G. Nausėda: tenka apgailestauti, kad Vyriausybė palaidojo mokesčių reformą

Šalies vadovas Gitanas Nausėda apgailestauja, kad šios kadencijos valdančiajai daugumai nepavyko įgyvendinti mokesčių reformos. Anot jo, dėl nepriimtų sprendimų nukenčia valstybės biudžetas, taip pat tebevyrauja didelis mokestinis neteisingumas.

„Šiandien mes vis dar stokojame realių pastangų siekti didesnio pajamų apmokestinimo progresyvumo. Aukštų pajamų mokesčių tarifai negali ir toliau priklausyti nuo veiklos formos. Tai atveria kelią dideliam mokestiniam neteisingumui. Nukenčia ir valstybės biudžetas. Neatsitiktinai poreikį kurti teisingesnę ir paprastesnę mokesčių sistemą, kuri atlieptų augančius finansavimo poreikius, visai neseniai pabrėžė Valstybės kontrolė“, – antradienį Seime skaitydamas metinį pranešimą teigė G. Nausėda.

„Todėl tenka apgailestauti, kad šios kadencijos Vyriausybė galutinai palaidojo mokesčių reformą, kuri iš tiesų galėjo tiek užtikrinti didesnį sistemos teisingumą, tiek ir atnešti papildomų biudžeto pajamų. Jau girdėjome, kaip šis uždavinys, bandant nusiplauti atsakomybę po ketverių sugaištų metų, lengva ranka perkeliamas kitos kadencijos Seimui“, – kalbėjo jis.

Šalies vadovas ragino dėl mokesčių reformos ieškoti kuo didesnio sutarimo bei įvardijo šį klausimą kaip vieną svarbiausių, prieš artėjančius Seimo rinkimus.

„Mokesčių sistemos reforma išties galėtų tapti vienu iš svarbiausių Seimo rinkimų klausimų. Tik svarbu nepamiršti, kad šiuo klausimu visi žaidžiame vienoje komandoje. Už vieną, nedalomą Lietuvą“, – sakė prezidentas.

Todėl tenka apgailestauti, kad šios kadencijos Vyriausybė galutinai palaidojo mokesčių reformą, kuri iš tiesų galėjo tiek užtikrinti didesnį sistemos teisingumą, tiek ir atnešti papildomų biudžeto pajamų.

„Sprendžiant dėl mokesčių, kaip ir švietimo ar nacionalinio saugumo klausimais, mums reikalinga nuoširdi bendrųjų vardiklių paieška. Reikalingas supratimas, įsiklausymas ir nuolatinis dialogas. Su kuo mažiau demonstratyvių išsišokimų ar atsitraukimų“, – pažymėjo jis.

ELTA primena, kad praeitais metais po ilgo laukimo Finansų ministerijos pristatyta ir Seime pateikta mokesčių reforma – paketą sudarė septynių įstatymų projektų pakeitimai, iš kurių trys teikti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM). Buvo numatyti didesni mokesčiai daliai dirbančiųjų individualiai, daugiau asmenų priėmus reformą turėtų mokėti nekilnojamojo turto mokestį, keistųsi kai kurių lengvatų taikymo tvarka, būtų įvesta minimali nedarbo išmoka, tačiau reforma užstrigo.

Nors praėjusių metų birželį po pateikimo buvo pritarta visam paketui, tačiau rugpjūčio pabaigoje posėdžiavusi koalicinė taryba sutarė apie prieštaravimų tarp valdančiųjų sukėlusią mokesčių reformą toliau diskutuoti atskirais etapais. Spalio mėnesį buvo grįžta prie nekilnojamo turto (NT) mokesčio, svarstymo stadijoje jam buvo pritarta, projektą parėmus keliems socialdemokratams, tačiau projektui paramos neišreiškė koalicijos partneriai „laisviečiai“.

G. Skaistė: mokesčių reformos tolimesnis svarstymas priklauso nuo Seimo politinės valios

Šalies vadovui G. Nausėdai metiniame pranešime sukritikavus Vyriausybė dėl neįgyvendintos mokesčių reformą, finansų ministrė Gintarė Skaistė tikina prezidento kalboje išgirdusi ir palaikymo žodžių teiktiems pasiūlymams. Tuo metu tolimesnis mokestinės pertvarkos likimas, anot jos, priklausys nuo politinės valios Seime.

„Manau, kad Vyriausybė savo pasiūlymą pateikė. Prezidento kalboje išgirdau ir palaikymo žodžių tai pozicijai, kurią buvo pateikusi Vyriausybė. Projektas yra svarstymo stadijoje parlamente, tai viskas yra Seimo rankose. Kiek Seime bus politinės valios svarstyti tuos klausimus, tiek galimybių priimti ir yra“, – Seime žurnalistams teigė G. Skaistė.

„Dalį sprendimų, dėl kurių sutarimas buvo rastas, esame priėmę. Man atrodo ir labai svarbus Gynybos fondo įstatymo priėmimas, kuris leidžia padidinti biudžeto pajamas tam, kad būtų galima finansuoti gynybą“, – pažymėjo ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

OB

OB portretas
Tai kad opozicija darė viską, kad net svarstymas nebūtų pradėtas. Matyt, neturėjo idėjų. Bet, jei laimės rinkimus, tą vis tiek reikės daryti ir susideginti ant nepopuliarumo laužo

Spindinti geroves Labasnia

Spindinti geroves Labasnia portretas
Pabliauk neigalus geroves zmoga paskui isikisk i subine du pirstyus ir PASISMAUK ant priesu piktumo. Cha cha cha ..... degeneratu cirkai.

Radi ko apgailestauti

Radi ko apgailestauti portretas
Net neskaičius kokia ten turi būt reforma, galima drąsiai sakyt kad jos nebuvimas yra geriausia kas galėjo nutikt su šito istatymo priėmiimu - visi jau įsitikino kad dabartinė, niekam tikus valdžia Lietuvos žmogui tikrai nieko gero nedaro ir nedarys, o tik kaip visada, pakenks skurdžiausiam visuomenės sluoksniui ir pasunkins gyvenimą..Bankomatas čia apsimeta, kad mokesčių reforma nepriimta, nors ji faktiškai padaryta per jau ,,sukaltą"ir patvirtintą gynybos mokestį.Ir nereikia dengtis Europa (ta prasme kad čia ji reikalauja) Kai valdžiukams reikia jie gali ,,negirdėt " Eiropos rekomendacijų, nei reikalavimų (pav. kaip su ES paramos per visus 4 metus neįsisavimnimu ar Orchuso ir kitų ratifikuotų konvencijų vykdymu ) Tuo labjau, kad dabar antiek pakėlus kainas, vėl ,,priiminėt mokesčių reformą", kuri dar jas didintų, būtų jau ciniška
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių