Viceministrė: ESO įpareigosime suformuoti generatorių rezervą

Energetikos viceministrė Inga Žilienė sako, kad bendrovę  „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) ketinama įpareigoti įsigyti daugiau generatorių, kurie padėtų gyventojams dėl gamtos stichijų nutrūkus elektros tiekimui.

„Įpareigosime ESO, kad būtų įsigytas didesnis kiekis generatorių būtent tam, kad ten, kur gyventojai yra ilgiau negu 72 valandas be elektros energijos tiekimo, kad būtų užtikrintas elektros tiekimas. Ypač tai svarbu pažeidžiamiems vartotojams“, – ketvirtadienį Seimo Mišrios narių grupės posėdyje teigė I. Žilienė.  

„Manome, kad ESO galėtų turėti tokių generatorių rezervą, kuris galėtų pagelbėti“, – pridūrė viceministrė.  

Taip pat ji žada, kad ministerija ESO įpareigos per dvi savaites pateikti atnaujintą avaringų vietų, kuriose yra elektros tinklai, žemėlapį, kur, viceministrės teigimu, būtų numatomos konkrečios priemonės, ką tuose ruožuose bendrovė ketina daryti.

„Gal oro linijų keitimas į kabelines linijas. Gal reikia peržiūrėti prioritetus, gal kitas linijas reikia numatyti. Taip pat bus siūloma peržiūrėti prioritetus apsaugos zonų valymui –  gal reikia pasižiūrėti, kur ir kodėl medžiai krito, gal ten pradėti valymą. Valymas yra, bet gal kitos vietos turėtų būti“, – kalbėjo I. Žilienė.

Ji ESO taip pat siūlo intensyviau šalinti pavojingus medžius, esančius netoli elektros laidų. 

Energetikos ministerija ketvirtadienį pranešė nurodžiusi ESO pateikti atnaujintą avaringų vietų žemėlapį.

„ESO per dvi savaites turės pateikti atnaujintą avaringų vietų žemėlapį su prioritetinėmis vietomis, kur siekiant išvengti masinių avarijų bus kabeliuojama, valomos oro linijų proskynos ar diegiami tinklo atsparumą didinantys komponentai“, – ministerijos pranešime teigė energetikos ministras Dainius Kreivys.

Pasak viceministrės, ESO turės pateikti planą, rodantį, kaip atskirose tinklo vietose galima būtų diegti alternatyvias technologines priemones: „Turiu galvoje atsparesnius vėtrų, snygių poveikiui tinklo komponentus“.  

Ketvirtadienį 11 val. duomenimis, elektros Lietuvoje dar neturėjo daugiau negu 27 tūkst. vartotojų. 

ESO vadovas Renaldas Radvila parlamentarus informavo, kad kol kas elektros tiekimas labiausiai yra sutrikęs Vilniaus regione.

„Pusė (neturinčių elektros – BNS) yra Vilniaus regione. Palyginimui, Klaipėdoje ir Alytuje esame padarinius pilnai likvidavę“, – teigė R. Radvila.

Anksčiau ESO vadovas yra sakęs, kad dėl sekmadienį ir pirmadienį siautusios audros elektros sutrikimus patyrė apie 300 tūkst. šalies elektros vartotojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių