir JAV pilietybę turinčio aštuoniolikmečio ateitis, kad ir kokia ji būtų buvusi, netapo tikrove – jis su kitais 297 žmonėmis žuvo, kai iš prorusiškų sukilėlių kontroliuojamos Rytų Ukrainos teritorijos paleista sovietinių laikų raketa „Buk“ pataikė į oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvą.

Konfliktas Ukrainoje po Rusijos 2022 metų vasarį pradėtos invazijos peraugo į plataus masto karą.

Trečiadienį Q. Schansmano tėvas Thomas Schansmanas perskaitys jo ir kitų aukų vardus per 10 metų nuo tragedijos minėjimą prie paminklo netoli Schipholio oro uosto, iš kurio 2014 metų liepos 17 dieną į Kvala Lumpūrą skrido reiso MH17 lėktuvas.

T. Schansmanas išmoko susitaikyti su sūnaus netektimi, tačiau ne su Maskvos kategorišku atsakomybės už „Boeing 777“ numušimą neigimu.

Atlikus tarptautinį tyrimą padaryta išvada, kad raketų sistema „Buk“ priklausė Rusijos 53-ajai priešlėktuvinių raketų brigadai ir kad ji buvo atgabenta į Ukrainą iš Rusijos karinės bazės netoli Kursko, o po lėktuvo numušimo buvo grąžinta atgal.

2022-aisiais Nyderlandų teismas po daugiau nei dvejus metus trukusio proceso už akių nuteisė du rusus ir vieną prorusišką ukrainietį už jų vaidmenį gabenant raketą. Jiems buvo skirtos laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės, tačiau jie tebėra laisvėje, nes Rusija atsisakė juos perduoti teismui. Dar vienas rusas buvo išteisintas.

Rusija atkakliai neigia bet kokią atsakomybę.

Europos Žmogaus Teisių Teisme (EŽTT) ir Tarptautinės civilinės aviacijos organizacijos (ICAO) taryboje pradėta daugiau teisinių veiksmų, kuriais siekiama, kad Rusija pagal tarptautinę teisę atsakytų už šį išpuolį.

Jei šios organizacijos nuspręstų, kad už tai atsakinga Maskva, tai būtų džiugi akimirka, tačiau ne istorijos pabaiga, sako T. Schansmanas.

„Tai nereiškia, kad viskas bus baigta. Man pabaiga būtų Rusijos pripažinimas, kad ji pristatė „Buk“, ir pripažinimas, kad ji turi prisiimti atsakomybę už tai“ – sakė T. Schansmanas naujienų agentūrai AP. – Noriu išgirsti atsiprašymą. Paprasčiausią „Atsiprašau“.“

Žuvo 16 šalių piliečiai

Per aviakatastrofą žuvo Nyderlandų, Malaizijos, Australijos, Indonezijos, Jungtinės Karalystės, Belgijos, Vokietijos, Filipinų, Kanados, Naujosios Zelandijos, Vietnamo, Izraelio, Italijos, Rumunijos, Jungtinių Valstijų ir Pietų Afrikos Respublikos piliečiai.

Australijos generalinis prokuroras Markas Dreyfusas taip pat atvyks į minėjimą Nyderlanduose. Šį mėnesį jis savo pareiškime pagerbė žuvusiųjų šeimas, sakydamas, kad 38 aukos „Australiją vadino savo namais“.

„Reiškiu pagarbą jų drąsai, stiprybei ir atkaklumui. Siekiant teisingumo reisu MH17 skridusiems žmonėms, daugeliui tų, kurie juos labiausiai mylėjo, reikėjo papasakoti ir perpasakoti savo praradimų istorijas keliuose teisiniuose procesuose“, – sakė jis.

Jo žodžiais, metinės ir minėjimas Kanberos parlamento rūmuose bus „akimirka sustoti ir prisiminti tuos, kurių gyvybės tragiškai užgeso per beprasmį smurto aktą. Tai bus akimirka, kai įsipareigosime ir toliau siekti, kad už šį niekingą nusikaltimą atsakingi asmenys būtų patraukti atsakomybėn“.

T. Schansmanas teigė, kad jam nebesvarbu, ar kiti prie raketos paleidimo prisidėję asmenys bus patraukti baudžiamojon atsakomybėn, nes tai nesugrąžintų jam sūnaus.

Jis tik nori, kad Rusija pripažintų atsakomybę.

„Tai, kad visus šiuos metus – iki pat šiandien – jie ir toliau neigia, skleidžia dezinformaciją, yra skaudu, – sakė T. Schansmanas. – Tai erzina ir tam tikrais momentais dėl to daraisi rūstus.“

Buvęs Nyderlandų ministras pirmininkas Markas Rutte, kuris ėjo pareigas, kai buvo numuštas minimas lėktuvas, teigė, kad ši katastrofa ir dešimtmetį trunkančios jos pasekmės yra bene drastiškiausias ir emocingiausias įvykis per visą jo premjeravimo laikotarpį.

M. Rutte administracija padėjo koordinuoti sudėtingą aukų palaikų pargabenimo į Nyderlandus operaciją. Tūkstančiai žmonių buvo išsirikiavę prie greitkelių, kai katafalkų kolonos vežė karstus iš karinės oro bazės į kareivines, kur vyko skausmingas palaikų atpažinimo procesas.

Trečiadienio ceremonija vyks nacionaliniame MH17 memoriale, netoli Schipholio oro uosto esančiame parke, kuriame pasodinti 298 medžiai – po vieną kiekvienai aukai – ir saulėgrąžos. Šios gėlės augo katastrofos vietoje Rytų Ukrainoje.

Nors trečiadienį sukanka 10 metų nuo Q. Schansmano žūties, jo vardas gyvuoja toliau. Jo sesuo Nerissa neseniai pagimdė savo pirmąją dukrą ir ją pavadino Frida Quinn Schansman Pouw.



NAUJAUSI KOMENTARAI

G

G portretas
Atgailaujantis rusas, nesiderina šie žodžiai greta.

Kacapų atsiprašymas

Kacapų atsiprašymas portretas
Atsiprašymo iš ruskių? Greičiau sulauksi kulkos arba gyvulinio vagono į Sibirą.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių