Grilio sezonas įsibėgėja – spalvinga daržovių fiesta: trys receptai atradimams

  • Teksto dydis:

Vasaros savaitgaliais namų virykles keičia kiemuose, soduose ir stovyklavietėse rūkstančios kepsninės. Nors ant grotelių tradiciškai mėsos ir žuvies patiekalai, daržovės čia taip pat nusipelno garbingos vietos. Ar žinojote, kad daržovėms reikia ne mažiau kaitros nei mėsai, o skonį padeda atskleisti specialus marinatas?

Grilyje – nors ir salotos, tačiau svarbu žinoti pagrindines taisykles

Nors kepti ant grotelių galima kone kiekvieną daržovę – nuo cukinijų iki salotų, dalį jų būtina tinkamai paruošti iš anksto. Pavyzdžiui, kepant morkas, jas galima lengvai kelias minutes apvirti ar valandą pamarinuoti, o ruošiant paprikas, jas reikėtų perpjauti perpus ir pašalinti sėklas. Kadangi kiekvienos daržovės tekstūra skiriasi, kepant svarbu laikytis eiliškumo.

Kepimas virš žarijų atskleidžia natūralų daržovių saldumą, suteikia joms dūmo poskonį ir jas lengvai karamelizuoja. Nors vos tik nuėmus nuo grotelių daržovės gali atrodyti sausokos, palaukite kelias minutes – vėsdamos jos išleis skysčius ir jau netrukus bus skanios ir sultingos.

Kiekviena daržovė labai individuali, todėl jas ruošiant ir kepant griliuje reikėtų vadovautis svarbiausiomis taisyklėmis. Pirmiausiai, baklažanus, cukinijas ir kitas minkštas daržoves reikėtų supjaustyti maždaug 1,5 cm storio griežinėliais, kad daržovės keptų tolygiai, neišdžiūtų ir neiškristų per grotelių tarpą. Kepant smidrus, patartina ieškoti storesnių – ploni greitai išsausės ir praras savo išskirtinį traškumą. Bendra taisyklė – kuo kietesnė, tankesnės tekstūros daržovė, tuo anksčiau ją reikia dėti ant grotelių: rikiuokite morkas, po poros minučių papriką, o paskiausiai – cukiniją.

Keptos daržovės / Freepik.com nuotr.

Kepdami grybus, pavyzdžiui, ruduosius pievagrybius portabella, tereikia išvalyti apatinę kepurėlės dalį ir jų nepjaustyti – taip grybai išsaugos savo turtingą tekstūrą. Jei mėgstate eksperimentuoti, grilyje galite išsikepti ir pomidorą ar net romaninę salotą – šias daržoves užtenka perpjauti pusiau ir dėti ant grotelių.

Kepa trumpai, bet kaitros reikės ne mažiau nei mėsai

Vis dar tikite mitu, kad daržovėms, skirtingai nei mėsai ar paukštienai, nereikia aukštos kepimo temperatūros? Yra priešingai – norėdami mėgautis saldžiomis, karamelizuotomis daržovėmis, negailėkite žarijų, kitaip jos išdžius, bet liks neiškepusios. Vidutiniškai daržovės virš ugnies kepamos 5–10 minučių, priklausomai nuo marinavimo trukmės, išankstinio apdorojimo ar daržovių rūšies.

Svarbiausia grilyje ruošiamų daržovių savybė – jų skonis, tad nors kaitra ir dūmas padeda atskleisti unikalias kiekvienos jų skonines savybes, gomurį tikrai pradžiugins ir tinkamai parinkti prieskoniai, marinatai ar padažai. Mėgstantys natūralų daržovių skonį, gali apsiriboti pagardų „trejybe“ – apšlakstyti jas ypač tyru alyvuogių aliejumi, pabarstyti druska bei paskaninti pipirais. Tačiau, kaip ir mėsos patiekalus, daržoves galima marinuoti ir patiekti su charakterio suteikiančiu padažu.

Daržoves aliejuje ir prieskoniuose reikėtų apvolioti iš anksto, prieš dedant ant grotelių, kad aliejus tolygiai pasiskirstytų ir nelašėtų į ugnį. Žolelėmis – raudonėliu, mėta, baziliku ir kitomis – daržoves patariama gardinti jau nuėmus nuo grotelių, mat karštis žoleles sudegins dar iki atsiskleidžiant jų skoninėms bei aromatinėms savybėms. Prieš kepimą daržovių ilgai marinuoti nereikia, pakaks pusvalandžio ar valandos – palikus jas marinate per ilgai, gali pakisti tekstūra ir dėl to jas iškepti bus sunkiau.

Balzamiko acto marinatas atskleis visą daržovių skonių paletę

Dalis kepimui grilyje tinkamų daržovių yra švelnesnio skonio, todėl jį sustiprinti padės tinkamai paruoštas marinatas. Jį pasigaminti nesunku – sumaišykite trečdalį stiklinės alyvuogių aliejaus, ketvirtį stiklinės balzamiko acto, tris šaukštus medaus ar klevų sirupo ir du šaukštus garstyčių, išspauskite skiltelę česnako, pagardinkite žiupsneliu druskos, šviežiais pjaustytais bazilikais ar čiobreliais. Viską išmaišykite, kepimo skardoje paskleiskite daržoves, užpilkite marinatą ant jų ir palikite pusvalandžiui, kol šios bus paruoštos kepti.

Beje, daržoves galima marinuoti ir po kepimo: būdamos dar karštos, jos akimirksniu įsisavins marinato skonius.

Kalafiorų kepsniai – ieškantiems alternatyvos

Kai kitą kartą kursite grilį, vietoj jautienos didkepsnio ant grotelių guldykite vegetarišką alternatyvą – žiedinio kopūsto riekes. Dėl tvirtos, kietos tekstūros ir traškumo ši daržovė itin tinkama kepti virš žarijų, tačiau prieš tai ją reikia tinkamai paruošti.

Kalafiorai / Freepik.com nuotr.

Pašalinkite kalafioro lapus ir išpjaukite kotą, o tada, priklausomai nuo kopūsto dydžio, iš viršaus į apačią supjaustykite jį į 2–4 dalis. Vieną kepsnių pusę įtrinkite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska, pipirais, paprikos milteliais ir česnakų granulėmis. Dėkite paruoštus kepsnius ant grilio prieskoniais žemyn, kepkite vieną pusę 5–6 minutes, o prieš apversdami pagardinkite prieskoniais ir kitą pusę. Po 5–6 minučių nuimkite kepsnius nuo grilio, bet būkite atsargūs – jie gana trapūs, todėl stenkitės juos vartyti itin švelniai.

Vasara kvepianti čimičiuri žaluma

Vasaros pradžioje jau žaliuoja šviežias petražolių derlius, o iš jų pagamintas argentinietiškas čimičiuri padažas itin tinka prie grilyje keptų daržovių puokštės.

Pagardą pasidaryti paprasta – susmulkinkite ryšulėlį šviežių petražolių, įdėkite arbatinį šaukštelį džiovinto raudonėlio, išspauskite dvi skilteles česnako, visa tai suberkite į pusę stiklinės ypač tyro alyvuogių aliejaus, kurį pagardinkite dviem valgomaisiais šaukštais baltojo vyno acto. Subtilumo čimičiuri padažui suteiks pusė šaukštelio rūkytos raudonosios paprikos milteliai, o kaitros – džiovinti čili pipirai, kurių dėkite pagal skonį ir norimą aštrumą. Viską gerai išmaišykite ir apšlakstykite šiuo padažu keptas cukinijas, baklažanus, morkas ir kitas daržoves, kurios ką tik šildėsi virš žarijų kaitros.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Nuo tų degėsių serga žmonės.Užtenka šudą reklamuoti.Geriausias,sveikiausias maistas virtas, troškintas ,garuose virtas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
  • Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)

    Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima  įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...

  • Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu (receptai)

    Makaronai ir sūris – žanro klasika nuo senų laikų, tad kas galėjo pagalvoti, kad šis derinys taps tokia pasauline sensacija? Prieš kelerius metus socialinius tinklus užvaldęs makaronų su kepta feta receptas virto fenomenu. Nebrangus...

Daugiau straipsnių