G. Nausėda: pareigūnų atlyginimai turi didėti sparčiau negu infliacija

Policijos pareigūnams Vilniuje surengus eitynes dėl didesnio darbo užmokesčio, prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad atlyginimai turi didėti sparčiau nei infliacija.

„Dabar matome, kad policininkai yra labai panašioje padėtyje kaip ir mūsų mokytojai, nes dirbant normaliu etatu galima užsidirbti tik šiek tiek daugiau negu minimumas, nors darbas yra atsakingas, nors yra sunkus“, –  Marijampolėje žurnalistams antradienį sakė šalies vadovas.

„Policininkai kaip ir mokytojai persiplėšia mėgindami savo krūtine uždengti daugiau etatų arba didesnį darbo krūvį. Ir tai nėra gerai. Žinoma, kad tai neprisideda prie viešųjų paslaugų kokybės“, – kalbėjo jis.

„Todėl pagal išgales valstybė turi stengtis didinti atlyginimus taip, kad atlyginimai didėtų sparčiau negu infliacija. Bet turi taip pat galvoti ir apie kitas visuomenės grupes, kurios turbūt turėtų pakankamai pagrindo skųstis tuo pačiu“, – pridūrė šalies vadovas.

Tuo metu Vidaus reikalų ministerijos (VRM) duomenimis, policijos biudžetas per ketverius metus išaugo 42,3 proc. – beveik 100 mln. eurų. Praeitos kadencijos metu, anot VRM, augimas siekė 6,2 proc. – 13,7 mln. eurų.

Ministerija taip pat nurodo, kad darbo užmokesčio fondas per ketverius metus išaugo 40 proc., o vidutinis policijos pareigūnų atlyginimas nuo 2020 metų padidėjo nuo 1097 iki 1553 eurų atskaičius mokesčius.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sako, jog buvo padarytas maksimumas gerinant policijos pareigūnų darbo sąlygas. Tuo metu policininkai teigia, kad algos kyla per mažai bei per lėtai.

Paklaustas kaip vertina ministrės atliktus darbus, G. Nausėda pabrėžė, jog A. Bilotaitės veikla daugeliu atveju buvo reaktyvi.

Dabar matome, kad policininkai yra labai panašioje padėtyje kaip ir mūsų mokytojai, nes dirbant normaliu etatu galima užsidirbti tik šiek tiek daugiau negu minimumas (...)

„Kartais pavykdavo geriau, kartais pavykdavo blogiau. Daryti dabar kažkokius gilius apibendrinimus, kai jau kadencija skaičiuoja paskutines savaites, turbūt net nėra didelės prasmės“, – kalbėjo šalies vadovas.

Siekdami atkreipti dėmesį į šią problemą, apie pusę tūkstančio pareigūnų antradienį žygiavo Vilniaus Gedimino prospektu nuo Katedros iki parlamento, kur surengė konferenciją „Kokios policijos Lietuvai reikia?“.

Policijos vadovybė praėjusį mėnesį sakė, kad prašys Vyriausybės kitų metų valstybės biudžeto projekte šiai statutinei tarnybai papildomai numatyti 100 mln. eurų.

Pareigūnams pasigendant daugiau dėmesio algoms, A. Bilotaitė akcentuoja rekordinį augimą

Policijos pareigūnams iš valdžios institucijų pasigendant dėmesio spartesniam jų darbo užmokesčio augimui, vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė teigia, jog padarė maksimumą gerindama sąlygas.

Siekdami atkreipti dėmesį į šią problemą, apie pusę tūkstančio pareigūnų žygiavo Vilniaus Gedimino prospektu nuo Katedros iki parlamento, kur surengė konferenciją „Kokios policijos Lietuvai reikia?“.

Policijos vadovybė praėjusį mėnesį sakė, kad prašys Vyriausybės kitų metų valstybės biudžeto projekte šiai statutinei tarnybai papildomai numatyti 100 mln. eurų.

„Paliekami paskutiniai“

Tarp žygiavusiųjų buvo ir Anykščiuose pareigūnu dirbantis Rimvydas Versinskas. Pasak jo, algos policininkams kyla per mažai bei per lėtai.

„Žygiuojam todėl, kad iš tikrųjų policija, kaip sistema, yra stekenama, mažinama. Ji pati mažėja nuo to, kad per mažai yra aprūpinama, per mažai finansavimo. Per mažos policininkų algos tam, kad sistema turėtų tiek pareigūnų, kiek jų reikia“, – BNS sakė pareigūnas.

Jo kolegė Rūta Avižaitė akcentavo, jog atlyginimas neatitinka darbo krūvio.

„Funkcijų tiek daug, o algos yra pačios mažiausios iš visų teisėsaugos, teisėtvarkos institucijų“, – sakė Anykščių rajono policijos komisariate vyriausiąja tyrėja dirbanti moteris.

