Sukėlė pasipiktinimą: olimpiados sportininkų gretose – už mergaitės išžaginimą teistas sportininkas

  • Teksto dydis:

Olandas Stevenas van de Velde jau netrukus pasirodys Paryžiaus olimpinėse žaidynėse. Tiesa, jo dalyvavimas didžiausioje sporto šventėje sukėlė nemažą pasipiktinimą.

Olimpinėse žaidynėse S. van de Velde paplūdimio tinklinyje atstovaus Nyderlandus. Varžybos vyks žavingoje Paryžiaus vietoje, prie Eifelio bokšto.

Vis dėlto S. van de Velde dalyvavimas olimpiadoje sukėlė neigiamą reakciją.

29 metų vyras 2016 metais dėl vaiko išžaginimo buvo nuteistas kalėti ketverius metus, rašo leidinys „The New York Times“.

S. van de Velde su savo auka susipažino socialiniame tinkle „Facebook“ 2014 metais. Iš pradžių jis manė, kad mergaitei 16 metų, tačiau net kai ji pripažino savo tikrąjį amžių, S. van de Velde ryšių nenutraukė.

Iš Amsterdamo atvykęs į Angliją, jis išprievartavo 12-metę jos namuose, Milton Keinso mieste. Sportininkui tada buvo 19 metų.

Jis buvo sučiuptas po to, kai patarė savo aukai išgerti skubios kontracepcijos tabletę. Klinikos darbuotojai perspėjo mergaitės šeimą, tada jie ir kreipėsi į policiją.

S. van de Velde už savo nusikaltimus kalėjime praleido vos 13 mėnesių, iš kurių 12 – Didžiojoje Britanijoje. Po metų is buvo perkeltas į Nyderlandus ir buvo nuteistas pagal gimtosios šalies įstatymus. „The New York Times“ pažymi, kad Nyderlanduose sekso su nepilnamečiais įstatymai yra ne tokie griežti kaip Jungtinėje Karalystėje (JK).

„Buvau įvardytas kaip sekso pabaisa, kaip pedofilas. Kas aš nesu, tikrai ne“, – teigė S. van de Velde olandų laikraščiui „Algemeen Dagblad“ išėjęs iš kalėjimo.

Teisme taip pat paaiškėjo, kad auka po išžaginimo žalojo save.

„Emocinė žala, kuri buvo padaryta šiam vaikui, yra didžiulė“, – nuteistajam sakė teisėjas Francisas Sheridanas.

Stevenas van de Velde. Vikipedijos nuotr.

Viename interviu, praėjus metams po išlaisvinimo, S. van de Velde įvardijo padarytą nusikaltimą kaip didžiausią klaidą savo gyvenime.

Nuo tada sportininkas tęsė savo karjerą, sukūrė šeimą. Už savo šalį tarptautinėje arenoje jis rungtyniauja nuo 2017-ųjų, o 2022-aisiais vedė vokietę paplūdimio tinklinio žaidėją. Pora kartu augina dvejų metų sūnų.

Emocinė žala, kuri buvo padaryta šiam vaikui, yra didžiulė.

S. van de Velde dalyvaus šių metų Paryžiaus olimpinėse žaidynėse kartu su savo partneriu 23-ejų Matthew Immersu.

Nyderlandų olimpinis komitetas savo pareiškime teigė, kad S. van de Velde nusipelnė antrojo šanso.

„Tikrai suvokiame, kad informacija apie S. van de Velde sukelia daug emocijų, kurias puikiai suprantame, nes įvykiai tuo metu buvo labai rimti. Nuo to laiko daug kas įvyko. Stevenas atliko bausmę ir baigė išsamią reabilitacijos programą su specializuotais specialistais, įskaitant probacijos tarnybą. Ekspertai padarė išvadą, kad pakartotinio nusikaltimo pavojaus nėra“, – rašoma komiteto pareiškime.

Nyderlandų olimpinis komitetas nusprendė perkelti jį į kitą būstą Paryžiuje, toliau nuo olimpinio kaimelio. Jam taip pat uždrausta kalbėtis su žiniasklaida.

Tuo tarpu Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) pareiškė, kad jie nieko negali padaryti, nes šis klausimas yra kiekvieno atitinkamo nacionalinio olimpinio komiteto atsakomybė.

„Change.org“ paskelbta peticija, kurioje TOK raginama uždrausti seksualiniams nusikaltėliams dalyvauti olimpinėse žaidynėse. Šiuo metu ji turi beveik 54 tūkst. parašų.

„Survivors Trust“, JK įsikūrusi grupė, remianti seksualinio smurto aukas, teigė, kad jo įtraukimas „dar labiau patvirtina šokiruojančią toleranciją vaikų seksualinei prievartai“.

„Mes, kaip visuomenė, turime pradėti laikytis nulinės tolerancijos šio baisaus nusikaltimo atžvilgiu“, – teigiama „Survivors Trust“ pranešime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių