Metai be nemokamų plastikinių maišelių: vienas centas lietuviams per daug?

Nuo plastikinių maišelių naudojimo draudimų praėjo metai. Parduotuvės skelbia, kad ženkliai sumažėjo jų pirkimas. Kai kuriuose prekybos tinkluose jų įsigyta net iki 70 proc. mažiau nei užpernai. Tai leido sutaupyti 30 tonų plastiko. 

Lygiai prieš metus, liepos 1-ąją, parduotuvėse buvo uždrausta nemokamai dalinti vienkartinius plastikinius maišelius.

Šiuo įstatymo pakeitimu siekta sumažinti maišelių naudojimą, paskatinti vartotojus atsisakyti įpročio dėti į maišelius produktus, kurių nebūtina papildomai pakuoti, pavyzdžiui, vaisius, jau supakuotus pieno produktus ir panašiai.

Apmokestinus ploniausius plastikinius maišelius, išimtis taikoma šviežios mėsos ir žuvies produktams, kuriuos pakuos parduotuvių darbuotojai.

2020 m. Eurostato duomenimis, Lietuva išsiskyrė, kaip daugiausiai lengvųjų plastikinių maišelių vienam gyventojui per metus sunaudojanti šalis. Asmeniui tekdavo net 294 maišeliai. Anot ekspertų, tam įtakos turėjo Lietuvoje ypač paplitęs labai lengvų plastikinių maišelių naudojimas.

Fiksuoja pokyčius

Prekybos tinklai pastebi, kad po šio draudimo, pasikeitė ir pirkėjų įpročiai. Pavyzdžiui, „Lidl“ skaičiuoja, jog per metus maišelių sunaudojimas krito beveik per pusę, o „Norfoje“ – 40 proc.

Tuo tarpu prekybos tinklo „Rimi“ atstovė spaudai Eglė Krasauskienė teigė, kad naudojimas jų parduotuvėje sumažėjo net iki 70 proc.

„Mūsų skaičiavimais, per pirmuosius pusę metų pavyko sutaupyti net 30 tonų plastiko“, – tvirtino ji.

„IKI“ pastebi, kad itin plono plastiko maišelių naudojimas per metus sumažėjo apie 2,2 karto.

„Matome, jog pirkėjai ženkliai atsakingiau atsižvelgia į plastiko suvartojimą. Kartais ir visiškai atsisako plono plastiko maišelių. Pavyzdžiui, bananus, ananasus ar net citrinas įsigyja ir visai be jokio maišelio“, – pasakojo „IKI“ atstovė spaudai Gintarė Kitovė.

Vietoje vienkartinio – daugkartinis

G. Kitovaitė pastebi, kad palyginti su praėjusių metų pirmu pusmečiu, dabar daugkartinių pirkinių maišelių parduodama apie 45 proc. daugiau.

„Lidl“ taip pat pastebi, jog per praėjusius metus daugkartinių maišelių vaisiams, daržovėms ar biriems produktams pardavimas padidėjo net septynis kartus.

„Klientai atsineša savo daugkartinius maišelius, bet ir po kelis kartus naudoja anksčiau įsigytus lengvuosius plastikinius maišelius.

Be to, matome, kad pirkėjai rečiau renkasi dėti į plastikinius maišelius tokias prekes, kurios ir taip yra jau patogiai bei saugiai supakuotos, pavyzdžiui, sūrelius, jogurtus, ledų porcijas, ar kurioms maišelis nėra būtinas – bananus, apelsinus, obuolius, paprikas ir panašiai. Nors šie pokyčiai ir gali pasirodyti nedideli, tačiau jie reikšmingai gali prisidėti prie gamtos tausojimo“ , – pasakoja atstovė M. Urbelytė. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rami

Rami portretas
Atseit, vienur plastiką mažina, bet atranda naujų būdų jam pritaikyti. Pavyzdžiui, ant plastiko rašo skelbimą kad rūkyti balkonuose draudžiama ir pritvirtina tokią lentelę ant renovuoto namo fasado dviem varžtais. Matyt, toks pat skelbimas į elektroninį paštą ir popierinis variantas namo skelbimo lentoje pasirodė valdininkams per paprastas. Tai dabar lauksim naujų skelbimų, turi būt tuo vienu neapsiriboja.

del plastiko sutaupymo

del plastiko sutaupymo  portretas
nuskusim tevyne plikai...iki paskutinio medzio perdirbsim i ekologiska popieriu...ir EKOLOGU sukeltas berazumynas stoves 1000metu ORIAI is toli matomas brangiai uzbetonuotas ir tankiai apstaytas parkomaitais...

dabar visada imupopieriaus ir apvinioju riebiai...

dabar visada imupopieriaus ir apvinioju riebiai... portretas
ekologiskai... kad gryzes namo tureciau kuom zidinu uzsikurt.... nieko asmneisko tiesiog mirskus kertam kaip barsukai pasiute... taupom plastika a malkos brangsta ...
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių