Kvapios vėlyvųjų aviečių dovanos

Prasidėjęs vėlyvųjų aviečių sezonas šiemet džiugina gausiu derliumi. Tiesa, vėlyvosios avietės, derančios iki šalnų, yra rūgštesnės nei vasaros saulės lepintos jų sesės, bet ir iš vėlyvosios rūšies šių uogų galima pasigaminti ne vieną kvapų gardų patiekalą.

Avietėse yra iki 9–10 proc. cukraus (daugiausia gliukozės ir fruktozės), rauginių medžiagų, mineralinių druskų (geležies, kalio, vario), daug pektino ir ląstelienos, vitaminų C, B1, B2, PP, folio rūgšties, karoteno, beta sitosterino, kuris gydo sklerozę. Iš šių uogų gaminami kompotai, kisieliai, uogienės, džemas, želė, marmeladas, putėsiai, šerbetas, saldainių įdaras, sultys, sirupas, gira, užpiltinės, padažai.

Antiena su aviečių padažu

Reikės

100 g aviečių,

kelių česnakų skiltelių,

4 obuolių,

200 g porų,

2 vnt. anties krūtinėlių,

druskos pagal skonį,

2 valgomųjų šaukštų sviesto,

100 ml putojančio vyno.

Paruošimo būdas

Anties krūtinėlės įpjauti keliose vietose ir apkepinti iš abiejų pusių. Pasūdyti, apibarstyti pipirais.

Supjaustyti porus žiedeliais ir apkepinti su sviestu kartu su supjaustytais česnakais, obuolių kubeliais, tada pasūdyti.

Į keptuvę, kurioje kepė antis, sudėti avietes, supilti putojantį vyną ir troškinti 2 min. Pasūdyti.

Mėsą supjaustyti gabaliukais ir aplieti aviečių padažu. Galima patiekti su daržovių ir obuolių troškiniu bei ryžiais.

Aviečių sulčių drebučiai

Reikės

1 l aviečių sulčių,

1,5 kg cukraus.

Paruošimo būdas

Šviežiai išspaustas aviečių sultis supilti į dubenį ar platų emaliuotą puodą, suberti cukrų ir mediniu šaukštu sukti, kol cukrus ištirps.
Cukrui ištirpus sultis supilstyti į stiklainius, uždengti švariu audeklu, laikyti nejudinant, kol susidarys drebučiai ir paviršius lengvai apdžius.

Iš pergamentinio popieriaus iškirpti stiklainio kaklelio dydžio skridinėlius, suvilgyti etilo arba salicilo spiritu ir uždėti ant drebučių paviršiaus. Plastikiniais dangteliais uždengtus stiklainius laikyti vėsioje vietoje.

Plaktos grietinėlės ir aviečių desertas

Reikės

250 ml grietinėlės (kuo riebesnės),

250 g maskarponės,

1 banano,

200 g aviečių,

miltelinio cukraus (pagal skonį),

1 citrinos žievelės.

Paruošimo būdas

Suplakti riebią grietinėlę, atskirai suplakti maskarponę su milteliniu cukrumi ir tarkuota citrinos žievele. Sumaišyti maskarponę ir grietinėlę iki vientisos konsistencijos.
Dėti į taures ar vieną gilų indą sluoksnį šio kremo, paskui –  smulkinto banano gabaliukus, vėl sluoksnį kremo, sluoksnį aviečių (jas galima apibarstyti milteliniu cukrumi), vėl – kremo, paskui – aviečių ir vėl – kremo. Papuošti desertą uogomis. Valandai įdėti į šaldytuvą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
  • Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)

    Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima  įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...

  • Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu (receptai)

    Makaronai ir sūris – žanro klasika nuo senų laikų, tad kas galėjo pagalvoti, kad šis derinys taps tokia pasauline sensacija? Prieš kelerius metus socialinius tinklus užvaldęs makaronų su kepta feta receptas virto fenomenu. Nebrangus...

  • Saulės geltonumo produktas praturtins mitybą <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Saulės geltonumo produktas praturtins mitybą (receptai)

    Lydytas sviestas (angl. ghee) plačiai naudojamas Indijos virtuvėje, bet pastaruoju metu tampa vis populiaresnis ir kitose šalyse. Jis gaminamas kaitinant sviestą, kad išgaruotų vanduo ir atsiskirtų pieno medžiagos, palikdamos sodrius, nuska...

    1
  • Šilauogių dovanos žmogui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Šilauogių dovanos žmogui (receptai)

    Nors visos uogos naudingos organizmui, savo išskirtinėmis savybėmis iš jų išsiskiria šilauogės. Norintys maitintis sveikiau turėtų į savo racioną įtraukti daugiau šilauogių. ...

  • Varškė – puikus pusryčių pasirinkimas
    Varškė – puikus pusryčių pasirinkimas

    Vienas populiariausių pieno produktų – varškė, kurią galima valgyti tiek vieną, tiek naudojant kaip pagrindinį ar papildantį kitų patiekalų ingredientą. Varškė puikiai tinka pusryčiams, todėl verta išmėginti gardų var&...

  • Daržo dovanos: pomidorai žiemai <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Daržo dovanos: pomidorai žiemai (receptai)

    Vienas po kito noksta raudonskruosčiai pomidorai – nebespėjame suvalgyti. Šias daržoves lengva išsaugoti – tereikia pasiruošti jų žiemai. Tam pravers kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės receptai, kurie patik...

  • A. Ivanausko siūlomi valgiai iškylai
    A. Ivanausko siūlomi valgiai iškylai

    Nori pakeisti pasaulį – pradėk nuo savęs, įsitikinęs Alfas Ivanauskas. Žinomas šefas visus ragina visur ieškoti tvaresnių alternatyvų. Šįsyk – apie vasaros poilsį ir iškylas gamtoje. Tvarumo idėjas puoselėjan...

Daugiau straipsnių