- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
„Prabudęs, visada pagalvoju, koks šiandieną oras?“, – taip prasideda kiekvienas teatro ir kino aktoriaus Sakalo Uždavinio rytas, bet tam yra intriguojanti priežastis, apie kurią svečias prakalbo tik TV pusryčių „Gardu Gardu“ pabaigoje.
„Svečius vaišinu plovu ir karštu šokoladu!“. Sūris – maistas, be kurio Sakalas neįsivaizduoja savo namų šaldytuvo, ir juoda kava, kurią aktorius apibendrino dramatiška fraze: „Juoda kaip mano gyvenimas!“. Sužavėtas tobulo šokoladinio pyragaičio skonio, laidos svečias negailėjo komplimentų virtuvės meistrui Deivydui Praspaliauskui ir su dideliu malonumu klausėsi retai į viešumą išlendančių bei legendomis apipintų virtuvės istorijų.
„Skraidymo niekada, niekada negana!“, – mįslinga profesionalaus aktoriaus šypsena patvirtina beribį apetitą nuo vaikystės puoselėtai aistrai. Jau keturis metus sportinio sklandytuvo valdymo meną tobulinantis vaidybos profesionalas patvirtina, kad bet kokiam siekiui pasiekti tereikia laiko ir noro, o visa kita palaipsniui susiformuoja dėka nuoseklaus darbo.
„Gardu Gardu“ – šeštadieniais 9.30 val. per TV3.
Šviežiai iškeptos duonos su kakava sumuštinis
Duonai reikės:
* 350 g „Easy bread“ duonos mišinio,
* 350 g kvietinių miltų,
* 500 g vandens,
* 15 g mielių,
* 15 g kakavos,
* 35 g medaus,
* saulėgrąžų sėklų,
* moliūgų sėklų,
* linų sėmenų,
* sezamo sėklų.
Sumuštiniui reikės:
* 2 riekelių iškeptos duonos,
* sviesto,
* anties kepenėlių pašteto,
* marinuotų agurkų,
* virtų burokėlių,
* druskos,
* žalumynų (rukolų, špinatų),
* alyvuogių aliejaus.
Į maišymo indą suberti duonos mišinį, miltus ir kakavą. Viską išmaišyti, įdėti medaus ir užpilti 30°C temperatūros vandenyje ištirpintomis mielėmis. Viską išmaišyti iki vientisos masės. Išmaišytą tešlą palikti 40 minučių, kad iškiltų. Pakilusią tešlą sudėti į duonos kepimo formą. Išlyginti paviršių ir apibarstyti įvairiomis sėklomis. Vėl palikti 30 minučių, kad dar kartą tešla iškiltų. Iškilusią suformuotą duoną pašauti į iki 230°C įkaitintą orkaitę ir iš karto sumažinti kaitrą iki 190°C. Kepti apie 40 minučių. Duonos riekeles aptepti sviestu ir paštetu. Ant apteptų riekelių sluoksniuoti pjaustytus marinuotus agurkus ir virtus burokėlius. Apibarstyti druska, žalumynais bei pašlakstyti alyvuogių aliejumi.
Karamelinio šokolado pyragaitis „Lava cake“
Reikės:
• 350 g karamelinio šokolado,
• 110 g sviesto,
• 2 kiaušinių,
• 2 kiaušinių trynių,
• 40 g miltų,
• cukraus pudros,
• mėtos šakelės.
Karamelinį šokoladą ištirpinti kartu su sviestu. Atskirame inde išplakti kiaušinius ir trynius. Šokolado masę supilti į kiaušinių plakinį ir išmaišyti. Tada suberti miltus ir vėl viską gerai išmaišyti iki vientisos masės. Paruoštą masę išpilstyti į sviestu išteptus ir miltais pabarstytus porcijinius kepimo indelius. Kepti iki 200°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 9 minutes. Iš apversto kepimo indėlio ant lėkštutės išimti iškepusį desertą. Apibarstyti cukraus pudra ir papuošti mėtos lapeliu.
Vyšnių arbata su čiobreliais
Reikės:
* 50 g pasterizuotos vyšnių tyrės „Morello“,
* čiobrelių arbatžolių,
* karšto vandens.
Į arbatos puodelį įdėkite kelias šakeles šviežių čiobrelių. Įpilkite šlakelį vyšnių tyrės. Viską užpilkite karštu vandeniu ir lengvai pamaišykite.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...
-
Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)
Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...
-
Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu (receptai)
Makaronai ir sūris – žanro klasika nuo senų laikų, tad kas galėjo pagalvoti, kad šis derinys taps tokia pasauline sensacija? Prieš kelerius metus socialinius tinklus užvaldęs makaronų su kepta feta receptas virto fenomenu. Nebrangus...