Tuo metu Lietuvos policijos profesinė sąjungos atstovė Agnė Grėblikaitė teigė, kad ją labiausiai skaudina aukščiausios policijos vadovybės, Vidaus reikalų ministerijos (VRM) požiūris į pareigūnus.

„Pareigūnai visada paliekami paskutiniai, nors kai atsitinka kažkokios bėdos, valstybinės nelaimės, pandemijos, kažkokie nauji iššūkiai kyla, tada policija būna pirmose gretose“, – sakė ji.

Pareigūnai visada paliekami paskutiniai, nors kai atsitinka kažkokios bėdos, valstybinės nelaimės, pandemijos, kažkokie nauji iššūkiai kyla, tada policija būna pirmose gretose.

 

„Padarėme maksimumą“

Seime pareigūnus pasitikusi A. Bilotaitė teigė, kad policija – moderni tarnyba, tinkamai aprūpinta, aktyviai veikianti kasdienėse ar krizinėse situacijose.

Tiek pareigūnams, tiek prieš konferenciją žurnalistams ji tvirtino, jog ši Vyriausybė dėjo visas pastangas keliant pareigūnų algas.

„Per keturis metus, kol buvau ministrė, padarėme maksimumą, tas yra susiję ir su finansavimo augimu, yra rekordinis biudžeto augimas, kuris vien policijai augo 100 mln. eurų“, – žurnalistams sakė ministrė.

A. Bilotaitė akcentavo būtinybę susitarti, jog atlygio augimas būtų nemažesnis, negu buvo per šią kadenciją.

„Man atrodo, svarbu susitarti visiems dėl darbo sąlygų gerinimo, bendrų dalykų strategijos, kaip turi gerėti ateityje pareigūnų darbo sąlygos. Pirmas dalykas – susitarkime, kad nemažiau nei dabar per keturis metus augtų darbo užmokesčio fondas, antras dalykas – tam tikrų funkcijų ir biurokratinės naštos sumažinimas“, – kalbėjo ministrė.

Per keturis metus, kol buvau ministrė, padarėme maksimumą, tas yra susiję ir su finansavimo augimu, yra rekordinis biudžeto augimas, kuris vien policijai augo 100 mln. eurų.

 

Ir Seimo narės pareigas einanti politikė jau yra registravusi įstatymo pataisas, kuriomis siūloma biurokratinę naštą pareigūnams sumažinti atsisakant nebūdingų policijai funkcijų, tarp jų – prievolės policijai lydėti didžiagabarites transporto priemones, supaprastinti eismo įvykių įforminimo procedūras.

VRM duomenimis, policijos biudžetas per ketverius metus išaugo 42,3 proc. – beveik 100 mln. eurų, tuo tarpu praeitos kadencijos metu augimas siekė vos 6,2 proc. – 13,7 mln. eurų.

Tuo tarpu darbo užmokesčio fondas, anot jos, per ketverius metus išaugo 40 proc., o vidutinis policijos pareigūnų atlyginimas nuo 2020 metų padidėjo nuo 1097 iki 1553 eurų atskaičius mokesčius.

„Pavojingas ir mažai apmokamas darbas“

Generalinis komisaras Renatas Požėla konferencijoje praėjusius metus vadino istoriniais, nes policiją papildė 90 naujų darbuotojų.

Tačiau, anot jo, vis dar tarnyba susiduria su problemomis dėl nepatrauklaus darbo užmokesčio bei socialinių garantijų, konkurencija su kitomis statutinėmis tarnybomis ir privačiu sektoriumi.

„Per dešimt metu drastiškai sumažėjo jaunų žmonių (...) ir štai čia politinėms partijoms reiktų priimti sprendimus (...). Lietuva sparčiai senėja ir natūralu, jog senėja ir policija“, – sakė R. Požėla.

Šią problemą akcentavo ir pareigūnė Irena Budrikienė, ji pabrėžė, jog privalu stengtis motyvuoti jaunimą prisijungti prie policijos gretų.

„Praėjusią savaitę turėjau susitikimą su dvyliktokais ir pasiteiravus viena mergina iš klasės pakėlė (ranką – BNS), kad galvoja, planuoja ateitį sieti su policija. O kai užklausėm vaikinų kodėl jūs ne, tai jų buvo paaiškinimas, kad tai yra pavojingas ir mažai apmokamas darbas“, – sakė ji.

Konferenciją atidariusi Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen akcentavo, kad šiuo metu policijoje kyla problemų dėl finansavimo, yra trinčių su ministerijomis, įtampų dėl krūvių.

„Turėtų būti vertinami, taip kaip priklauso dirbant tokį sunkų ir tokį atsakingą darbą. Nors šiai sričiai per pastaruosius metus tikrai buvo skirta nemažai ir pakeitimų intencijos buvo geros, kai kurios jūsų srityje vykusios arba pradėtos reformos kelia klausimų“, – pastebėjo ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Justinas

Justinas portretas
Norėčiau palinketie kad algios kyltiu kaip mano bilietiu kainos kylimo tiempu tokių kyltiu tai VA tiek ,aš perekiupas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių