Santaros klinikose – inovatyvus reanimobilis ankstukams: bus išgelbėta daugiau gyvybių

Santarų klinikos antradienį aprodė naujausią reanimobilį, skirtą ankstukams. 

Statistika rodo, kad penki procentai visų naujagimių gimsta per anksti. Visi ankstukai, jei yra būtinybė, į kitas gydymo įstaigas gabenami specialiais reanimobiliais, kurių Lietuvoje yra tik trys. 

Pats naujausias reanimobilis, kurio viduje inovatyviausia įranga, šiuo metu iš aplinkinių miestų per anksti gimusius kūdikius veš į Santaros klinikas.

Prieš daugiau nei trejus metus Elena Puidokaitė-Bruzgulienė per pandemiją pagimdė dvynukes, kurios į pasaulį atėjo per anksti. Kūdikiai buvo pirmieji Lietuvoje, kurie gimė užsikrėtę koronavirusu.

„Ankstyvo gimdymo pasekmė buvo ta, kad aš sirgau koronavirusu. Mano situacija buvo dar sudėtingesnė nei vaikų, bet čia – jau kita istorija. Pamenu, mūsų visų trijų, mano ir mergaičių, situacija buvo pakankamai komplikuota, neteikianti daug vilčių“, – prisiminė ankstukų mama Elena Puidokaitė-Bruzgulienė.

Pirmąjį mėnesį Elenos dukros gyveno Santaros klinikų inkubatoriuose. Tuo metu ankstukų mama dėl sunkios sveikatos būklės negalėjo matytis su dukromis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Aš savo vaikus stebėjau tik per nuotolį – sesutės parodė man nufilmuotą medžiagą, kaip jos išvažiuoja iš vieno aukšto į kitą, kaip jos jau auga ir stiprėja“, – prisiminimais dalijosi E. Puidokaitė-Bruzgulienė.

Lietuvoje maždaug penki procentai kūdikių gimsta neišnešioti.

„Jeigu pernai buvo apie 20 tūkst. gyvų gimusių naujagimių, tai penki procentai iš jų gimsta per anksti. Ne visus juos reikia pervežti, bet dalį tenka gabenti iš vienos vietos į kitą“, – aiškino Santaros klinikų Neonatologijos centro vadovas doc. dr. Arūnas Liubšys.

Jeigu neišnešiotas kūdikis netikėtai gimsta mieste, kuriame nėra ankstukų priežiūros įrangos, į kitą ligoninę toks naujagimis vežamas specialiu reanimobiliu. Tokių Lietuvoje – tik trys.

„Jeigu, tarkim, kelias duobėtas ar nelygus. Net ir neženklūs krestelėjimai naujagimio gali sukelti jam rimtų sveikatos problemų“, – sakė doc. dr. A. Liubšys.

Dešimtmetį skaičiuojantis Santaros klinikų reanimobilis pakeistas nauju, jo viduje – inovatyviausia įranga.

„Ypač modernus, atitinka geriausius pasaulinius standartus, jame yra priemonės, kurios mūsų specialistams leidžia užtikrinti kokybę pervežant pačius pažeidžiamiausius pacientus“, – kalbėjo Santaros klinikų generalinis direktorius prof. Tomas Jovaiša.

„Tai yra visiškai specializuotas, su spec. įranga reanimobilis, kuriame galima atlikti visą reikiamą naujagimio priežiūrą, ir taip toliau“, – teigė doc. dr. A. Liubšys.

Reanimobilis atsiėjo beveik 140 tūkst. eurų. Santaros klinikoms jį padovanojo Paramos projektas „Ankstukai“ ir kompanija „Bored Panda“. Didelė investuotų pinigų dalis – iš paramos fondų.

„Mes, kaip visuomenė, tampam brandūs, vejamės vakarietiškus standartus, žmonės jau pradeda aukoti net keliomis kryptimi. Ir tas sovietų laikas ugdytas mums abejingumas ar mintis, kad valdžia pasirūpins, nyksta“, – džiaugėsi „Ankstukų“ paramos fondo „Gerų darbų dirbtuvės“ vadovas Vytenis Kinduris.

Paramos fondai per anksti gimusių kūdikių šeimoms teikia ne tik materialią pagalbą. Elena Puidokaitė-Bruzgulienė pabrėžia, kad tėvams labai svarbi ir emocinė parama.

„Noriu kiekvienai mamai ir tėčiui pasakyti, kad esate ne vieni. Jums tikrai pagelbės, visa mūsų bendruomenė jums visada padėsime“, – sakė E. Puidokaitė-Bruzgulienė.

Ankstukų pervežimo reanimobilius po vieną turi Vilnius, Kaunas ir Klaipėda. Vien į Santaros klinikas kasmet reanimobiliu pervežami penki šimtai naujagimių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių