Šiltuoju sezonu kepsninėse vis dažniau atsiduria netikėti patiekalai. Kaip pastebi garsus virtuvės šefas Egidijus Lapinskas, kulinarijoje po atviru dangumi kasmet atsiranda naujovių – nuo kugelio, šakšukos ar net ledų desertų.
Vasaros savaitgaliais namų virykles keičia kiemuose, soduose ir stovyklavietėse rūkstančios kepsninės. Nors ant grotelių tradiciškai mėsos ir žuvies patiekalai, daržovės čia taip pat nusipelno garbingos vietos. Ar žinojote, kad daržovėms reikia ne mažiau kaitros nei mėsai, o skonį padeda atskleisti specialus marinatas?
Kino ir teatro aktorius, laidų ir renginių vedėjas bei atlikėjas Marius Jampolskis savo talentu žavi būrį gerbėjų, o savo kulinariniais sugebėjimais virtuvėje – tik pačius artimiausius.
Pastaraisiais metais lauko kepsnių kultūra Lietuvoje labai išpopuliarėjo. "Žmonės ieško originalių receptų, išbando naujus marinatus, prieskonius, kepti renkasi ne tik mėsą, bet ir žuvį, daržoves, net desertus ruošia ant žarijų", – teigia Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narys Nerijus Ižganaitis.
Vienas didžiausių vasaros džiaugsmų – grilio patiekalų ruošimas lauke. Lietuviško prekybos tinklo "Maxima" maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas dalijasi patarimais, kaip meistriškai paruošti dūmais kvepiantį maistą.
Gryname ore paruošti valgiai – keliskart skanesni. O jei tai gera mėsa – abejingų tikrai neliks. Šįkart skaniajai iškylai renkamės kiaulieną, prie kurios labai svarbu parinkti tinkamą pagardą.
Kitą kartą ruošdamiesi ką išsikepti ant grotelių arba kepsninėje artimuosius ar svečius galite nustebinti ne tik įprastais mėsos ar žuvies patiekalais, bet ir dūmo aromato desertais. Tokių gardumynų kepimas po atviru dangumi ypač puikia pramoga gali tapti mažiesiems.
Atšilus orams daugybė žmonių, poilsiaujančių gamtoje, skuba pasimėgauti grilio patiekalais. Ant grotelių čirškanti mėsa, žuvis ar jūros gėrybės, gardžiai kvepiančios daržoves ar netikėčiausi vaisių desertai – galima paruošti skaniausius grilio šedevrus. Tačiau kepant ant grotelių verta žinoti pagrindines taisykles.
Suomijos kompanija Kalėdų vakarienės likučius planuoja paversti į atsinaujinančią energiją. „Kinkkutempu“, jau kurį laiką kovojanti prieš maisto švaistymą, skelbia surinksianti kalėdinių kepsnių riebalų likučius, kuriuos pavers į dyzelinį kurą.
Pagaliau sinoptikų stovykla nudžiugino – šis savaitgalis prognozuojamas saulėtas ir šiltas. Tam, kad išnaudotumėte puikų orą ir dar pasidžiaugtumėte likusia vasara, kodėl nesuruošus vakarėlio lauke.