Vilniaus muziejui perduotas V. Kernagio palikimas: 2026-aisiais planuojama paroda

  • Teksto dydis:

Didelė dalis muzikanto Vytauto Kernagio palikimo perduota saugoti Vilniaus muziejui, šis 2026 metais planuoja parodą.

Kaip nurodoma antradienį išplatintame pranešime, tarp perduotų artefaktų – laiškai, nuotraukos, knygos su poetų autografais, įvairūs koncertų plakatai, kino kamera ir kino juostos, sceninių kostiumų detalės, žurnalai bei laikraščiai, kuriuose publikuoti straipsniai apie V. Kernagį, ir gitara.

V. Kernagio žmonos Dalios Kernagienės teigimu, muzikantas nerašė dienoraščio, tačiau kruopščiai rinko ir fiksavo meno gyvavimo raidą Lietuvoje.

„Taip susidarė milžiniškas faktų archyvas – straipsniai, nuotraukos, laiškai, recenzijos, plakatai... Ilgą laiką saugojome visa tai mūsų namuose. Nusprendėme tai paviešinti, galų gale, tinkamai išsaugoti. Didelė dalis nukeliavo į Lietuvos valstybinį literatūros ir meno archyvą, tačiau Vilnius – Vytauto gyvenimo miestas, turbūt teisingiausia, kad čia, Vilniaus muziejuje, gyvuotų ir jo jautriausios gyvenimo detalės“, – pranešime cituojama ji

Pasak muziejaus vadovės Rasos Antavičiūtės, palikimas visuomenei bus pristatytas maestro jubiliejui skirtoje parodoje.

„Ši dovana atkeliauja kartu su planu ją paviešinti. 2026 metais V. Kernagiui būtų sukakę 75 metai. Esame sutarę su kuratore Alge Gudaityte ta proga surengti Vilniaus muziejuje parodą, skirtą Kernagiui ir Vilniaus „brodui“. Joje pristatysime dalį šeimos perduoto palikimo” – sako ji.

Parodos kuratorė A. Gudaitytė teigia, jog V. Kernagis – neeilinė asmenybė, labai lietuviško charakterio, tačiau kosmopolitinis žmogus. Ji parodoje sieks pristatyti įvairius maestro asmenybės bei kūrybinio kelio fragmentus.

V. Kernagis – lietuvių muzikos, dainuojamos poezijos atlikėjas ir autorius, pramoginių renginių režisierius, televizijos laidų vedėjas. Po sunkios ligos jis mirė 2008 metų kovo 15 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių