Išėjimo iš darbo agentūros: ar tai būtų populiaru Lietuvoje?

Ieškoti darbo su agentūros pagalba, tarsi jau įprasta, bet ar esate girdėję apie išėjimo iš darbo agentūras? Tokios veikia Japonijoje, kuri garsėja itin kultūringu elgesiu tarp žmonių.

Ar tokios išėjimo iš darbo agentūros galėtų atsirasti ir Lietuvoje bei kaip jos dirba, plačiau papasakojo vadovų paieškos įmonės „Master Class Lietuva“ vadovaujanti partnerė Laura Duksaitė-Iškauskienė.

– Ar toks modelis galėtų veikti ir Lietuvoje? 

– Lietuvoje tikriausiai sunkiai įsivaizduotume tokią paslaugą. Visų pirma, dėl mūsų reguliacinės aplinkos – mes turime savo darbdaviui pranešti prieš 20 dienų, jog norime pakeisti organizaciją. Esame linkę tą padaryti patys arba bent jau jaučiame atsakomybę prieš savo darbdavį. Organizacijos linkusios turėti išėjimo pokalbius, kurių metu su buvusiu darbuotoju yra aptariama, kas jam tiko, kas netiko, ką įmonės galėtų daryti geriau. Įmonėms tai būtų didžiulis netekimas, jeigu negalėtų gauti tokios informacijos.

Žmonės dažniausiai ieško įdomaus darbo, didesnių atsakomybių ir geresnio užmokesčio.

– Išeinant iš darbo, kokių atvejų pasitaiko dažniau: atleidimų ar savanoriškų išėjimų? 

– Lyginami du nesulyginami dalykai. Kai žmogus nori keisti darbą, įmonės dažnai yra linkusios juos sulaikyti. Rinkoje dažnai matome, kad dalis darbuotojų tam tikra prasme šantažuoja darbdavius: eina į darbo rinką, pradeda ieškoti naujo darbo, neturėdami intencijos jos keisti, grįžta pas darbdavį, kalbasi dėl geresnių sąlygų ir neretu atveju jas gauna.

– Kaip dažnai darbdaviai perkalba darbuotojus?

– Žmonės dažniausiai ieško įdomaus darbo, didesnių atsakomybių ir geresnio užmokesčio. Darbdavys gali keisti darbo turinį, pobūdį ir pasiūlyti didesnį atlygį, galbūt net ir už tą patį darbą.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

– Kaip dažnai didesnis, ir kiek didesnis, atlyginimas sulaiko darbuotoją?

– Jeigu nėra kitos dedamosios, kaip pasikeitęs darbo pobūdis, kitokia atsakomybė, o tik darbo užmokestis, tai žmogų gali sulaikyti pusmečiui ar metams. Jau šiais metais matome darbo užmokesčio augimą darbo rinkoje, kad vidurkis – maždaug 10 proc.

– Bet jeigu tu nemėgsti vadovo ir nori kuo greičiau išeiti, tai gal išėjimo iš darbo agentūros yra variantas?

– Žinoma, kad variantas, bet noriu pasakyti, kad darbuotojai keičia darbą nebūtinai tada, kada jie nemėgsta savo tiesioginio vadovo. Santykiai gali būti ypatingai geri, bet žmonės planuoja savo karjerą ir jie kartais sako, jog viskas tinka ir patinka, bet turi judėti pirmyn, nes visa aplinka skatina judėti pirmyn.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių