- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Tinklaraščio „Svečiuose pas Godą“ autorės Gerdos Morozovienės šeimoje kepimas ant kepsninės – mėgstama veikla, į kurią noriai įsitraukia visi nariai. Tačiau vaikus norisi nustebinti ne tik gardžiais, bet ir sveikatai palankiais patiekalais.
„Ilgus metus buvau įsitikinusi, kad kepsninėje lauke gali būti kepami tik šašlykai – jie mano šeimai dažniausiai siedavosi su vasaros sezonu: ilga vakariene sodyboje, sultinga mėsa tiesiai nuo iešmo, marinuotais svogūnais šalia ir kalnu šviežių daržovių su grietine. Ilgainiui suvokimas ėmė keistis, su vyru augindami vaikus atradome pačių įvairiausių patiekalų, kuriuos ant grilio dažnai kepame savo namų terasoje“, – pasakoja G.Morozovienė.
Visada griliname kukurūzų burbuoles, nes jas labai mėgsta vaikai. Taip pat paprikas, pomidorus ir cukinijas.
Gamindami Gerda ir Andrius Morozovai visuomet įtraukia vaikus. Aštuonerių Goda jau pirmojo karantino metu pamėgo gaminti kartu su tėvais, o jos iniciatyva paskatino sukurti tinklaraštį „Svečiuose pas Godą“. Mergaitės broliukas, dvejų Kajus kol kas tik stebi gamybos procesą ir ragauja.
G.Morozovienės šeimos pietūs neįsivaizduojami be keptų arba šviežių daržovių: „Visada griliname kukurūzų burbuoles, nes jas labai mėgsta vaikai. Taip pat paprikas, pomidorus ir cukinijas. Šalia keptų daržovių ant mūsų stalo visada pamatysite ir lėkštę su šviežiomis daržovėmis – jei kartais skoniai ir norai pasikeičia, vaikai visada gali rinktis šiaudeliais pjaustytas morkas, agurkus, kaliaropę. Mėgstamiausias vyro garnyras prie mėsos yra salotų lapai, ridikai, pomidorai ir agurkai su grietine. Rūpinuosi, kad namuose, vaikams matomoje vietoje, visada būtų šviežių daržovių ir vaisių.“
Kepimui ant grilio šeima dažniausiai renkasi vaikų mėgstamą vištieną ir nepersistengia su marinatais. „Stengiamės naudoti kuo natūralesnius prieskonius – mėgstame patys susimalti šviežių pipirų, naudojame džiovintų daržovių mišinį be druskos ir, žinoma, šviežias žoleles. Visiems kepiniams pagardinti puikiai tinka šalavijai, čiobreliai, ką tik nuskintos mėtos ar bazilikai“, – vardija G.Morozovienė.
Minkšti vištienos kepsneliai su keptų daržovių garnyru
Kepsneliams reikės:
400 g vidinės viščiuko broilerio filė,
200 g natūralaus jogurto (galima naudoti kefyrą arba graikišką jogurtą),
druskos,
šviežiai maltų pipirų,
2 skiltelių česnakų,
šlakelio citrinos sulčių.
Daržovių garnyrui reikės:
Virtų kukurūzų burbuolių,
paprikos,
cukinijos,
svogūno,
alyvuogių aliejaus,
druskos,
šviežiai maltų pipirų.
Vištieną supjaustykite norimo dydžio gabalėliais. Svarbu, kad nebūtų per maži, nes ims greitai degti. Ant vištienos supilkite jogurtą. Pagardinkite spaustu česnaku, citrinos sultimis, druska, pipirais. Palikite bent valandai pasimarinuoti. Kepkite ant grotelių iš abiejų pusių, kol mėsytė iškeps – svarbiausia, kad neperkeptų, nes bus sausa. Nuplaukite daržoves, sudėkite visas į dubenį, užpilkite šlakeliu aliejaus ir pagardinkite prieskoniais. Jei yra noro, galima suverkite spalvingus vėrinukus ant iešmelių arba kepkite tiesiai ant grotelių.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
„Iki“ – akcija lašišai: du receptai, kad sutaupytumėte ir pietums, ir pusryčiams1
Net 41 proc. nuolaida – su tokia akcija lašišai „Iki“ pradeda dar vieną naudingų pasiūlymų kupiną Taupymo žaidynių savaitgalį. Nuo ketvirtadienio iki sekmadienio, rugpjūčio 1–4 dienomis, su „Iki“ loja...
-
Gaiviame valgiaraštyje – lengvi patiekalai su kaulavaisiais (receptai)
Kaulavaisiams sunku atsispirti – jie gardūs, sultingi, spalvingi, tinka ne tik kokteilių ar glotnučių gamybai, bet ir košių, salotų gardinimui. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kau...
-
Vasarą nepamainomi šaltibarščiai: nuo protėvių – ant šiandienio stalo (receptai)6
Karštymečiu dažno lietuvio valgiaraštyje įsitvirtina šaltibarščiai. Gaivi rausva sriuba tokia populiari, kad šalyje netgi vyksta šaltibarščių festivaliai. Pasak istorikų, šis patiekalas Lietuvoje v...
-
Vasaros valgiaraštyje – grilyje keptos daržovės
Be tradicinių šašlykų ir kepsnių, vis dažniau ant grotelių atsiranda ir daržovių. Skaniai paruoštos daržovės gali virsti tikru hitu – tereikia nebijoti pasidairyti jų įvairovės ir grilio vakarėlis įgaus žymiai daugiau ...
-
Ir lepeškos, ir grybų petražolės (receptai)3
Voveraitės, žavinčios auksine spalva, kvapnumu ir išskirtiniu skoniu, yra vienos laukiamiausių grybų. Nors ir patys mokame jas skaniai paruošti, įkvėpimo verta pasisemti Italijoje, kur voveraitės laikomos delikatesu, galinčiu papildyti ...
-
Virtuvės šefai mokosi mėsą ir žuvį keisti augalais
Amsterdame būsimi kulinarai mokėsi gaminant maistą restorane nenaudoti mėsos ar žuvies, ją keisti augaliniais produktais. Ekspertų teigimu, tokių virėjų paklausa tik didės, praneša LNK. ...
-
Joninių vakarėliui – vaišės šiek tiek kitaip (receptai)1
Artėjantis ilgasis Joninių savaitgalis neabejotinai daugeliui taps grilio fiesta, kad ir koks oras būtų. Tad jau dabar ne viena šeimininkė suka galvą, ką pasiruošti ir pasiimti į gamtą, kad ir prie puodų darbuotis daug netektų, ir urzg...
-
Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo (receptai)
Ką veiksite per Jonines? Kūrensite laužus, ieškosite paparčio žiedo ir naktinėsite? „Nors prieš šventes visi sako, kad ne pavalgyti renkamės, gyvenimas nuolat patvirtina, kad visos šventės prasideda prie vaiši...
-
Vasaros valgiaraštyje – skanūs eksperimentai (receptai)2
Vasara diktuoja savo mitybos režimą – nesinori mėsos, jokio sunkaus maisto. Kartais užtektų sriubos, lengvo užkandžio, bet ką čia sugalvojus? Sutikite, dažnai susiduriame su šiuo galvosūkiu. Norėdami jį palengvinti, pasidomėjome, k...
-
Iš špinatų – netgi desertas (receptai)
Ne vienas pripažins – vaikystėje špinatų ragaudavo nenoriai. Tačiau suaugę daugelis atrado jų kulinarines galimybes ir pamėgo špinatų patiekalus. Salotos, makaronai, padažai ar glotnučiai su špinatais gerai žinomi, tačiau...