Baklažanai rugpjūtį šviežiausi

Nors baklažanų prekybos centruose galima įsigyti bet kuriuo metų laiku, rugpjūčio pradžioje jie patys šviežiausi.

Kokia nauda

Baklažanai - dietinis produktas – 100 g daržovės yra tik 24 kcal; 2,72–4 proc. cukraus; 0,6–1,4 proc. baltymų; 0,1–0,4 proc. riebalų; 7,1–11 proc. mineralinių druskų. Juose mažai angliavandenių. Todėl ši daržovė rekomenduojama antsvorį metantiems žmonėms. Tiesa, jie turėtų žinoti, kad aliejuje kepami baklažanai labai sugeria riebalus ir sunkiai virškinami.

Baklažanuose gausu ląstelienos, kuri padeda iš organizmo pašalinti toksinus; taip pat flavonidų bei organinių rūgščių, stimuliuojančių virškinimo sulčių išsiskyrimą.

Šiose tamsiose daržovėse daug kalio druskų, kurios padeda iš organizmo pašalinti skysčių perteklių, gerina širdies darbą. Dietologai baklažanų rekomenduoja valgyti inkstų bei kepenų ligomis sergantiems žmonėms. Kadangi šiose daržovėse gausu vario ir geležies, jos didina hemoglobino kiekį kraujyje. Todėl patiekalai iš baklažanų rekomenduojami mažakraujyste sergantiems vaikams bei nėščiosioms.

Kaip išsirinkti

Pirkdami baklažanus, rinkitės jaunus vaisius, kurių oda plona, mat juose daug mažiau sėklų. Peraugusiuose vaisiuose daug solanino - ši medžiaga toksiška žmonėms. Skaniausi yra pailgi tamsiai mėlyni, kone juodi baklažanai.

Kaip gaminti

Kiekviena šeimininkė turi savų būdų, kaip apdoroti baklažanus, prieš ką nors iš jų gaminant – vienos siūlo lupti daržoves, kitos to nedaro, vienos pataria jas šiek tiek apvirti, kitos prieš gaminant – apkepti. Tai – patirties ir skonio reikalas, tačiau ir ne virtuvės profesionalui aišku, kad didelių baklažanų odelę geriau nulupti – kuo daržovė didesnė, tuo oda kietesnė. Be to, verta atkreipti dėmesį į daugumos patyrusiųjų raginimą baklažanus sūdyti tik supjaustytus – druska ištraukia karčias sultis, o kepant neleidžia daržovėms prisigerti per daug riebalų. Tiesa, apkeptas daržoves rekomenduojama išdėlioti ant popierinio rankšluosčio, kad šis sugertų likusį riebalų perteklių.

Verta žinoti:

Česnakas – pagrindinis ir geriausias baklažano porininkas.

Tinka šią uogą (ne daržovę) gardinti ir kalendra.

Pikantiškumo baklažano skoniui suteikia graikiniai riešutai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
  • Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)

    Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima  įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...

  • Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu (receptai)

    Makaronai ir sūris – žanro klasika nuo senų laikų, tad kas galėjo pagalvoti, kad šis derinys taps tokia pasauline sensacija? Prieš kelerius metus socialinius tinklus užvaldęs makaronų su kepta feta receptas virto fenomenu. Nebrangus...

  • Saulės geltonumo produktas praturtins mitybą <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Saulės geltonumo produktas praturtins mitybą (receptai)

    Lydytas sviestas (angl. ghee) plačiai naudojamas Indijos virtuvėje, bet pastaruoju metu tampa vis populiaresnis ir kitose šalyse. Jis gaminamas kaitinant sviestą, kad išgaruotų vanduo ir atsiskirtų pieno medžiagos, palikdamos sodrius, nuska...

    1
  • Šilauogių dovanos žmogui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Šilauogių dovanos žmogui (receptai)

    Nors visos uogos naudingos organizmui, savo išskirtinėmis savybėmis iš jų išsiskiria šilauogės. Norintys maitintis sveikiau turėtų į savo racioną įtraukti daugiau šilauogių. ...

  • Varškė – puikus pusryčių pasirinkimas
    Varškė – puikus pusryčių pasirinkimas

    Vienas populiariausių pieno produktų – varškė, kurią galima valgyti tiek vieną, tiek naudojant kaip pagrindinį ar papildantį kitų patiekalų ingredientą. Varškė puikiai tinka pusryčiams, todėl verta išmėginti gardų var&...

  • Daržo dovanos: pomidorai žiemai <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Daržo dovanos: pomidorai žiemai (receptai)

    Vienas po kito noksta raudonskruosčiai pomidorai – nebespėjame suvalgyti. Šias daržoves lengva išsaugoti – tereikia pasiruošti jų žiemai. Tam pravers kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės receptai, kurie patik...

  • A. Ivanausko siūlomi valgiai iškylai
    A. Ivanausko siūlomi valgiai iškylai

    Nori pakeisti pasaulį – pradėk nuo savęs, įsitikinęs Alfas Ivanauskas. Žinomas šefas visus ragina visur ieškoti tvaresnių alternatyvų. Šįsyk – apie vasaros poilsį ir iškylas gamtoje. Tvarumo idėjas puoselėjan...

  • „Iki“ – akcija lašišai: du receptai, kad sutaupytumėte ir pietums, ir pusryčiams
    „Iki“ – akcija lašišai: du receptai, kad sutaupytumėte ir pietums, ir pusryčiams

    Net 41 proc. nuolaida – su tokia akcija lašišai „Iki“ pradeda dar vieną naudingų pasiūlymų kupiną Taupymo žaidynių savaitgalį. Nuo ketvirtadienio iki sekmadienio, rugpjūčio 1–4 dienomis, su „Iki“ loja...

    1
Daugiau straipsnių