- LRT.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kebabinės išlieka padidintos rizikos maisto tvarkymo įmonių grupe. Tokios išvados padarytos, apibendrinus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atliktų tikslinių patikrinimų kebabinėse rezultatus.
Patikrinimų metu buvo įvertinta beveik 80 proc. šalyje veikiančių kebabinių veikla. Patikrinus 415 iš 540 registruotų kebabinių, pusėje jų (iš viso 206 įmonėse) buvo nustatyta įvairaus pobūdžio pažeidimų. Per šį laikotarpį paimta ir ištirta laboratorijoje 15 mėginių dėl patogeninių mikroorganizmų, nei viename bakterinės taršos nenustatyta, praneša Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.
Dėl nustatytų grubių higienos pažeidimų ir savikontrolės reikalavimų nevykdymo 35 kebabinių (17 – Vilniuje, po 2 – Kaune, Palangoje, Alytuje ir Šiauliuose) veikla buvo laikinai sustabdyta, kitų šio tipo maitinimo įmonių atsakingiems asmenims skirta 110 baudų, surašyti 3 įspėjimai.
Kebabinių veikla laikinai buvo stabdoma dėl nustatytų kryžminės taršos atvejų, neaiškios žaliavų kilmės, netinkamo maisto produktų sandėliavimo, susikaupusių gyvūninės kilmės atliekų, maisto produktų su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais naudojimo ir kt. Buvo uždrausta realizuoti beveik 370 kg nekokybiškų maisto produktų.
Dažniausiai nustatyti pažeidimai – kebabinėse nediegiama savikontrolės sistema, nevykdoma produktų laikymo ir šiluminio apdorojimo kontrolė, neatliekamos termometrų patikros, geriamojo vandens laboratoriniai tyrimai, nevykdoma šaldymo įrenginių stebėsena, daug kur trūko receptūrų technologinių aprašymų.
Vieni dažniausių ir higienos reikalavimų pažeidimai: nešvarios patalpos, netinkamas, susidėvėjęs inventorius, nekokybiškai plaunami indai, įranga, patalpos, kai kuriose įmonėse iš viso nebuvo dezinfekavimo priemonių.
Per šį laikotarpį buvo gauti 55 vartotojų pranešimai dėl kebabinių veiklos, iš jų 30 (t.y. 55 %) pasitvirtino. Vartotojai dažniausiai skundėsi patiekalų kokybe.
,,Nors mitybos specialistai nerekomenduoja kasdien vartoti kebabų, kaip ir kito greito maisto, tačiau Lietuvoje tai populiarus greitas užkandis, kebabinių kasmet daugėja. Jau keletą metų, dėl nuolat nustatomų pažeidimų ir pasitvirtinančių vartotojų skundų gausos, kebabinės priskiriamos didesnės rizikos įmonių grupei. Daugiausia problemų šioms įmonėms kyla dėl didelės darbuotojų kaitos, prastos jų kvalifikacijos ir higienos žinių trūkumo“, - sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė.
Specialistė pabrėžė, kad vartotojai taip pat turėtų atidžiau stebėti ir rinktis, kokį maisto produktą pirkti. „Vartotojai kiek įmanoma turėtų stebėti kebabų gamybos procesą, atkreipti dėmesį į pardavėjos darbą, patalpų higieną, maisto produktų laikymo sąlygas. Pastebėję pažeidimus, gyventojai gali informuoti Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą visą parą veikiančia nemokama telefono linija 8~800 40403“, – teigė A.Išarienė.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Vilniaus rajono savivaldybė Bezdonių aikštelę ir sklypus Riešėje skirs gyventojų poreikiams
Vilniaus rajono savivaldybės taryba nusprendė Bezdonyse esančios aikštelės teritoriją ir du Riešės žemės sklypus pritaikyti visuomenės poreikiams. ...
-
EK turėtų išmokėti Lietuvai dar 463 mln. eurų RRF subsidijos bei paskolos
Europos Komisija (EK) preliminariai teigiamai įvertino trečią Lietuvos prašymą išmokėti dalį paramos bei paskolos iš Europos Sąjungos (ES) Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano (RRF). ...
-
V. Lopeta palieka „Swedbank“3
Vieno didžiausių bankų Lietuvoje „Swedbank“ Komunikacijos ir tvarumo tarnybos vadovas Valdas Lopeta traukiasi iš pareigų. ...
-
Ekonomistai skeptiškai vertina būsimos Vyriausybės žadamus pokyčius1
Pirmadienį pasirašius būsimos valdančiosios koalicijos sutartį, ekonomistai įvertino naujosios valdžios žadamus pokyčius. Nors ekspertai sako pritariantys poreikiui didinti valstybės biudžeto pajamas, jie įspėja, kad planuojami pokyčiai gal...
-
Juodąjį penktadienį kviečia pakeisti Žaliuoju
Kasmet visame pasaulyje minint Juodąjį penktadienį, šiemet asociacija „Investors’ Forum“ kartu su partneriais kviečia atkreipti dėmesį į tvaresnį bet atsakingesnį vartojimą tądien minint Žaliąjį penktadienį. ...
-
V. Ąžuolas siūlo valstybės biudžete numatyti beveik 17 mln. eurų Mažeikių sporto arenos statybai1
Seimo narys, „valstietis“ Valius Ąžuolas registravo pasiūlymą 2025–2027 metų valstybės biudžeto projektui, kuriuo siūloma skirti 16,87 mln. eurų planuojamam statyti Mažeikių sporto ir pramogų centrui. ...
-
LEA: vidutinė elektros energijos kaina „Nord Pool“ išaugo 5,5 proc.
Vidutinė elektros energijos kaina „Nord Pool“ biržoje pirmoje lapkričio pusėje buvo 5,5 proc. didesnė nei spalio mėnesį ir siekė 0,096 Eur/kWh be PVM. Lietuvos energetikos agentūros (LEA) duomenimis, praėjusios savaitės vidutinė elektro...
-
Seimas ėmėsi siūlymo naikinti akcizus biodujoms1
Seimas antradienį ėmėsi siūlymo, kuris skatintų gaminti daugiau biodujų bei didintų jų vartojimą, joms bei jų daliai energinių produktų mišiniuose netaikant akcizų. ...
-
Tyrimas: dauguma vartotojų nebepasitiki nuo sukčių nukentėjusiomis įmonėmis
Sukčiavimas pasinaudojant įmonių pavadinimais Lietuvoje tampa vis didesne problema. Fintech bendrovės „Adyen“ užsakymu atliktas tyrimas parodė, kad Lietuvoje nuo sukčių yra nukentėję ketvirtadalis gyventojų, ir beveik keturi i&scar...
-
D. Kreivys: Airijos „N1 Capital“ planuose – 500 MW vandenilio gamybos pajėgumai Lietuvoje4
Airijos atsinaujinančios energetikos projektų vystytoja „N1 Capital“ svarsto investuoti į iki 500 megavatų (MW) galios žaliojo vandenilio gamybos pajėgumus Lietuvoje, pranešė energetikos ministras Dainius Kreivys. ...