- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Žinomi virtuvės šefai siūlo išbandyti antienos krūtinėlės su karštomis bolivinės balandos salotomis bei tradicinio itališko deserto „Tiramisu“ receptai.
Pirmąjį spalio šeštadienį laidos „Gardu Gardu“ vedėjai pagaliau išpildys žiūrovų pageidavimą ir apsikeitę rolėmis, anot Ali, išeis iš komforto zonos bei pademonstruos savo sugebėjimus vienas kito „virtuvėje“.
Ali šį kartą pagamins pagrindinį laidos patiekalą pagal savo sukurtą ir šeimos pamėgtą receptą. Receptas gimė tada, kai jis norėjo greitai ir sveikai pamaitinti savo sūnų, grįžusį iš darželio, ir liko nustebęs, kad sūnus su pasigardžiavimu viską suvalgė. Tad laidos vedėjas padrąsins visus pabandyti išsikepti antienos krūtinėlę pagal jo patarimus. Gian Luca taip pat liks sužavėtas visu kolegos pagamintu deriniu ir nebesistebės, kad ir vaikai gali valgyti antieną.
Atėjus laikui temperamentingajam italui gaminti desertą, jis tiesiog nenustygs vietoje iš džiaugsmo, kad pagaliau saldžiausios laidos dalies vairas bus patikėtas būtent jam. Gian Luca pagamins tradicinį itališką desertą „Tiramisu“ ir gamybos procesą apipins įdomiomis istorijomis, kaip šį desertą gamindavo jo mama, bei, kaip ir kur Italijoje gimė šis gardumynas.
Ką reiškia deserto „Tiramisu“ pavadinimas ir iš kur pats desertas kilęs, sužinosite šį šeštadienį 9.30 val. televizijos laidoje „Gardu Gardu“ per TV3.
Antienos krūtinėlė su karštomis bolivinės balandos salotomis
Antienai reikės:
2 antienos krūtinėles puselių
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Žiupsnelio persilado prieskonių
Ypač tyro alyvuogių aliejaus
Salotoms reikės:
0,5 brokolio
1 mėlyno svogūno
200 g vyšninių pomidoriukų
0,5 stiklinės bolivinės balandos
1 stiklinė vandens
2 česnako skiltelių
Ypač tyro alyvuogių aliejaus
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Juodojo balzaminio acto.
Gaminimas. Šlakelį aliejaus sumaišyti su druska, pipirais ir persilado prieskoniais. Gautu mišiniu įtrinti antienos krūtinėlės puseles ir palikti valandai pasimarinuoti kambario temperatūroje.
Keptuvėje įkaitinti alyvuogių aliejų ir jame apkepinti antienos krūtinėlės puseles iš abiejų pusių po 6 minutes (pradėti kepti ant pusės su oda). Tada įdėti į iki 180°C įkaitintą orkaitę ir kepti 6-10 minučių.
Santykiu 1:2 pasūdytame vandenyje išvirti bolivinę balandą. Kol ji verda uždėti ant puodo viršaus sietelį ir garų vonelėje 5 minutes apvirti susmulkintą brokolį.
Svogūną supjaustyti „laiveliais“ (supjaustyti išilgai į 8 dalis). Pomidoriukus perpjauti per pusę. Sausoje įkaitintoje keptuvėje 2 minutes apkepinti pomidoriukus, įpilti alyvuogių aliejaus, sudėti svogūnus, nuluptas česnako skilteles ir pamaišant apkepinti 2-3 minutes. Tada sudėti apvirtus brokolius, įberti druskos, pipirų ir dar pakepinti 2 minutes. Į keptuvę su daržovėmis sudėti išvirusią bolivinę balandą ir išmaišyti. Pašlakstyti juoduoju balzaminiu actu.
Iškepusią antienos krūtinėlę supjaustyti riekelėmis ir patiekti su karštomis bolivinės balandos bei keptų daržovių salotomis.
Tradicinis itališkas desertas „Tiramisu“
Reikės:
3 kiaušinių
250 g maskarponės sūrio
0,5 stiklinės atvėsusios juodos kavos
3 valg.š. cukraus
2 valg. š. natūralios kakavos
0,5 pakuotės sausainių „Damų piršteliai“.
Gaminimas. Atskirti kiaušinių trynius ir baltymus. Į trynius suberti cukrų ir elektriniu plakikliu išplakti iki purios šviesios masės. Po truputį dėti maskarponės sūrį ir plakti. Gautą masę padėti į šaldytuvą keletui minučių.
Baltymus taip pat išplakti iki standžių putų ir sumaišyti juos su atvėsusia maskarponės mase lėtais sukamaisiais judesiais, kad neprarastų purumo.
Į desertinius indelius sluoksniuoti: sluoksnis maskarponės kremo, sluoksnis kavoje pamirkytų sausainių, perregimas sluoksnis kakavos ir vėl pakartoti sluoksnius. Viršutinis sluoksnis kakavos.
Sudėti į šaldytuvą ir leisti pastovėti apie 10 valandų. Geriausia pasigaminti ryte ir vakare mėgautis desertu.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...