- Marijana Jasaitienė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Pati gausiausia vakarienė metuose yra Kūčių vakarienė. Kaip nepersivalgyti, kai stalas gausus, o patiekalai – nekasdieniai?
Silkė ir žuvis
Mažiausiai dvylika patiekalų per vieną vakarienę: argi tai gali būti sveika? Būtent tiek valgių turi būti ant Kūčių stalo pagal mūsų tradicijas, nes, teigiama, tiek apaštalų valgė paskutinę vakarienę. Kitų šaltinių teigimu, šis skaičius pasirinktas pagal dvylika metų mėnesių.
Kad ir kaip būtų, tiek patiekalų yra labai daug, todėl gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė perspėja: kiekvieno patiekalo reikia valgyti ne po lėkštę, o po šaukštą, kad iš viso susidarytų viena lėkštė.
Vieni pagrindinių Kūčių valgių – silkė ir žuvis. Jie, anot K.Jasmontienės, yra labai geri.
"Žuvį patartina valgyti bent du tris kartus per savaitę, todėl adventas ir Kūčios yra labai puikus laikas tiems, kurie ją pamiršta", – pastebi gydytoja dietologė.
Kūčių vakarienė paprastai pradedama nuo silkės ir žuvies. Mitybos specialistė K.Jasmontienė sako, kad sveika ne tik liesa, bet ir riebi žuvis. Jos skiriasi maistine verte, bet visos turi labai reikalingų maistinių medžiagų.
"Vyresnio amžiaus žmonėms, kuriems itin aktuali širdies ir kraujagyslių ligų profilaktika, verta valgyti riebią žuvį, nes joje gausu omega 3 riebiųjų rūgščių – naudingų riebalų. Balta žuvis – puikus baltymų šaltinis, turi daug mineralinių medžiagų, fosforo", – pataria gydytoja ir priduria, kad žuvį valgyti sveika visiems.
Į klausimą, ar riebi žuvis nepadidins daugeliui ir taip per didelio blogojo cholesterolio kiekio kraujyje, gydytoja atsako, kad šiems žmonėms verta vengti riebaus karpio. Natūralioje lašišoje, silkėje, skumbrėje yra gausu gerųjų riebalų, o jie mums labai svarbūs ir reikalingi, ypač kai blogojo cholesterolio kiekis yra padidėjęs ar yra rizika sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.
Svarbu paruošimo būdas
Sveikatai labai svarbu ne tik produktų maistinės medžiagos, bet ir jų gamybos būdas.
"Kepimo metu, naudojant net ir pačius geriausius šalto spaudimo aliejus, vyksta cheminis procesas, kurio metu susidaro transriebalai. Būtent jie kaltinami dėl didėjančio blogojo cholesterolio kiekio kraujyje ir progresuojančios aterosklerozės", – atskleidžia gydytoja K.Jasmontienė.
Taigi, kepant žuvis, kaip ir bet kuriuos kitus produktus, labai svarbu pasirinkti tinkamus riebalus. Tokie yra turintys sočiųjų riebalų – palmių ar kokosų aliejus, lydytas sviestas.
"Apskritai geriausia kepti be riebalų, ne keptuvėje, o orkaitėje ar grilyje, tik neskrudinti. Dar geriau – troškinti garuose, – pataria K.Jasmontienė, o argumentą, kad taip pagamintas maistas mažiau skanus, atremia savo argumentu. – Skonis ilgainiui keičiasi, kaip ir įpročiai, ypač jei to siekiame sąmoningai."
Silkė, anot gydytojos, yra geras produktas, nes taip pat turi daug omega-3 riebalų rūgščių. Bėda ta, kad dažniausiai ją valgome ne šviežią, o sūdytą. Tiems, kurių kraujospūdis padidėjęs, sūdytų, raugintų, marinuotų produktų vartojimą reikia riboti, o jei labai norisi silkės – labai gerai ją išmirkyti vandenyje.
Aliejus ir grybai
Ar nieko blogo, kad užpilame silkę aliejumi? Šiam deriniui K.Jasmontienė pritaria vartoti kuo įvairesnį aliejų kiekvieną dieną. Svarbu jį naudoti ne kepti, bet bent keletą šaukštų per dieną įpilti į jau paruoštus produktus – salotas, košę ir pan. Sako, kad labai sveikas lietuviškas linų sėmenų aliejus.
"Grybai – geras produktas, nes jie mažai kaloringi ir turi daug baltymų. Svarbu jų paruošimas. Ir švieži, ir džiovinti yra sveika, bet jie sunkiau virškinami, todėl derėtų atsargiau rinktis sergantiesiems skrandžio opalige, žarnyno ligomis", – perspėja gydytoja K.Jasmontienė.
Dažniausia nevirškinimo, pilvo pūtimo priežastis yra ne kokia nors netinkama maisto produktų dermė, o persivalgymas. Jei per tą pačią vakarienę valgysime silkės, žuvies, aguonų pieno ar patiekalų su džiovintais vaisiais, bet po šaukštą, blogai neturėtume pasijausti. Maisto derinimo būtinumas, kas kartais siūloma siekiantiesiems sulieknėti, anot gydytojos K.Jasmontienės, mokslo nėra įrodytas.
Tam, kad Kūčių vakarienės metu nepersivalgytume, nereikia badauti jos laukiant.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...