- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Artėjant Naujųjų metų šventėms, dažnai susimąstome, kaip pasiruošti ir palydėti paskutinę metų dieną, kad kiti metai būtų sėkmingi? Pagal kinų kalendorių 2014 metai – žaliojo medinio Arklio. Jis – žvalus, judrus, smalsus gyvūnas, nuolat ieškantis naujų įspūdžių ir nuotykių. Taigi, ir 2014 metai bus greitesni, aktyvesni, dinamiškesni nei 2013-ieji. Šiuos naujus metus rekomenduojama sutikti su draugais ir šeimos nariais prie žalia ar mėlyna staltiese apdengto stalo. Per Naujus metus ant šventinio stalo turėtų būti bent vienas patiekalas iš žvėrienos ar raudonos mėsos, maisto porcijos – nedidelės, gurmaniškos.
Vilniuje įsikūrusio restorano „Moon Garden Art hotel“ virtuvės šefas Justinas Misius, kuris 2012 metais laimėjo geriausio virėjo titulą, pataria šventėms pagaminti jautienos išpjovą, papuošiančią bet kurį šventinį stalą.
Reikės:
Salierų šaknies
200 g druskos
3 kiaušinių batymų
4 vnt. vyšninių pomidorų
200 g alyvuogių aliejaus
rozmarino šakelės
1 obuolio
20 ml acto
20 g cukraus
100 g morkų
100 g paprikų
20 g sviesto
200 ml vandens
120 g jautienos išpjovos
1 vnt topinambo
30 ml stiprios kavos
100 g bulvių
Druską sumaišyti su kiaušinio baltymais ir aplipdyti salierą, kurį 140 laipsnių temperatūroje 1,5 val. kepti orkaitėje.
Bulves supjaustyti kubeliais ir virti kava paskanintame vandenyje (0,5 l vandens ir 30 ml kavos).
Obuolį nulupti, perpjauti per pusę, išimti šerdį, apvirti vandenyje su cukrumi ir actu.
Vyšninius pomidorus sudėti į verdantį vandenį (prieš tai įpjauti odelę), virti ne ilgiau nei 10 sek., kol odelė pradės atsiskirti nuo pomidoro. Į 120 laipsnių įkaitintą aliejų su rozmarino šakele sudėti pomidorus su nuluptomis odelėmis.
Topinambus nulupti, supjaustyti labai plonais griežinėliais (pvz. 1 mm) , kepti verdančiame aliejuje tol, kol topinambai taps traškūs (apie 1 min)
Paprikas kepame iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min, kol paprikos odelė pajuoduos. Nulupti paprikos odeles, išimti sėklas ir supjaustyti plonais šiaudeliais.
Nuskusti morkas ir supjaustyti plonais griežinėliais.
Sviestą įdėti į puodą, kai pradės putoti, sudėti morkas ir paprikas, užpilti vandeniu. Virti, kol daržovės suminkštės, paskaninti druska ir viską sutrinti rankiniu trintuvu.
Jautienos išpjovą pabarstyti druska ir pipirais, apkepti iš visų pusių keptuvėje (apie 1 min) ir įdėti į 220 įkaitintą orkaitę 7 minutėms.
Jautieną supjaustyti norimo dydžio gabaliukais, įdėti į lėkštę, aplink sudėti topinambų traškučius, iš druskos „kiauto“ išlaisvinto saliero ir kavoje virtų bulvių gabaliukus. Įpilti šiek tiek trintų daržovių piurė ir patiekti į stalą.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...
-
Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)
Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...
-
Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu (receptai)
Makaronai ir sūris – žanro klasika nuo senų laikų, tad kas galėjo pagalvoti, kad šis derinys taps tokia pasauline sensacija? Prieš kelerius metus socialinius tinklus užvaldęs makaronų su kepta feta receptas virto fenomenu. Nebrangus...