Prezidentūra: pasiūlymai dėl pasitraukimo iš pensijų kaupimo primena „langelį su grotomis“

Prezidento patarėja Irena Segalovičienė teigia, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) siūlomi atvejai, kada gyventojai galėtų atsisakyti pensijų kaupimo ir atsiimti lėšas, neskatina plataus gyventojų įsitraukimo į antrosios pakopos pensijų kaupimą.

„Pirminiai pasiūlymai yra, įstatymo projektas yra. Siūlomi atvejai labiau primena (...) mažą langelį su grotomis nei vartus, kurie skatintų užeiti ir būti pensijų antros pakopos sistemoje“, – antradienį Žinių radijui sakė I. Segalovičienė.

SADM siūlo leisti pasitraukti iš pensijų kaupimo anksčiau nei sukanka pensijos amžius negalios ar kritinės ligos atveju,  paliekant galimybę žmogui pačiam apsispręsti, ar tai ypač apsunkins jo kaupimą pensijai.

Anot I. Segalovičienės, tarp siūlomų kriterijų yra „labai daug neaiškumų“, pavyzdžiui, kol kas nėra nustatytas kritinių ligų sąrašas.

„Yra tik sunkių ligų sąrašas, (...) labai senas. Panašu, kad bus naujas kritinių ligų sąrašas, bet to sąrašo nėra, niekas jo nemato, niekas nežino, kas ten jame bus. Taigi, tas neaiškumas tikrai labai didelis“, – teigė prezidento patarėja.

Jos teigimu, turėtų būti praplėsti kriterijai, kad pasitraukti iš kaupimo žmogus galėtų ir įsigydamas vienintelį būstą.

Lankstumas duotų naudą tiek žmonėms, tiek atitiktų valstybės poreikį skatinti žmones kaupti.

 

„Būsto atveju, matome, kad yra numatyta tik vienintelio būsto, gaisro arba stichinės nelaimės atveju. Vienintelio būsto dedamoji turėtų būti praplėsta ir įvertinta, ar tikrai negalėtų žmonės įsigyjant, apsirūpinant vieninteliu būstu irgi pasinaudoti šia teise“, – sakė Gitano Nausėdos patarėja.

Anot jos, svarstytinas ir ankstesnis G. Nausėdos pasiūlymas leisti gyventojams vieną kartą iš antrosios pakopos fondų atsiimti dalį sukauptų lėšų.

„Lankstumas duotų naudą tiek žmonėms, tiek atitiktų valstybės poreikį skatinti žmones kaupti“, – tikino I. Segalovičienė.

„Norėtųsi, kad Vyriausybė pamatytų truputį plačiau, didesnę įvairovę, didesnį lankstumą ir tai skatintų pasilikti“, – pridūrė ji.

Prezidento patarėja pažymėjo, kad Konstitucinis Teismas savo sprendimą dėl galimybės pasitraukti iš pensijų kaupimo paskelbė kovo pradžioje, tačiau konkretūs pasitraukimo kriterijai dar nenustatyti.

„Tuoj bus trys mėnesiai, o iš principo sprendimai dar nepriimti. Toks gumos tempimas iš tikrųjų neatitinka geriausių žmonių interesų“, – kalbėjo I. Segalovičienė.

G. Nausėda šeštadienį paragino politikus „neužsižaisti“ sprendžiant, kada antros pakopos pensijų kaupimo sutartys galėtų būti nutrauktos anksčiau laiko.

Pasak SADM, pakeitimais taip pat bus siūloma nustatyti palankesnes įtraukimo į pensijų kaupimą sąlygas bei galimybes pasirinkti pensijų išmokos rūšį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Antanas

Antanas portretas
Pensijų fondai skirti uždirbti finansinėms institucijoms. Neturi nieko bendro su pensininkų gerove. Konservai kaip tik gali gina savo rėmėjus skandinaviškus bankus, kad neduok dieve koks pensininkas neatsiimtu pinigus.

nerekia

nerekia portretas
cia skambiu lozungu,ar po trupineli atiduoti,turi buti laisvas apsisprendimas zmomems,kaip jie nori elgtis su savo pinigais

pagal

pagal portretas
ministerijos logiką, pensinio amžiaus žmogus turi tik vieną poreikį - vaistams. Kitaip sakant atkovoti iš pensinio draudimo pinigai gali būti atiduoti tik farmacininkų mafijai.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių