Lietuvai atsiveria galimybė tapti turistų traukos centru

  • Teksto dydis:

Šią vasarą Pietų Europą alina kaitra. Liepos mėnesį termometro stulpeliai lietuvių pamėgtoje Ispanijoje pasiekė beveik 50 laipsnių karštį. Gyventojai ir turistai griebiasi bet kokių būdų atsivėsinti.

Graikijos sostinėje Atėnuose esantį Akropolį pamatyti plūsta tūkstančiai. Galvas turistai dengia skėčiu, šalia įsikūrę Raudonojo Kryžiaus savanoriai dalina šaltą vandenį. Graikija dėl rekordinių karščių kovojo su miškų ir krūmynų gaisrais. Jų dėl klimato kaitos dvigubai daugiau nei pernai.

Lietuvos turizmo ekspertai įsitikinę, kad šiltėjant klimatui Pietų Europa dėl alinančių karščių tampa nebepatogi keliauti, todėl Lietuvai ateityje tai gali būti naudinga.

„Matome Lietuvą kaip tą vietą, kur gali atvykti žmonės šiek tiek pailsėti nuo to karščio“, – teigė „Keliauk Lietuvoje“ vadovė Olga Gončarova.

Per praėjusius metus mūsų šalį aplankė beveik 1,5 mln. užsieniečių. Šiais metais jų tikimasi dar daugiau.

„Keletą mėnesių paeiliui, tai yra gegužės ir birželio mėnesį mes fiksavome rekordines keliautojų apimtis visuose Lietuvos oro uostuose. Šiuo metu jau kalbame ne apie atsigavimą, o apie augimą, kuris yra pakankamai aktyvus“, – šnekėjo Lietuvos oro uostų atstovas Tadas Vasiliauskas.

Matome Lietuvą kaip tą vietą, kur gali atvykti žmonės šiek tiek pailsėti nuo to karščio.

Lietuvoje laiką leidžia ir emigrantai. Dažniausiai būna gamtoje.

Pašnekovė, paklausta, kaip vertina orus Lietuvoje, atsakė: „Nuostabi vasara. Visą mėnesį buvo geri orai ir prie jūros, ir prie ežero.“

Didžioji dalis atvykstančiųjų – lenkai, latviai, vokiečiai ir baltarusiai. Tačiau pastebima, kad šiemet Lietuva vis labiau domisi turistai iš Olandijos.

„Nyderlandų atvejis parodo, kad mes tampame įdomesni rinkoms, kurios niekada nesirinktų Lietuvos, kaip pirmos šalies“, – kalbėjo „Keliauk Lietuvoje“ vadovė.

Klaipėdoje trečiadienį prisišvartavo kruizinis laivas su 2 tūkst. turistų iš jAV.

„Labai džiugu, kad ši vasara parodė, jog turistų skaičius auga, turizmo rinka atsigauna ir sulaukiame vis daugiau svečių. Užsienio turistai labai įvairius objektus žiūri. Apsilanko ir mūsų muziejuose, gastronominis turizmas iš tiesų yra labai populiarus“, – pasakojo Klaipėdos turizmo informacijos centro direktorė Romena Savickienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Vis dažniau ir patys lietuviai atostogauja gimtinėje. Tačiau kai kuriems net ir 30 laipsnių per mažai.

„Mes pravažinėję daug kur, bet Lietuvoje geriausia“, – sakė pašnekovė.

„Oras blogas – šalta, prie jūros pučia didžiulis ir šaltas vėjas“, – teigė kita pašnekovė.

Vasarą ilgąsias atostogas Lietuvos gyventojai mėgsta praleisti būtent Lietuvos pajūryje.

Moteris, paklausta, ar Lietuvoje per mažai karščio, atsakė: „Norėtųsi truputėlį daugiau.“

Populiariausios atostogų kryptys beveik nesikeičia. Alinantys karščiai lietuvių negąsdina.

„Turkija, Bulgarija, Atėnai, būtent Graikijos įvairios salos. Lygiai taip pat ir reguliarūs reisai dažniausiai kyla į pietines Europos salas, regionus, miestus ir valstybes, tarp populiariausių matome Italiją, Ispaniją“, – aiškino T. Vasiliauskas.

Šių metų pirmąjį ketvirtį vietinis turizmas 25 proc. viršija ikipandeminį lygį.

„Apie 71 proc. gyventojų bent vieną kartą keliavo Lietuvoje su nakvyne per pastaruosius metus. Vasarą ilgąsias atostogas Lietuvos gyventojai mėgsta praleisti būtent Lietuvos pajūryje. Kita gana populiari kryptis yra mūsų kurortai – Druskininkai ir Birštonas“, – nurodė O. Gončarova.

Per praėjusius metus užsieniečiai mūsų šalyje išleido beveik milijardą eurų. Tai apie 13 proc. mažiau nei 2019-aisiais, ikipandeminiais metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Baisuw

Baisuw portretas
Nutryps musu gražiaja Lietuvėle
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių