- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Vasaros metu, esant šiltam orui, norisi ne tik dažnai atsigaivinti, bet ir skaniai, tačiau lengvai pavalgyti. „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas dalinasi netradiciniais šaltų sriubų receptais, kurie karštą vasaros dieną ne tik padės atsigaivinti, bet ir leis pasijusti sočiam.
Morkų sriuba su imbieru ir ciberžole
„Mūsų pirkėjai vis dažniau atranda pieno alternatyvą – kokosų pieną. Jame nėra laktozės, o patiekalams jis suteikia kokoso aromatą ir egzotinį skonį. Nors praėjusius keletą metų asortimentas buvo platesnis, kokosų pieno paklausa stipriai išaugo. Per kiek daugiau nei penkis šių metų mėnesius kokosų pieno paklausa išaugo net 43 proc., lyginant su tokiu pačiu laikotarpiu pernai. Tarp pirkėjų pats populiariausias 14-15 proc. riebumo 400 ml pakuotėje esantis kokosų pienas“, – sako „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.
Reikės: 2 valgomųjų šaukštų kokosų aliejaus, 2-3 mažų susmulkintų svogūnų, 1-2 skiltelių česnako, apie 2,50 cm ilgio nulupto bei sutarkuoto imbiero, žiupsnelio raudonųjų pipirų, druskos ir cinamono, 700 gramų morkų, šaukštelio maltos ciberžolės, 4 stiklinių vandens, 1/4 stiklinės kokosų pieno bei petražolių.
„Maximos“ nuotr.
Paruošimas: pakaitinkite kokosų aliejų vidutinio dydžio keptuvėje. Sudėkite svogūnus, česnakus, imbierą bei pipirus ir 1-2 minutes kepkite. Sudėkite smulkiai supjaustytas morkas, pipirus, cinamoną, ciberžolę ir kepkite dar 1-2 papildomas minutes. Supilkite vandenį ir užvirkite. Sumažinę ugnį virkite apie 25-30 minučių tol, kol morkos suminkštės. Supilkite sriubą į trintuvą ir susmulkinkite iki vientisos masės. Padėkite sriubą į šaldytuvą ir šaldykite apie 3-4 valandas. Patiekiant sriubą, papuoškite ją apšlakstydami kokosų pienu, petražolėmis bei žiupsneliu druskos ir pipirų.
Šalta avokadų sriuba su kokosų pienu
„Avokadų populiarumo augimą stebime keletą metų iš eilės. 2018 metais avokadų paklausa išaugo net ketvirtadaliu, lyginant su 2017 metais. Nuo šių metų pradžios iki dabar avokadų paklausa taip pat augo, tik kiek mažiau – apie 11 proc., lyginant su tokiu pačiu laikotarpiu 2018 m. Šiuo metu pirkėjams siūlome plačiausią avokadų asortimentą, lyginant kelių pastarųjų metų duomenis – pirkėjai patikusį gali išsirinkti net iš 7 skirtingų rūšių ir tiekėjų. Per kiek daugiau nei pirmuosius penkis šių metų mėnesius pirkėjai labiausiai pamėgo prinokusius „Ready to eat“ avokadus 2 vnt. pakuotėje – jų paklausa, lyginant su tokiu pačiu laikotarpiu pernai, išaugo daugiau nei dešimt kartų ir siekia 200 tūkst. vienetų avokadų“, – pirkėjų įpročius atskleidžia V. Drulienė.
Reikės: 2 arbatinių šaukštelių alyvuogių aliejaus, pusės smulkiai supjaustyto svogūno, keleto gabalėlių marinuotos chalapos paprikos, 2 česnako skiltelių, valgomojo šaukšto šviežių mėtų lapų, 3 nuluptų bei į aštuonias dalis supjaustytų avokadų, žiupsnelio druskos bei pipirų, 2 su puse stiklinės daržovių sultinio, 1/3 stiklinės kokosų pieno.
Paruošimas: įkaitinkite alyvuogių aliejų, jame pakepinkite svogūną bei chalapos papriką apie 7-10 minučių, sudėkite česnaką ir kepkite dar 2 minutes, įmaišykite mėtos lapelius. Avokadus su 1,5 stiklinės daržovių sultinio sudėkite į trintuvą ir gerai susmulkinkite. Supilkite likusį daržovių sultinį bei česnakų mišinį, trinkite tol, kol taps vientisa mase. Supilkite sriubą į dubenį ir maišant įpilkite kokosų pieną. Uždenkite sriubą ir laikykite šaldytuve apie 1 valandą.
Melionų gaspačas su traškiu vytintu kumpiu
„Tarp mūsų pirkėjų patys populiariausi melionai „Honey dew“, kurių pirkėjai šiemet įsigijo jau daugiau nei 460 tūkst. kilogramų, bei „Piel de sapo“ rūšių, atkeliavę iš saulėtosios Brazilijos. Pastaroji melionų rūšis pirkėjų tarpe sparčiai populiarėja, mat paklausa šiais metais, lyginant su tokiu pačiu laikotarpiu pernai, išaugo net apie 40 proc.“, – pirkėjų pasirinkimus atskleidžia komercijos vadovė.
Reikės: 2 mažų melionų, 4 vytinto kumpio griežinėlių, 4 arbatinių šaukštelių grietinės, citrinos sulčių, žiupsnelio druskos ir pipirų bei alyvuogių aliejaus.
Paruošimas: melionus supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais. „Nesvarbu, kokios rūšies melioną išsirinksite – dauguma melionų pasižymi panašiu skoniu ir tekstūra“, – sako ekspertas A. Poleninas.
Meliono gabalėlius sudėkite į trintuvą ir smulkinkite iki vientisos masės. Trintą melionų masę pagardinkite žiupsneliu druskos, pipirų bei citrinos sultimis. Vytintą kumpį pakepinkite keptuvėje tol, kol jis taps traškus. Melionų tyrę supilkite į dubenėlius, pagardinkite šaukšteliu grietinės, sutrupinkite kepintą vytintą kumpį, pabarstykite pipirais bei apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Pikantiškos salotos – sveikiau
Nusprendus sveikiau gyventi, nebūtina mitybą iškart keisti iš pagrindų – mažesni žingsneliai gali būti netgi sėkmingesni, nes prie ne tokių drastiškų pokyčių lengviau prisitaikyti. Pavyzdžiui, daugelyje namų tikru skan...
-
Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių1
Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...