Moters skola antstolei – be senaties

Ką veikiau prieš dešimt metų? Į šį klausimą mėgina atsakyti kaunietė Dalė Lapkienė. Jos dabartinę darbovietę pasiekė antstolės reikalavimas iš moters darbo užmokesčio išskaičiuoti dešimtmečio senumo skolą. Kaunietė tikina neturinti jokių skolų.

Pranešė darbdavys

Apie skolą D.Lapkienė sužinojo iš savo darbdavio. Antstolė reikalauja darbdavio iš darbuotojos darbo užmokesčio išskaičiuoti 2002 m. susidariusią skolą Valstybinei mokesčių inspekcijai. Nurodyta, kad D.Lapkienė inspekcijai skolinga 88,74 lito. Taip pat reikalaujama iš jos atlyginimo išskaičiuoti 318 litų vykdymo išlaidų išieškojimo antstoliui.

„Aš klausiau, ką antstolė veikė deršimt metų, nes per tą laiką nebuvau niekur išvykusi. Man pasakė, kad skolos niekur nedingsta ir gali manęs ieškoti ir po 20 metų“, – keblią situaciją dėstė D.Lapkienė. Moteris tikina, per dešimt metų nesulaukė jokių raginimų susimokėti skolą.

Skolos išieškojimą vykdanti antstolė Gita Andrijauskienė neneigia, kad prašymą išieškoti skolą mokesčių inspekcija atsiuntė prieš dešimt metų.

„Mokesčių inspekcija kreipėsi 2002 m. gruodžio 11 d. D.Lapkienė vengė mokėti tą skolą. Sunku patikėti, kad ji nežinojo apie skolą. Yra dokumentai, liudijantys, kad ji žinojo apie skolą“, – nukirto antstolė.

Skolinga ar ne?

D.Lapkienė įsitikinusi nesanti niekam skolinga. „Aš neturiu jokių skolų. Mokesčių inspekcija tikrino“, – tikino D.Lapkienė. Jos žodžius patvirtino Valstybinės mokesčių inspekcijos išduotas raštas, kad pagal šių metų pateiktą deklaraciją, kitus apskaičiavimo dokumentus ir mokesčių apskaitos duomenis D.Lapkienė atsiskaitė su valstybe, savivaldybių biudžetais ir valstybės pinigų fondais.

„Kartais senoms byloms būna suėjęs senaties terminas, tai mokesčių inspekcija tikrai labai operatyviai reaguoja ir mus informuoja. Mes neturime dokumento, kad ji neskolinga, todėl negalime pasakyti, kokie bus mūsų veiksmai“, – savo poziciją gynė antstolė.

Prieš dešimt metų D.Lapkienė pagal patentą dirbo pas savininkę. Moteris svarsto, kad gal ten ir galėjo susidaryti kokia nors skola. „Gal kur nors mokėjome, nesumokėjome. Man dabar labai sunku prisiminti. Bet manęs tikrai niekas neragino sumokėti skolos“, – pasakojo kaunietė.

Biurokratinė painiava

Antstolė nenustebo, kad D.Lapkienė teigia esanti neskolinga. Visgi antstolė norėtų matyti ne tik dokumentą apie tai, kad D.Lapkienė niekam neskolinga, bet ir dokumentą apie sumokėtą skolą.

„Manau, kad šitą dokumentą mokesčių inspekcija turėtų patikslinti. Man turėtų tiksliai atsakyti, kada yra sumokėta, ir pateikti atitinkamą dokumentą. Yra konkretus dokumentas, pagal kurį ji turėjo susimokėti. Visai nedaug, tik 200 litų“, – sakė G.Andrijauskienė.

Antstolės turimais duomenimis, D.Lapkienė nesumokėjo mokesčių valstybei. „Jos bendra skola buvo 200 litų. Dalis skolos iš jos buvo išieškota. Pretenzijų dėl dalies skolos išieškojimo niekas nereiškė. Tai kur ji buvo tada, kai ta dalis buvo išieškota?“ – retoriškai klausė antstolė.

G.Andrijauskienė tikino, kad kaunietė vengė sumokėti likusią skolos dalį, ir jos nė kiek nešokiruoja dešimtmečio senumo skola. „Skola yra išieškoma tol, kol yra išieškoma. Normali praktika būtų tada, jeigu Lietuvos Respublikos piliečiai būtų sąmoningi ir nevengtų mokėti skolų, nes skola yra ne antstolei, o valstybei arba kitoms institucijoms“, – dėstė G.Andrijauskienė.

Mokesčio neišvengs

Net jeigu D.Lapkienei pasiseks įtikinti, kad buvusi skola anuliuota dėl senaties ir ji nėra skolinga, jai vis tiek teks mokėti išieškojimo mokestį antstolei. Dar kokios nors kitos nemokėjimo priežastys D.Lapkienei gali atsirūgti gerokai skaudžiau: „Man paaiškino, kad jei darbovietė nesumokėjo, tai nuo tam tikro laiko bus skaičiuojami delspinigiai – kasdien po 1 tūkst. litų.“

Tiesa, antstolė tikslios sumos, kurią greičiausiai bet kokiu atveju kaunietei teks mokėti, dar negalėjo pasakyti. Antstolės visiškai nejaudino, kad skolą išieškoti prašiusi mokesčių inspekcija, dabar jau pati patvirtina skolos nebuvimą.

„Jeigu skolininkas nurodytu terminu nesumoka skolos, jam priklauso mokėti būtinąsias išlaidas – arba visas tris išlaidų rūšis, arba vieną, tačiau kažkiek ji vis tiek turės mokėti. Tik kol kas negaliu pasakyti kiek“, – antstolei dešimtmečio senatis negaliojo.


Šiame straipsnyje: mokesčių inspekcijaskola

NAUJAUSI KOMENTARAI

dd

dd portretas
kada tas anstoliu lupikavimas baigsis , skola 80 liti isjieskojimas 380 , absurdas , arba isvis skolos nera , o isjieskojimo suma yra , idomu is ko ta isjieskojimo suma atsiranda , turbut is nuo sedejimo kabinete ant kedes pribezdejimo kiekio.

Dede Stepas

Dede Stepas portretas
...mmm, teisinga anstole, tokia zmoniska, issilavinus, protajanti!

emigrantas

emigrantas portretas
nu ir nafik Lietuvele, uzuojauta straipsnio herojei. ir verkia poto, kad zmones isvaziuoja.... ir kazin kodel isvaziuoja?.....
VISI KOMENTARAI 50

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių