Finansų ministrė: apmaudu dėl pilna apimtimi neįgyvendintos mokesčių reformos

Esamos valdančiosios daugumos Seimo kadencijai artėjant link pabaigos, finansų ministrė Gintarė Skaistė sako, kad per ketverius metus pavyko priimti dalį mokestinių pakeitimų, numatytų nepriimtoje mokesčių reformoje, tačiau apgailestauja, kad jos įgyvendinti nepavyko pilna apimtimi. Visgi, anot ministrės, reformos klausimas lieka atviras naujos sudėties Vyriausybei.

„Apmaudu, kad (reforma – ELTA) nebuvo įgyvendinta, matyt, pilna apimtimi, tačiau atkreipčiau dėmesį, kad apie trečdalis pasiūlymų, kurie buvo pasiūlyti su mokesčių pakeitimais, jie yra priimti“, – žurnalistams trečiadienį sakė G. Skaistė.

„Visko sutarti nepavyko – matyt, politika toks dalykas, kur susitarimas yra aukščiau visko ir jeigu to sutarimo nepavyksta pasiekti, matyt, sprendimams ir nelemta būti įgyvendintiems“, – akcentavo ji.

Visgi, ministrės teigimu, tie mokestiniai pakeitimai, kurie buvo priimti, prisidės prie ekonomikos augimo ir teisingesnės mokesčių sistemos.

Seimas priėmė Vyriausybės teiktą Gynybos fondo projektą, krašto gynybos ir vokiečių brigados reikmėms padidino pelno mokesčio tarifą 1 proc. punktu, pakėlė akcizus alkoholiui, tabakui bei saugumo ir CO2 dedamąsias visam kurui.

Tikiu, kad šitas klausimas bet kokiu atveju lieka atviras (...) Kita Vyriausybė vienu ar kitu formatu prie tų klausimų turės grįžti.

 

Anot G. Skaistės, dabartinės valdančiosios daugumos pilna apimtimi nepriimta mokesčių reforma turės išlikti naujos sudėties parlamento bei Ministrų kabineto darbų programoje, nes ir toliau galios Europos Sąjungos (ES) Lietuvai teikiamos rekomendacijos.

„Tikiu kad šitas klausimas bet kokiu atveju lieka atviras – tarptautinės institucijos šias rekomendacijas Lietuvai teikia daugiau nei 12 metų (...) Kita Vyriausybė vienu ar kitu formatu prie tų klausimų turės grįžti“, – pažymėjo G. Skaistė.

Priimti mokesčių reformą per pirmus metus yra žadėjusi Vilija Blinkevičiūtė – socialdemokratų partijos, pirmajame Seimo rinkimų ture daugiamandatėje apygardoje gavusios daugiausia balsų, lyderė.

ELTA primena, kad praeitais metais po ilgo laukimo Finansų ministerijos pristatyta ir Seime pateikta mokesčių reforma. Paketą sudarė septynių įstatymų projektų pakeitimai, iš kurių trys teikti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM). Buvo numatyti didesni mokesčiai daliai dirbančiųjų individualiai, daugiau asmenų priėmus reformą turėtų mokėti nekilnojamojo turto mokestį, keistųsi kai kurių lengvatų taikymo tvarka, būtų įvesta minimali nedarbo išmoka, tačiau reforma užstrigo.

Nors birželį po pateikimo buvo pritarta visam paketui, tačiau rugpjūčio pabaigoje posėdžiavusi koalicinė taryba sutarė apie prieštaravimų tarp valdančiųjų sukėlusią mokesčių reformą toliau diskutuoti atskirais etapais.

Spalio mėnesį buvo grįžta prie nekilnojamo turto (NT) mokesčio, svarstymo stadijoje jam buvo pritarta, projektą parėmus keliems socialdemokratams, tačiau projektui paramos neišreiškė koalicijos partneriai „laisviečiai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių