Pardavėjų gudravimas: kaip neįsigyti buto su nenaudingu plotu?

Perkant butą arba namą kiekvienas kvadratinis metras yra itin svarbus, ypač dabar, kai kvadratinio metro kaina jau perkopė 3 tūkst. ribą. Kartais pardavėjai, ypač naujų butų, gudrauja ir pirkėjams siūlo esą didesnius butus. Bet juose nebūna pertvarų arba į bendrą plotą įskaičiuoja balkono ar terasos plotą.

Daugiau apie tai pasakojo „Bonava Lietuva“ vadovas Remigijus Pleteras. 

– Raginate atkreipti dėmesį į tokį, rodos, paprastą dalyką – naudingas ir nenaudingas buto plotas. Kodėl? 

– Todėl, kad kvadratinio metro pardavimo kaina pasiekė 3 tūkst. eurų ir daugiau. Kiekvienas kvadratinis metras sudaro apčiuopiamą pinigų sumą. Vertėtų labai nuodugniai atkreipti dėmesį į tai.  

– Kur kyla didžiausios ir dažniausios problemos šiuo klausimu? 

– Dažniausiai kyla neįrengtų būtų, taip vadinamų, su daline apdaila, problemos. Nors ten jokių apdailos elementų nėra, mūsų manymu, ta yra tiesiog nebaigta statyba. Ypač, kai kotedžuose nėra pertvarų, įrengtų laiptų, palangių. Natūralu, kad plotas po įrengimo keičiasi ne pirkėjo naudai. 

LNK stop kadras.

– Kartais yra parduodamas butas, ir vienas dydis aprašytas su pertvaromis, kitas be pertvarų. Kodėl kartais parduodama be pertvarų? Ar tai nėra plėtotojų gudravimas? 

– Tai yra siekis pasiūlyti kuo mažesnę kainą. Pirkėjai, kurie nesugeba įvertinti visų sunkumų ir kaštų, laukiančių įsirengiant pertvaras, palanges, grindis, neretai apsigauna. 

– Jeigu parduodamas butas yra be pertvarų, kodėl tai yra leidžiama? Sakote, kad mažesnė kaina, bet aš, kaip pirkėjas, šiuo atveju, turėsiu daugiau investuoti. 

– Taip, galima sakyti, kad tai yra tam tikras pardavėjų gudravimas, siekiant tam tikrus statybų rūpesčius permesti ant pirkėjo pečių. 

LNK stop kadras.

– Naudingas ir nenaudingas plotas – kas tai yra? 

– Naudingas plotas – tai yra kambarių, sanitarinių mazgų plotas. Nenaudingas plotas gali skaitytis plotas virš plačiai įrengtų palangių, plotas po laiptais. 

– Ar terasa ir sandėliukas yra naudingi plotai? 

– Tai – nenaudingi plotai. Tai yra negyvenamos patalpos, žmogus ten negalėtų gyventi. 

–  Kur pirkėjui galima rasti informaciją apie naudingą plotą renkantis būstą? Į ką atkreipti dėmesį tokioje situacijoje?  

– Statybos normose, statybos reglamente, o statytojo arba pardavėjo klausti raštu. Taip pat galima paklausti architektų, jie labai puikiai išmano šiuos dalykus.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

– Jeigu paaiškėja, kad į mano buto kainą buvo įskaičiuotas nenaudingas plotas, kokias teises aš turiu?

– Tokiu atveju, jeigu į parduodamą plotą yra įtraukiamas nenaudingas, čia, sakyčiau, yra teisinis nihilizmas. Tikiu, kad tokių atvejų yra labai mažai arba jų iš viso šiuo metu nepasitaiko, bet, be abejo, tai yra įstatymų numatyta tvarka. Manau, kad ginčo atveju, teismas tikrai atsižvelgtų į tokius dalykus, kad yra pažeidžiami įstatymai ir parduodamas nenaudingas plotas. 

– Anksčiau buvo nemažai ginčų dėl to, kad kai kurie vystytojai, statytojai pardavinėdavo viešbučio paskirties erdves, tarsi butus. Tai buvo sutvarkyta, kiek dar reikėtų tvarkyti, kad būtų eliminuotas nenaudingo ploto pardavimas? 

– Manau, kad sveikiausias dalykas, kuris gali nutikti, yra aukšta konkurencija, ką mes dabar ir turime. Turime vangią paklausą, kai kiekvienas statytojas stengiasi saugoti savo reputaciją ir gerą vardą. Manau, kad tai eliminuotų efektyviausiai. Vienas dalykas yra įstatymą sukurti, kitas – jo laikytis. Tai ne visada ir ne visiems pavyksta.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių