Dzūkai jau ragauja nuodingais laikomus grybus - bobausius

Dzūkai jau ragauja pirmuosius pavarinius grybus – bobausius. Nors mikologai perspėja, kad grybai nuodingi, dzūkai sako juos valgantys daugelį metų.

Tereikia mokėti juos tinkamai paruošti. Šiuos grybus itin vertina skandinavai ir italai bei ruošia iš jų gurmaniškus patiekalus, praneša LTV „Panorama“.

Pirmuosius bobausius vietiniai dzūkai skanavo jau per Velykas, dabar atšilus renka kilogramais.

Ankstyvųjų pavasarinių grybų rasti nėra lengva. Pasak vietinių, reikia pažinti mišką ir mokėti ieškoti.

„Bobausiai mėgsta truputį tokią praardytą paklotę, normaliame, neliestame miške nelabai jų rasime. Tai kelių metų senumo kirtavietės, priešgaisrinės linijos ar netgi pakelės“, – kur ieškoti bobausių pasakojo gamtininkas Mindaugas Lapelė.

„Maždaug porą savaičių auga, paskui pradeda apačia baltuoti, supelija ir jie niekam netinkami – nei jų perka, nei kas valgo. Jie geriausi dvi savaites, geriausiu atveju – tris savaites“, – tvirtino Varėnos rajono gyventojas Algimantas Daškevičius.

Tačiau šiuos grybus valgo ne visi. Nuodingų bobausių kai kurie mikologai pataria visai nevalgyti. Jų nerenka lenkai, čekai,vokiečiai, tačiau juos mėgsta skandinavai, italai, prancūzai, estai ar net kanadiečiai.

Bobausiuose yra cheminės medžiagos giromitrino, kuris jautriems žmonėms pavojingas. Giromitrinas verdant vandenyje skyla ir jame lieka.

„Jautriems žmonėms patartina paimti pusę galvutės ir suvalgyti, pažiūrėti, ar nieko nebus, ar nebus lengvo apsinuodijimo. Nuo pusė galvutės net ir jautrūs žmonės nenumirs. Giromitrinas sukelia kai kuriuos virškinimo, nervų sistemos sutrikimus“, – sakė mikologė dr. Jurga Motiejūnaitė.

„Nuverdu tris kartus po 10 minučių. Bet nuplauti, kai nuverdi, nereikia. Kiek jau valgau ir dar gyvas“, – tvirtino A. Daškevičius.

Grybų supirkėjai jau irgi sukruto – grybus superka po 2 litus už kilogramą. Pramoniniu būdu juos išdžiovina ir parduoda į užsienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

foto

foto portretas
foto tai ne i tema, cia makavykai, voveruska dar matyt, ne tie grybai

juozas

juozas portretas
Nežinau nuo kada ir kas laiko bobausius nuodingais. Vėl išryškėja straipsnio autoriaus nekompentingumas

bobausis

bobausis portretas
"rasytoja" galejo pasiskaityti primytiviausia zinyna: As nesu nuodingas! Be to kodel nera mano nuotraukos?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

  • Šilauogių dovanos žmogui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Šilauogių dovanos žmogui (receptai)

    Nors visos uogos naudingos organizmui, savo išskirtinėmis savybėmis iš jų išsiskiria šilauogės. Norintys maitintis sveikiau turėtų į savo racioną įtraukti daugiau šilauogių. ...

  • Varškė – puikus pusryčių pasirinkimas
    Varškė – puikus pusryčių pasirinkimas

    Vienas populiariausių pieno produktų – varškė, kurią galima valgyti tiek vieną, tiek naudojant kaip pagrindinį ar papildantį kitų patiekalų ingredientą. Varškė puikiai tinka pusryčiams, todėl verta išmėginti gardų var&...

  • Daržo dovanos: pomidorai žiemai <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Daržo dovanos: pomidorai žiemai (receptai)

    Vienas po kito noksta raudonskruosčiai pomidorai – nebespėjame suvalgyti. Šias daržoves lengva išsaugoti – tereikia pasiruošti jų žiemai. Tam pravers kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės receptai, kurie patik...

  • A. Ivanausko siūlomi valgiai iškylai
    A. Ivanausko siūlomi valgiai iškylai

    Nori pakeisti pasaulį – pradėk nuo savęs, įsitikinęs Alfas Ivanauskas. Žinomas šefas visus ragina visur ieškoti tvaresnių alternatyvų. Šįsyk – apie vasaros poilsį ir iškylas gamtoje. Tvarumo idėjas puoselėjan...

  • „Iki“ – akcija lašišai: du receptai, kad sutaupytumėte ir pietums, ir pusryčiams
    „Iki“ – akcija lašišai: du receptai, kad sutaupytumėte ir pietums, ir pusryčiams

    Net 41 proc. nuolaida – su tokia akcija lašišai „Iki“ pradeda dar vieną naudingų pasiūlymų kupiną Taupymo žaidynių savaitgalį. Nuo ketvirtadienio iki sekmadienio, rugpjūčio 1–4 dienomis, su „Iki“ loja...

    1
  • Gaiviame valgiaraštyje – lengvi patiekalai su kaulavaisiais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Gaiviame valgiaraštyje – lengvi patiekalai su kaulavaisiais (receptai)

    Kaulavaisiams sunku atsispirti – jie gardūs, sultingi, spalvingi, tinka ne tik kokteilių ar glotnučių gamybai, bet ir košių, salotų gardinimui. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kau...

  • Vasarą nepamainomi šaltibarščiai: nuo protėvių – ant šiandienio stalo <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Vasarą nepamainomi šaltibarščiai: nuo protėvių – ant šiandienio stalo (receptai)

    Karštymečiu dažno lietuvio valgiaraštyje įsitvirtina šaltibarščiai. Gaivi rausva sriuba tokia populiari, kad šalyje netgi vyksta šaltibarščių festivaliai. Pasak istorikų, šis patiekalas Lietuvoje v...

    6
  • Vasaros valgiaraštyje – grilyje keptos daržovės
    Vasaros valgiaraštyje – grilyje keptos daržovės

    Be tradicinių šašlykų ir kepsnių, vis dažniau ant grotelių atsiranda ir daržovių. Skaniai paruoštos daržovės gali virsti tikru hitu – tereikia nebijoti pasidairyti jų įvairovės ir grilio vakarėlis įgaus žymiai daugiau ...

  • Ir lepeškos, ir grybų petražolės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ir lepeškos, ir grybų petražolės (receptai)

    Voveraitės, žavinčios auksine spalva, kvapnumu ir išskirtiniu skoniu, yra vienos laukiamiausių grybų. Nors ir patys mokame jas skaniai paruošti, įkvėpimo verta pasisemti Italijoje, kur voveraitės laikomos delikatesu, galinčiu papildyti ...

    3
  • Virtuvės šefai mokosi mėsą ir žuvį keisti augalais
    Virtuvės šefai mokosi mėsą ir žuvį keisti augalais

    Amsterdame būsimi kulinarai mokėsi gaminant maistą restorane nenaudoti mėsos ar žuvies, ją keisti augaliniais produktais. Ekspertų teigimu, tokių virėjų paklausa tik didės, praneša LNK. ...

    1
Daugiau straipsnių