Ž. Mauricas: dar viena mokesčių kėlimo bangelė galima po Seimo rinkimų

Banko „Luminor“ vyr. ekonomistas Žygimantas Mauricas sako, kad priimtas gynybai skirtų mokesčių paketas yra geresnis, negu buvo galima tikėtis ir verslui esminio poveikio neturės. Vis tik, jo manymu, mokesčiai gali būti keliami dar kartą po parlamento rinkimų.

„Lyginant su tuo, ko buvo galima tikėtis, trumpesniu laikotarpiu labiau teigiama įtaka, nes nemažą dalį lėšų, reikalingų krašto apsaugos finansavimui, skolinsimės. Paketas ne pilna apimtimi užpildo atsivėrusią finansavimo spragą, o skolinimasis nuo mokesčių kėlimo skyrėsi tuo, kad pinigai į ekonomiką įsilieja, bet dabar nereikia mokėti už juos, mokėjimas nukeliamas į ateitį“, – pirmadienį „Žinių radijui“ teigė Ž. Mauricas.

„Verslui poveikis bus mažesnis, nei buvo galima tikėtis, nes buvo kalba ir apie didesnį pelno mokesčio kėlimą, ir apie pridėtinės vertės mokesčio kėlimą, o dabar iš esmės turime akcizų ir pelno mokesčio pakėlimą 1 proc. Taip pat klausimas, kaip seksis su draudimo bendrovių apmokestinimu, kol kas sprendimas nėra priimtas“, – tvirtino jis.

Ž. Mauricas tikino manąs, kad dar vieną „mokesčių kėlimo bangelę“ gali tekti išvysti po rudenį vyksiančių Seimo rinkimų.

„Klausimas dėl ilgesnio laikotarpio, nebuvo norima radikalesnių sprendimų, nes artėja Seimo rinkimai. Po jų, mes galime matyti antrą mokesčių kėlimo bangelę“, – pažymėjo ekonomistas.

Kalbėdamas apie ilgalaikius sprendimus gynybos finansavimus, jis išskyrė du galimus variantus – pridėtinės vertės mokesčio (PVM) kėlimą arba mokesčių sistemos peržiūrą.

„Matyčiau du kelius, lengviausias tai pridėtinės vertės mokesčio kėlimas, vienu ar dviem proc. punktais. Bet tai tikėtina tik po rinkimų, nes prieš rinkimus niekas tokio dalyko nesakys, nes tai būtų šakos nusipjovimas, ant kurios sėdi“, – sakė Ž. Mauricas.

„Kitas variantas, kuris būtų naudingesnis ekonomikai, tai susijęs su mokesčių sistemos peržiūra. Kas buvo pradėta daryti su mokesčių reforma, kuri taip ir nevirto kūnu. Tai būtų ir įvairių lengvatų panaikinimas, ir mokesčių sistemos išskaidrinimas, taip pat, tikėtina, šešėlis sumažėtų“, – kalbėjo jis.

ELTA primena, kad kurį laiką politikų gretose tęsėsi diskusijos dėl būtinybės didinti finansavimą krašto apsaugai. Praėjusią savaitę Seimas priėmė Vyriausybės parengtą projektą, kuriuo siūloma įsteigti Gynybos fondą. Parlamentas pritarė pelno mokesčio tarifo padidinimui 1 proc. punktu, akcizų alkoholiui, tabakui bei saugumo ir CO2 dedamųjų visam kurui pakėlimui.

Anksčiau parlamentas pritarė dar metams pratęsti bankų solidarumo mokestį, planuojama, kad 2025 m. jis atneš 60 mln. eurų.

Iš viso Gynybos fondo sprendimai leis užtikrinti papildomą beveik 259 mln. eurų finansavimą 2025 m., daugiau nei 425 mln. eurų – 2026 m. bei beveik 444 mln. eurų – 2027 m.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Labai šaunu

Labai šaunu portretas
dabar daugumos vietoje tikrai nereikia stengtis, nes bus kaip 2008 metais. Tegul naujoji dauguma didina,nes po to los, kad matai anie taip padarė
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių