Siciliečiams – sausros išbandymas

  • Teksto dydis:

Nors Sicilijoje jau metus beveik nelijo, siciliečiai gana gerai susidoroja su sausra, kad turistai to nė nepastebi. Tačiau šioje Italijos saloje ežerai išdžiūvę, laukai išdegę nuo karščio, o milijonui gyventojų nustatyti griežti vandens normatyvai.

Kaip ir daugelio Viduržemio jūros salų gyventojai, siciliečiai įpratę prie ilgų laikotarpių be lietaus, tačiau dėl žmogaus sukeltų klimato pokyčių orai tapo nepastovesni, o sausros gali būti ilgesnės ir dažnesnės.

Sicilijos gyventojams išgyventi padeda tai, kad jie, kiek tik gali, kaupia vandenį cisternose, tačiau šiemet sausra tapo ypač didelė.

Vietos vandens baseinų tarnyba beveik milijonui žmonių nustatė griežtus vandens normatyvus – jiems leidžiama jį vartoti vos 2–4 valandas per savaitę, kad išgyventų vasarą.

Prieš savaitę į salą atplaukė pirmasis Italijos karinių jūrų pajėgų tanklaivis, kuris labiausiai nukentėjusiems žmonėms pristatė 12 mln. litrų vandens.

Tačiau Agridžento gyventojai yra vieni atspariausių sausrai Italijoje, todėl net ir tada, kai maistas ar vanduo yra normuojamas, jie vis dar valdo savo verslą, viešbučius, nakvynės ir pusryčių namus bei namų ūkius, neatsisakydami dušo malonumų, neapleisdami sodų ir neuždarinėdami baseinų.

„Niekas nesusitvarko su vandens trūkumu geriau nei pietų siciliečiai“, – įsitikinęs vietinės civilinės saugos vadovas Salvatore Cocina, kuriam tenka nelengva užduotis koordinuoti tai, kas saloje dar liko.

Vandens trūkumas čia nėra naujiena, nes pietų Sicilijos reljefas nesulaiko daug vandens, o akvedukai yra nesandarūs, be to, regionui būdingi sausringi laikotarpiai, ypač vasarą.

Todėl dauguma gyventojų turi privačias cisternas, kuriose telpa bent tūkstantis litrų vandens.

Ant namų stogų stovi dideli plastikiniai rezervuarai, tiek pat jų yra po žeme soduose ir rūsiuose.


Šiame straipsnyje: ItalijaSicilijasausra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių