- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Karštą vasaros dieną tik ir norisi atsigaivinti, tačiau kuo? Vanduo – vienas iš populiariausių pasirinkimų, tačiau, ką gerti, kai norisi dar neragautų skonių?
Kokią šaltą arbatą pasigaminti namie? Patarimais ir receptais dalinasi „Maximos” maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.
„Šalta arbata – vienas populiariausių pasirinkimų tarp mūsų pirkėjų karštuoju metų laiku. Pastebime, kad liepos-rugpjūčio mėnesiais šaltos arbatos paklausa pasiekia piką ir jos pirkėjai įsigyja net dvigubai daugiau, lyginant su sausio-vasario mėnesių duomenimis“, – pirkėjų įpročius atskleidžia prekybos tinklo komercijos vadovė Vilma Drulienė.
„Tarp mūsų pirkėjų pati populiariausia yra skirtingų gamintojų persikų skonio arbata – vien per penkis šių metų mėnesius pirkėjai jau įsigijo 195 tūkst. buteliukų šio skonio šaltos arbatos“, – atskleidžia V. Drulienė.
Vis dėl to, jeigu kaskart šaltos arbatos pirkti nesinori, o jos, pačių pagamintos norisi pasiimti dar prieš išvykstant iš namų, maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas A. Poleninas dalinasi 3 skanios ir gaivinančios šaltos arbatos receptais, kurių nepagaminsite be įprastos arbatos – birios ar pakeliais.
Šalta persikų skonio arbata
Persikų sirupui reikės:
215 g cukraus arba 170 ml klevų sirupo,
240 ml vandens,
2-3 persikų.
Arbatai reikės:
3 pakelių arbatos,
1400 ml vandens.
„Griežinėliais supjaustytus persikus sudėkite į nedidelį puodą ar gilią keptuvę, užpilkite vandeniu ir suberkite cukrų ar įpilkite klevų sirupo. Nuolat pamaišydami kaitinkite ant vidutinio-aukšto kaitrumo iki užvirs, tuomet sumažinkite kaitrą. Grūstuvu sugrūskite persikus, mat taip išspausite visas persikų sultis, sudėkite persikus į sirupą ir pakaitinkite“, – teigia A. Poleninas. Puodą nuimkite nuo viryklės, kai visos cukraus granulės ištirps, tuomet leiskite sirupui „pastovėti“ apie 30 minučių. Galiausiai, sirupą perkoškite, kad neliktų persikų gabaliukų.
Užvirinkite vandenį ir į jį 5 minutėms įmerkite arbatos pakelius, leiskite atvėsti. Kuomet arbata atvės, į ją supilkite jau paruoštą sirupą ir paruoštą arbatą įdėkite į šaldytuvą. Arbatą gerkite su ledukais bei šviežiais persikų griežinėliais.
Šalta žalioji arbata su citrinomis
Reikės:
500 ml karšto vandens,
700 ml šalto vandens,
60 ml žaliosios citrinos sulčių,
60 ml citrinos šulčių,
5 žalios arbatos pakeliai,
poros šaukštų medaus,
18 mėtos lapelių.
Į 70-80°C karštumo vandenį įmerkite 5 žaliosios arbatos pakelius, išimkite juos po 3-5 minučių ir išspauskite juose likusį skystį. Įmaišykite medų, kol jis visiškai ištirps. Į didelį indą supilkite citrinos ir žaliosios citrinos sultis, užpilkite jas arbata su medumi. „Kol arbata dar šilta paragaukite, ar jums pakanka saldumo. Jeigu norisi saldžiau, įdėkite daugiau medaus. Būtinai tai padarykite prieš atšaldant arbatą, nes medus šaltyje tirpsta ilgiau. Tuomet į jau beveik paruoštą gėrimą supilkite šaltą vandenį ir viską gerai išmaišykite. Į stiklines įberkite ledukų ir užpilkite šalta arbata. Puoškite šaltos arbatos stiklines citrinos ir žaliosios citrinos griežinėliais, mėtos lapeliais“, – patarimais, kaip ruošti šaltą arbatą, dalinasi maisto gamybos ekspertas.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...
-
Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)
Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...
-
Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu (receptai)
Makaronai ir sūris – žanro klasika nuo senų laikų, tad kas galėjo pagalvoti, kad šis derinys taps tokia pasauline sensacija? Prieš kelerius metus socialinius tinklus užvaldęs makaronų su kepta feta receptas virto fenomenu. Nebrangus...