M. Alekna apie pagerintą tėvo olimpinį rekordą: po ketverių metų, tikiuosi, jis išsilaikys ilgiau

  • Teksto dydis:

Mykolas Alekna, apsigaubęs trispalve, apsuko garbės ratą „Stade de France“ stadiono taku po disko metimo varžybų finalo, kuris vadinamas vienu įdomiausių istorijoje.

Finale olimpinį rekordą gerinęs 21 metų lietuvis iškovojo sidabro medalį, nusviedęs diską 69 m 97 cm. Olimpiniu čempionu tapo sensaciją sukūręs Jamaikos disko metikas, 25-erių Roje Stona, kuriam auksą garantavo lygiai 70 m rezultatas. Tad būtent jis dabar mažiausiai ketverius metus bus olimpinis rekordininkas. Bronzą laimėjo 28-erių australas Matthew Denny – 69 m  31 cm.

Finalas vyko taip intriguojančiai, kad jo siužeto galėtų pavydėti net geriausi scenaristai.

Pirmuoju metimu M. Alekna diską numetė 68 m 55 cm ir tapo lyderiu. Netrukus jį aplenkė M. Denny, antruoju bandymu užfiksavęs savo geriausią rezultatą (69 m 31 cm).

LTOK nuotr.

Bet po trečiojo M. Aleknos metimo stadiono švieslentėje įsižiebė užrašas „Olimpinis rekordas“, nes diskas nuskriejo net 69 m 97 cm. Lietuvos supertalentas 8 cm pagerino net 20 metų, nuo 2004 m. Atėnų žaidynių, išsilaikiusį  jo tėvui Virgilijui Aleknai priklausiusį rekordą. Dukart olimpinis čempionas šį momentą savo akimis matė kartu su kitais šeimos nariais sėdėdamas „Stade de France“ tribūnose.

Tačiau tada olimpinę sceną užkariavo R. Stona, iki tol žengęs septintoje vietoje. Jis ketvirtuoju mėginimu numetė diską 70 m.  

Šiais metais pasaulio rekordininku tapusiam M. Aleknai nepavyko susigrąžinti lyderio pozicijos – ketvirtuoju metimu įrankį numetė 68 m 88 cm, penktuoju – 68 m 49 cm. Paskutinis bandymas buvo nesėkmingas.

„Smagus finalas. Smagu būti to dalimi. Esu patenkintas, vežu į Lietuvą dar vieną medalį. Dėl to labai džiugu. Nepavyko laimėti, pavyks kitą kartą“, – po finalo kalbėjo olimpinis vicečempionas M. Alekna.

Jis neslėpė: „Jaučiau, kad galiu mesti dar geriau. Nes metimas nebuvo labai geras. Diskas skriejo drebėdamas. Galvojau, kad atliksiu dar geresnį metimą. Bet nepavyko. Nors paturėjau tą rekordą. Po ketverių metų, tikiuosi, jis išsilaikys ilgiau.“

Andrius Gudžius sveikina M. Alekną (LTOK nuotr.)

Ar M. Alekną nustebino, kad auksą iškovojo ir olimpiniu rekordininku tapo būtent R. Stona, per pirmuosius tris mėginimus diską toliausiai numetęs 66 m 16 cm, o jo asmeninis rekordas iki šiol buvo 69 m 5 cm.

„Tai tikrai netikėtumas. Žinoma, dėl to, kad jis yra labai talentingas disko metikas, niekada nekilo abejonių. Bet kad iššaus būtent taip olimpinėse žaidynėse, tikrai mažai kas tikėjo“, – sakė lietuvis.

Jis teigė nejaučiantis apmaudo išslydus auksui: „Medalis yra medalis, esu patenkintas.“ O kalbėdamas apie pagerintą savo tėvo olimpinį rekordą, prisipažino: „Nesureikšminau to rekordo. Galvojau apie pirmąją vietą, o ne apie rekordą.“

Olimpinėse žaidynėse debiutavęs M. Alekna per finalą tiesiog spinduliavo ramybe, o televizijos operatoriui priėjus prie pat lietuviui, šis iškėlė abiejų rankų nykščius. Nebuvo jaudulio? „Tai patekau į finalą, ko jau čia bijoti reikėtų, reikia mėgautis“, – taip pat ramiai žurnalistams atsakė M. Alekna, atskleidęs, kad prieš finalą pabendravo su jo aplankyti atvykusiais šeimos nariais.

LTOK nuotr.

Paklaustas, ar taip kylant rezultatams galima nubrėžti kažkokias ribas, olimpinis vicečempionas sakė: „Kai toks finalas, ribų nubrėžti tikrai negalima. Manau, kasmet rezultatai vis labiau kils.“

Dar vienas finale dalyvavęs Lietuvos disko metikas 33 metų A. Gudžius užėmė aštuntąją vietą. Jis geriausią rezultatą pasiekė paskutiniu, šeštuoju metimu – 66 m 55 cm.

Iš viso Paryžiaus žaidynėse dalyvavo trys Lietuvos disko metikai. M. Aleknos brolis Martynas Alekna atrankoje užėmė 28-ąją vietą (58 m 66 cm).



NAUJAUSI KOMENTARAI

vilnensis

vilnensis portretas
Nenusimink, Mykolai, mes dar parodysim, ką galim!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių