Dažniausiai užduodami klausimai apie renovaciją

Jau kelerius metus veikia nemokama konsultacijų linija, kuria gyventojams atsakoma į visus su renovacija susijusius klausimus. Daugiabučių renovacijos procesui įsisiūbavus, skambučiai netyla ir gyventojai dar dažniau teiraujasi įvairiais klausimais.

Šiuo metu maždaug prie 100 daugiabučių jau stovi pastoliai. Dar 350 jau turi pasirašę rangos darbų sutartis ir laukia savo eilės. Iki vasaros per 500 daugiabučių vykdys statybos rangos darbus. Taigi, apie 30 000 gyventojų tiesiogiai liečia renovacijos procesas.

„Prasidėjusius darbus mato ir aplinkiniai gyventojai. Neabejoju, kad tie, kurių daugiabučiai renovuojami džiaugiasi prasidėjusiais darbais, o žmonės juk tarpusavyje šnekasi, tad natūralu, kad ir kaimynai pradeda galvoti apie renovaciją. Be abejonės, pradžioje kyla daug klausimų - tam ir turime informacinę liniją. Skambinkite, klauskite ir gausite visus atsakymus", - ragina aplinkos viceministrė Daiva Matonienė.

Konsultacijų telefonu gaunamų klausimų analizė rodo, kad dažniausiai teiraujamasi dėl finansinės projektų dalies - tokie skambučiai sudaro apie 40 proc. visų paklausimų. Apie 30 proc. skambinančiųjų domina atskiros renovacijos proceso dalys, kiti klausimai susiję su projektų administravimu, techniniu įgyvendinimu.

Dažniausiai užduodami klausimai

Nuo ko pradėti renovaciją?


Sprendimą dėl Projekto rengimo priima namo butų ir kitų patalpų savininkai, vadovaudamiesi Lietuvos Respublikos civilinio kodekso 4.85 straipsnyje nustatyta sprendimų priėmimo tvarka.

Kiek maždaug kainuoja renovacija?

1 kv. m. vidutinė skaičiuojamoji kaina - 550 Lt. Šios investicijos vidutiniškai atsiperka per 10-12 metų

Kokia parama bus teikiama nepasiturintiems ar renovacijos proceso metu tapusiems nemokiais gyventojams?

Nepasiturintiems asmenims, kurie turi teisę į kompensaciją už šildymą, bus apmokamos visos investicijų projekto rengimo ir įgyvendinimo išlaidos, paskolos ir palūkanos grąžinimas.

Kas bus, jei gyventojas neteks kompensacijos?

Praradus kompensaciją, tenka mokėti likusią kredito dalį. Kadangi Valstybė už asmenis gaunančius kompensaciją už šildymą ir karštą vandenį, moka mėnesines įmokas už kreditą ir palūkanas.

Kas bus, jei pasikeis buto savininkas?

Jeigu buto nuosavybės teisė yra perleidžiama kitam asmeniui, kartu su ja perleidžiama likusi neišmokėta kredito dalis.

Ar socialiai remtini gyventojai, kurie nepritars namo energinio efektyvumo didinimo projekto įgyvendinimui praras teisę į šildymo išlaidų kompensaciją?

Taip, tokią teisę praras.

Kas administruos paskolos grąžinimą ir bus už jį atsakingas?

Paskolos grąžinimą administruos bendrojo naudojimo objektų valdytojas, o už paskolos dalies, tenkančios atitinkamam butui, grąžinimą bus atsakingas kiekvieno būsto savininkas.

Kiek butų savininkų turi pritarti renovacijai?

Pritarti turi 50 proc. + 1 visų butų savininkų (vienas butas turi vieną balsą). Sprendimą įgyvendinti namo atnaujinimo projektą priima būsto savininkai susirinkime arba balsuodami paštu. Susirinkimą turi kviesti namo bendrojo naudojimo objektų administratorius (bendrija, butų ūkio įmonė arba jungtinės veiklos sutarties įgaliotas atstovas).

Ar galima paskolą grąžinti anksčiau nei sutarta?

Taip, paimtą paskolą gyventojai gali grąžinti ir anksčiau, nemokėdami baudų, išankstinio mokėjimo mokesčių ar panašių mokesčių finansuotojui.

Kas turėtų organizuoti namo atnaujinimo darbus?

Investicijų projekto parengimą ir įgyvendinimą organizuoja namo bendrojo naudojimo objektų valdytojas.

Kokia valstybės parama teikiama įgyvendinant daugiabučių atnaujinimo projektus?

Valstybė dengia 40 proc. statybos darbų išlaidų bei 100 proc. techninio projekto parengimo, techninės priežiūros paslaugų ir administravimo išlaidų. Svarbu akcentuoti, kad ši parama bus teikiama tuo atveju, jeigu rangos darbų sutartis bus sudaryta iki 2014 m. gruodžio 31 d. Vėliau ši parama atitinkamai sumažėja iki 30 proc. ir iki 50 proc.

Ar gali atvykti BETA atstovas į susirinkimą?

Taip, tokia galimybė yra, bet reikia iš anksto susitarti su BETA atstovu Jūsų regione dėl dalyvavimo susirinkime.

Informacinio telefono numeris 8 800 20012 darbo dienomis 8-17 val. Gyventojus konsultuoja Būsto energijos taupymo specialistai. Klausimus taip pat galima siųsti elektroniniu paštu info@betalt.lt.


Šiame straipsnyje: būsto renovacijarenovacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

todel pelyja

todel pelyja portretas
kad norint normaliai renovuoti neuztenka fasado uzdaryti aklinai, pagrazinti, reikia montuoti ir ventiliacija, ko niekas nedaro, tad renovuoti reikia ne tik grazinant

Zina

Zina portretas
KODEL RENOVUOTI NAMAI PRADEDA PELYTI!!!

Pinokis

Pinokis portretas
Jeigu pensininkas numirs per tuos 10-12 paskolą mokės buto paveldėtojai. Žlunga ir šis Mazuronio projektas. Nuo sprendimo priėmimo iki renovacijos pradžios 1 metai. Ne visi pirmininkai sugeba visą tai organizuoti, samdyti prižiūrėtojus brangu ir nepatikima.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių