Šalies vadovai su diplomatais aptarė geopolitinius ir ekonominius iššūkius

  • Teksto dydis:

Šalies vadovai pirmadienį su Lietuvos diplomatinių atstovybių vadovais aptarė geopolitinius ir ekonominius iššūkius.

Kasmet vykstančiame susitikime su diplomatais prezidentas Gitanas Nausėda  taip pat kalbėjo apie santykius su Lietuvos pagrindiniais sąjungininkais ir partneriais, Lietuvos prioritetus Europos Sąjungoje (ES) ir NATO, šalies saugumo ir gynybos, energetinio saugumo, ekonominės diplomatijos klausimus.

„Turime išnaudoti visas politines, ekonomines ir finansines priemones, siekdami efektyvaus veikimo Europos Sąjungoje, NATO, dvišalių ir daugiašalių santykių su mūsų sąjungininkais ir partneriais stiprinimo. Geopolitiniai ir ekonominiai neapibrėžtumai, Rusijos karas Ukrainoje ir toliau reikalauja mūsų visų ypatingo susitelkimo – tiek Lietuvoje, tiek Briuselyje, tiek kitose pasaulio sostinėse“, – kalbėjo prezidentas.

Šalies vadovas pabrėžė paramos Ukrainai bei transatlantinių ir strateginių ryšių puoselėjimo svarbą.

„Negalime leisti, kad Ukrainos klausimu tarptautinėse organizacijose įsivyrautų nuovargis. Privalome sutelkti jėgas, išlikti kūrybingi burdami paramą Ukrainai, užkirsdami kelią agresorės Rusijos ir jos sąjungininkės Baltarusijos daugybinėms iniciatyvoms daugiašaliuose formatuose“, – sakė G. Nausėda.

Anot prezidento, taip pat daugiau dėmesio turėtų būti skirta ekonominės diplomatijos klausimams, verslo ryšių plėtrai draugiškose šalyse ir naujų perspektyvų Lietuvos įmonėms atvėrimui.

„Esame sąžinės balsas“

Savo ruožtu su diplomatais susitikusi premjerė Ingrida Šimonytė padėkojo jiems už Lietuvos interesų gynybą ir aktyvią valstybės balso sklaidą.

Vyriausybės vadovė kaip vienas iš svarbiausių diplomatinės tarnybos užduočių išskyrė NATO rytinės dalies ir Lietuvos saugumo stiprinimą bei Ukrainos ir Moldovos narystes euroatlantinėse sąjungose.

„Visos Vyriausybės kadencijos metu aiškiai pabrėžėme ir laikėmės nuoseklios pozicijos, kad pasaulio tvarka turi būti grįsta aiškiomis vertybėmis, o ne kumščio „teise“. Negalime leisti, kad pasaulis pavirstų tokiu, kuriame daugiau ginklų ir karių turinčios ar tiesiog godesnės valstybės engtų kitas. Nuoširdžiai dėkoju visam mūsų diplomatiniam korpusui, tvirtai ginančiam mūsų valstybės laikyseną ir gyvybinius interesus“, – sakė I. Šimonytė.

Ministrė Pirmininkė kalboje taip pat akcentavo sklandaus Vokietijos karių brigados priėmimo Lietuvoje ir santykių su Vokietija, Lenkija, Šiaurės ir kitomis Baltijos šalimis stiprinimo svarbą.

Tuo tarpu užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pabrėžė nacionalinio saugumo interesų tamprų ryšį su Ukrainos pergale prieš Rusiją.

„Ukrainos pergalė yra vienintelė strategija, galinti reikšmingai sumažinti Rusijos grėsmę. Todėl šiandien esame sąžinės balsas, neleidžiantis stipresniems skriausti silpnesnių, raginantis pasaulio bendruomenę stoti Ukrainos pusėn, o artimiausius sąjungininkus – imtis būtinų veiksmų, nes tai yra ir Lietuvos išlikimo garantas. Kartu negalime pamiršti, kad ragindami kitus turime demonstruoti ir pasirengimą patys prisidėti apčiuopiamu savo indėliu“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Užsienio reikalų ministras taip pat džiaugėsi sėkminga santykių plėtra Indijos ir Ramiojo vandenynų regionuose.

Į kasmetinį Lietuvos diplomatinių atstovybių ir konsulinių įstaigų vadovų susitikimą Vilniuje atvyko daugiau nei pusšimtis diplomatų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių