Veterinarijos tarnyba laimėjo ginčus su „InnoForce“ dėl nutrauktų sutarčių

Informacinių technologijų (IT) įmonei „InnoForce“ nepavyko prisiteisti beveik 0,8 mln. eurų kompensacijos iš Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) bei įrodyti, kad pastaroji neteisėtai nutraukė IT sistemų diegimo sutartis.

Įmonė pralaimėjo dvi bylas teismuose – Lietuvos apeliaciniame bei Vilniaus apygardos. Abiejų nutartys dar gali būti skundžiamos, tačiau Apeliacinio teismo nutartis jau įsigaliojo.

Teismai išaiškino, jog VMVT įmonės paslaugų atsisakė teisėtai, laikantis sutarčių punkto, leidžiančio vienašališkai jas nutraukti per 30 dienų, be to, neprivalėjo atlyginti už jau atliktus darbus.

Vilniaus apygardos teismas liepos 15 dieną atmetė du „InnoForce“ ieškinius – įmonė prašė iš VMVT priteisti 363,9 tūkst. eurų skolą ir 4 tūkst. eurų delspinigius už IT sistemų atnaujinimo analizę bei 421,1 tūkst. eurų skolą už projektavimą – iš viso 789 tūkst. eurų.

„Atsakovei nekilo pareiga apmokėti pagal sutartį ir ieškinio reikalavimai dėl skolos priteisimo ir išvestinių reikalavimų atmestini kaip nepagrįsti“, – nutarė Vilniaus apygardos teismas.

Bendrovė 2022 metų lapkritį įsipareigojo modernizuoti tarnybos maisto kontrolės ir gyvūninio maisto kontrolės informacines sistemas.

Įmonė teismui teigė, jog VMVT pirminiame etape nepateikė jokių pretenzijų bendrovei, tačiau tarnyba, anot teismo, nustatė paslaugų trūkumus.

VMVT teismui aiškino, jog pasirašydama sutartis su „InnoForce“ buvo suklaidinta ir dėl to įsigijo neracionaliai brangias IT paslaugas. Be to, jos teigimu, sutartis buvo orientuota išimtinai vieno gamintojo produkcijai ir paslaugoms.

Apygardos teismas tokį sprendimą priėmė po to, kai birželio 27 dieną Apeliacinis teismas panaikino kovą priimtą pirmos instancijos teismo sprendimą, jog tarnyba nepagrįstai nutraukė kitą IT sistemos diegimo sutartį su „InnoForce“.

Toks šalių susitarimas yra galiojantis, nenuginčytas, todėl yra privalomas.

Apeliacinis teismas teigė, kad sutarties nuostatos suteikė VMVT teisę vienašališkai nutraukti sutartį neįvardijant kodėl, jei tarnyba apie tai praneš per 30 dienų terminą.

„Toks šalių susitarimas yra galiojantis, nenuginčytas, todėl yra privalomas“, – teigė teisėjų kolegija.

„InnoForce“ teismui teigė, kad pernai gegužę VMVT nepagrįstai nutraukė 2022-ųjų liepą pasirašytą sutartį dėl naudotojų tapatybių ir teisių valdymo automatizavimo sistemos diegimo. Pagal ją darbai turėjo būti atlikti penkiais etapais, iš kurių įmonė įgyvendino du – už sistemos analizę buvo išrašyta ir tarnybos apmokėta 272,3 tūkst. eurų, o už projektavimo darbus – 226,9 tūkst. eurų sąskaita.

Įmonė taip pat argumentavo, jog nebaigus projekto VMVT negalės pasinaudoti atnaujinta sistema, todėl turės skelbti naują konkursą arba išleistus beveik 0,5 mln. eurų laikyti nuostoliais.

VMVT: itin brangias sutartis su „InnoForce“ pasirašė ankstesnė vadovybė

Tarnyba BNS nurodė, jog dar 2021 metais įtraukus ją tarp įstaigų, kurių IT infrastruktūra turi būti kuriama ir optimizuojama centralizuotai, ji pamažu turėjo pradėti naudotis valstybės dotuojamomis Informacinės visuomenės plėtros komiteto (IVPK) paslaugomis.

Tačiau vietoj to ankstesnė VMVT vadovybė iš to paties tiekėjo įsigijo per brangias naujų sistemų kūrimo bei esamų  modernizavimo paslaugas.

„Šios paslaugos buvo numatomos diegti naudojant vieną brangiausių rinkoje programinę įrangą bei debesijos paslaugas, kurios nėra nesuderinamos su Informacinės visuomenės plėtros komiteto centralizuotai siūloma ir tarnybai nieko nekainuojančia IT infrastruktūra“, – komentare BNS teigė tarnyba.

VMVT teigia sutartis su įmone nutraukusi po to, kai 2022 metų pabaigoje pradėjusiai dirbti naujai tarnybos vadovybei kilo abejonių, ar jai iš tikrųjų reikalingos „InnoForce“ paslaugos už tokią kainą, kai panašias paslaugas ji gali gauti nemokamai iš IVPK.

„Mums pavyko identifikuoti ir įvertinti viešuosiuose pirkimuose susiformavusį veikimo modelį, kuomet ilgainiui sudaromos prielaidos sudėtingą ir daug techninių žinių reikalaujantį produktą parduoti kaip vienintelį tinkamą, kurio kaina, įvertinant tiek patį produktą, tiek ir su juo susijusias, palaikančiąsias paslaugas, yra nesuderinama su racionaliu valstybės lėšų panaudojimo principu (...). Tikiuosi, kad mūsų atvejis taps precedentu ir pagalba identifikuojant tokio tipo problemas“, – komentare BNS teigė VMVT vadovė Audronė Mikalauskienė.

Jos teigimu, atsisakius įmonės paslaugų pernai VMVT į valstybės biudžetą sugrąžino 1,4 mln. eurų, kuriuos būtų tekę sumokėti „InnoForce“, jei sutartys būtų nenutrauktos.

Sutartis su „InnoForce“ ankstesnė administracija pasirašė 2022 metais, jai dar vadovaujant tų metų lapkritį dėl korupcijos atleistam Mantui Staškevičiui.

Vilniaus apygardos teismo sprendimą „InnoForce“ gali skųsti Lietuvos apeliaciniam teismui, o pastarojo sprendimą kitoje byloje – Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių