T. Tomilinas: toks valstybės įmonės pertvarkymas gali būti pražūtingas Lietuvos miškams

Seimui bus pateikta rezoliucija raginanti stabdyti aplinkos ministro Simono Gentvilo inicijuotą Valstybinių miškų urėdijos pertvarką į akcinę bendrovę.

Kaip tvirtina parlamento Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Tomas Tomilinas, toks valstybės įmonės pertvarkymas gali būti pražūtingas Lietuvos miškams. Anot jo, nepalankiai į tokį sprendimą žiūri ir Seimo Aplinkos komitetas.

„Aš neturiu kito apibūdinimo ministrui S. Gentvilui kaip „politinis kamikadzė“. Visuomenės nuotaika yra kategoriška – miškų įmonės pertvarkai nei plačioji visuomenė, nei patys miškininkai nepritaria. Matydami kiek politinių aistrų sukėlė kitų valstybinių įmonių pertvarkos, o svarbiausia, kiek daug klaidų daroma miškų politikoje siekiant pelno, gyventojai reikalauja stabdyti pertvarką“, – žurnalistams pateiktame komentare rašė T. Tomilinas.

„Šiam sprendimui nepritarė ir Aplinkos komiteto pirmininkė Aistė Gedvilienė“, – pabrėžė jis.

Parlamentaras tvirtina, kad Aplinkos ministerijai ėmus derinti Miškų įstatymo pakeitimus, kilo didžiulis visuomenės pasipiktinimas, ką parodė šimtai piliečių laiškų. Pasak jo, piktinamasi, nes apie numatomus pokyčius ir jų tikslingumą nebuvo diskutuota su mokslininkais, aplinkosaugininkais, visuomene.

„Seimo narių paštai lūžta nuo protesto žinučių“, – tikino T. Tomilinas.

Vietoj diskusijų apie miškų situacijos gerinimą, stebime skandalus dėl nelegalių miško kirtimų, ekosistemų nykimą.

 

Seimui teikiamoje rezoliucijoje rašoma, kad esama įmonės Valstybinių miškų urėdijos politika orientuota į pelną ir konkurenciją medienos rinkoje neišvengiamai veda prie miškų kirtimų intensyvėjimo ir neužtikrina įvairių miško funkcijų – ekologinės, socialinės ir ekonominės – pusiausvyros. T. Tomilinas tvirtina, kad institucijos turėtų užtikrinti, bent valstybiniuose miškuose būtų laikomasi aplinkosauginių standartų.

„Aplinkos ministerija dvejus metus žadėjo naują Miškų įstatymo projektą, tačiau nėra jokių ženklų, kad jo sulauksime. Vietoj diskusijų apie miškų situacijos gerinimą, stebime skandalus dėl nelegalių miško kirtimų, ekosistemų nykimą“, – sakė T. Tomilinas.

Rezoliucijos projektu siekiama tvaresnės miškų politikos

Rezoliucijos dėl tvarios miškų politikos projektu yra siekiama, kad gamtosauga, buveinių, ekosistemos apsauga, miško socialinė funkcija taptų lygiaverčiu tikslu Valstybinei miškų urėdijai, net jei tai vyksta konkurencingumo sąskaita

Šiuo dokumentu Vyriausybė yra raginama parengti įstatymo projektus, numatančius išplyninančių ūkinių miško kirtimų ribojimą ir visišką jų uždraudimą saugomose teritorijose ir priemiesčiuose, perorientuojant miškininkystę valstybiniuose miškuose, numatant racionalų pereinamąjį laikotarpį ir kompensacijas privatiems miškų savininkams.

Taip pat siūloma nutraukti planuojamą Valstybinių miškų urėdijos teisinio statuso keitimą į akcinę bendrovę bei parengti naują jos veiklos strategiją, užtikrinant tvarią miškininkystę. Ir kartu su 2025 m. valstybės biudžetu parengti kompensavimo savininkams už plynųjų kirtimų ribojimus ir kitus tvarios miškų politikos sprendimus mechanizmą bei lėšų poreikio planą pakeitus urėdijos tikslus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cia socemu miskininkai ir liberastu aplinkosaugininkai

cia socemu miskininkai ir liberastu aplinkosaugininkai portretas
sinaikino lietuvos miskus , o dabar su gentvilo pasiulyta ideja nori visus miskus pribaigt pervedus juosy ,,,akcines bendroves ,,,statusa--veliau kada juos teis --reks mes nekalti tai ,,,akcines bendroves ,,, darbas tai jie miskus iskirto .......gentvila ir visa ta miskininku aferistu vagiu gauja senai jau suimt reikejo ir naxren tam iskirstam miske pakart ant likuiu medziu saku pakabinus visus libersosu gamtos apsaugos ministerija...

ALGIRDAS.

ALGIRDAS. portretas
Prakeikti jį maža , kad einant per mišką ant jo medis užgriūtų .

Idiotizmas ir lobistų

Idiotizmas ir lobistų portretas
siautėjimas pasitelkus prie-durnį kiaušingalvį privalo būti sustabdytas!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių