Kaune padidėjo oro užterštumas

Vėjuotos dienos sukėlė dulkes, todėl mieste viršyta leistina kietųjų dalelių koncentracija.

Viešosios įstaigos "Kauno aplinkos kokybės tyrimai" duomenimis, gruodžio 9 d. Dainavos rajone kietųjų dalelių koncentracija ore buvo 70 mikrogramų/kub. m, Petrašiūnuose – 55 mikrogramai/kub. m. Leistina aukščiausia riba yra 50 mikrogramų/kub. m. Vakar 12 val. kietųjų dalelių koncentracija Kaune priartėjo prie leistinos ribos – iki 48 mikrogramų/kub. m.

Kaip kaunodiena.lt pasakojo viešosios įstaigos "Kauno aplinkos kokybės tyrimai" direktorius Juozas Kameneckas, pastarąsias kelias dienas mieste fiksuojamas didesnis užterštumo kietosiomis dalelėmis arba, kitaip tariant, dulkėmis, lygis.

"Viską lemia meteorologinės sąlygos. Užterštumo lygio kilimą stebime nuo gruodžio 6 d. Šiomis dienomis nuolat keitėsi vėjo kryptis. Vyrauja nepastovus vėjas, kuris sūkuriais pakelia nuo paviršių dulkes, o šios ilgai nenusėda", – aiškino J.Kameneckas.

Jo teigimu, dulkių ore padaugėja, kai vyrauja saulėti ir sausi orai. Tuo tarpu, kai paspaudžia šaltukas, dulkės sukimba ir užterštumas sumažėja.

Dėl savo sveikatos kauniečiams nerimauti nėra pagrindo. J.Kameneckas teigė, kad šiemet Kaune nebus viršyta ES leidžiama norma. Ribinę oro taršos kietosiomis dalelėmis normą leidžiama viršyti 35 dienas per metus.

"50 mikrogramų/kub. m vidurkį šiemet viršijome apie 19 d. Aišku, iki metų galo dar liko kelios savaitės, tačiau tikėtina, kad šis skaičius padidės nežymiai", – vylėsi specialistas.

Jis pastebi užterštumo mažėjimo tendenciją: prieš trejus metus Kaune 64 dienas buvo viršytas leidžiamas užterštumo lygis, prieš metus – 46 dienas. Kasmet oras kietosiomis dalelėmis labiausiai užsiteršia pavasarį – kovo–balandžio mėnesiais.


Šiame straipsnyje: miesto taršaoro tarša

NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas Kameneckas

Jonas Kameneckas  portretas
Ar tikrai Kauno miesto centro vandentiekio tiekiams vanduo yra su BDS 250, skendžio 250, ir su azoto 30 ir fosforo 4, procentais kenksmingų priemaišų geriams vanduo kanalizuojamas. Atsakykite specialistai

Saulius1

Saulius1 portretas
Šiaip tai Kaunas berods turi įsigijęs mašinas-dulkių siurblius, tai kodėl jos nepanaudojamos? Ar ne dėl to, kad dabar formaliai - žiemos sezonas?
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių