Sportininkais rūpinasi Sporto medicinos centras

Kiekvienas aktyviai sportuojantis bei dalyvaujantis varžybose sportininkas žino, jog, norint pasiekti gerų rezultatų, reikia nuolat rūpintis savo sveikata. Dideli krūviai, įtemptos bei varginančios treniruotės gali sukelti sveikatos sutrikimų.Aktyviai sportu užsiimančių žmonių sveikata Klaipėdoje rūpinasi miesto Sporto medicinos centro gydytojai.

Pasak Klaipėdos sporto medicinos centro vyriausiosios gydytojos Sigitos Kibildienės, aktyviai sportuojantys sportininkai noriai naudojasi jų paslaugomis bei rūpinasi savo sveikata – gydosi įvairias traumas bei kas keturi mėnesiai tikrinasi savo sveikatos būklę. „Šiais metais, iki rugpjūčio pirmos dienos, mes jau patikrinom daugiau nei 3000 sportininkų“, - teigė gydytoja.

Sporto medicinos centro kolektyvas stabilus, yra žmonių, kurie šioje įstaigoje dirba daugiau nei 20 metų. Tad gydytojai, turėdami tiek metų patirties, tikrai gali daug padėti bei patarti sportininkams.

Sportininkų sveikata yra tikrinama šiuolaikiniais, naujausiais įrenginiais. „Praėjusiais metais įsigijom vieną naujesnių fizioterapijos aparatų, atliekančių kelias funkcijas. Taip pat naudojamės taškiniu lazeriu. Turim modernią kardiogramos aparatūrą, kuria galime patikrinti sportininkų darbingumą. Šios aparatūros dėka sportininkams galim patarti, kokius krūvius naudoti treniruočių metu bei kaip geriau treniruotis,“ – džiaugėsi S.Kibildienė.

Sportininkams, kurie aktyviai sportuoja ir dalyvauja varžybose, visos paslaugos yra nemokamos. Tačiau miestiečiams, kurie sportu užsiima daugiau savo malonumui, kiekviena paslauga šioje įstaigoje yra mokama. Jiems gydytojų konsultacija kainuoja 28,60 lt. O tolesnės procedūros bei suteikiamos paslaugos skaičiuojamos pagal įkainius.

Kaip teigė S.Kibildienė, su lėtinėmis arba ūmiomis traumomis kasmet kreipiasi apie 600 sportininkų. Iki rugpjūčio pirmos dienos šiais metais jau užregistruota 390 klaipėdiečių, patyrusių įvairias traumas. Į sporto medicinos centrą dažniausiai atvyksta po kelio sąnario, čiurnos raiščių patempimų. Taip pat neretai po sužeidimų bei lūžių. Dažną sportininką kamuoja juosmens skausmai, atsiranda širdies sutrikimų. Kartais traumos būna labai rimtos, reikia net operacijos. „Mes konsultuojames su Apskrities ar Miesto ligoninių traumatologais“, – tvirtino medikė.

Pasak specialistės, sveikata dažniausiai trinka sportininkams, kurie treniruojasi pernelyg dideliais krūviais arba nepailsėję. Daug traumų būna ir todėl, kad prieš treniruotę gerai neapšyla. Taip pat neretai sportininkai daro klaidą, jog dalyvauja varžybose visiškai nepasveikę po traumų. Norėdami nugalėti, jie dar labiau žaloja save bei savo sveikatą. Šios įstaigos darbuotojai teigė, jog dažniausios traumų priežastys – persitreniravimas bei netechniškai atliekami veiksmai.

Šiuo metu Sporto medicinos centre lankosi daug krepšininkų, futbolininkų bei dviratininkų. Ypač daug sportininkų šioje įstaigoje apsilanko prieš varžybas, kadangi treneriams jie turi parodyti pažymą apie jų sveikatą.

Pasak sveikatos specialistų, anksčiau vaikai buvo sveikesni. Vaikų sveikata kasmet pastebimai prastėja. Kaip teigė S.Kibildienė, pagrindinė to priežastis, jog vaikai mažai laiko praleidžia gryname ore. Jie labai ilgai išbūna mokyklose, be to, daug laiko praleidžia žiūrėdami televizorių ar žaisdami kompiuteriu. Ir tai tampa problema. „Anksčiau vaikai noriai sportuodavo, o dabar net kūno kultūros pamokose sėdi ant suoliuko nieko neveikdami. Pagal atliktus tyrimus net 55 procentai mergaičių ir 29 procentai berniukų yra fiziškai neaktyvūs. Tai šiurpinantys duomenys“, – susirūpinusi gydytoja.

S.Kibildienė pataria sportuoti nedideliais krūviais. Anot jos, ypač sveika yra pabėgioti jūros pakrante, pasivažinėti dviračiu. Jos žodžiais tariant „ sportas yra sveikata, jei sportuojama su saiku“.

Pasak specialistės, kiekvienas žmogus turi rūpintis bei tikrintis sveikatą, o ypač – sportininkai. „Juk dabar profesionalus sportas nėra labai sveikas. Tad mūsų centras ir stengiasi sudaryti tinkamas sąlygas, kad sportininkas gautų viską, kad tik jo sveikata būtų nepriekaištinga“. Pasak gydytojų, norint nesugadinti sveikatos, reikia pasirinkti optimalų krūvį bei treniruotis prižiūrint treneriui.

Pasak vyriausiosios gydytojos S.Kibildienės, sporto centras gauna prastą finansavimą. „Jeigu būtų geresnis finansavimas, mes galėtume įsigyti geresnę aparatūrą ir dar geriau rūpintis sportininkais, greičiau bei kokybiškiau juos išgydyti“. Tačiau specialistė yra pakankamai patenkinta šio centro rezultatais ir labai dėkinga apskrities viršininkei Virginijai Lukošienei. Pasak gydytojos, apskrities viršininkė visada juos palaiko bei puikiai suvokia Sporto medicinos centro reikšmę sportininkams.


Šiame straipsnyje: sporto medicinos centras

NAUJAUSI KOMENTARAI

burindukas tutis lopas

burindukas tutis lopas portretas
kokioj gatvei sporto dispanseris yra klaipedoje?? man labai reikia prasau noobai lopai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių