Lietuvių sukurtame padaže – viena rečiausių daržovių pasaulyje

  • Teksto dydis:

„Juoduoju auksu“ virtuvės šefų pramintas juodasis česnakas palengva skinasi kelią į lietuvių virtuves. 

Šalies restoranams vis aršiau besivaržant dėl geriausiojo vardo, virtuvės šefai neretai būna priversti sukti galvą, kuo nustebinti kokybiško maisto mylėtojus. Ir ne veltui – lietuviški restoranai jau skina laurus tarptautiniuose konkursuose, o liaupsės jų kūrybai – gula į tarptautinės žiniasklaidos puslapius.

„Juodasis česnakas be abejonės netruks tapti favoritu mūsų restorano meniu. Jo savybės – išskirtinės, padedančios atskleisti naujus skonius mėsos, žuvies bei kituose svečių jau pamėgtuose patiekaluose. Tai tikras unikumas, kuris dar tik žengia į šalies virtuves“, – sako restorano „La Storia“ šefas Arūnas Jonaitis.

Arūnas Jonaitis. Asmeninio arch.nuotr.

Nuo virtuvės šefų neatsilieka ir gaminti namuose mėgstantys tautiečiai, diktuojantys naujas žaidimo taisykles maisto pagardų gamintojams Lietuvoje. Prieš daugiau nei 20 metų lietuviškų padažų ir pagardų gamintojas UAB „Daumantai LT“ pristatė pirmuosius produktus, netrukus užsitarnavusius mėgstamiausių titulą šalyje, tačiau besikeičiantys vartotojų poreikiai jau kelerius metus skatina gamintoją siekti naujų atradimų.

Bendrovės investicijos į gamybą, per pastarąjį dešimtmetį perkopusios 5 mln. eurų, yra tik viena dalis inovatyvios įmonės mąstysenos, tačiau technologinis pranašumas – dar ne viskas. Ne ką mažiau dėmesio įmonė skiria naujų receptūrų kūrimui, ingredientų paieškai, nuolatinėms kelionėms po pasaulines parodas. Derybų su prieskonių, žalumynų ir kitų padažų sudėtį turtinančių ingredientų tiekėjais, anot bendrovės atstovų, per mėnesį būna net iki penkiasdešimties.

„Skaičiuojame, kad paieškose užtrunkame ilgiau nei būname Lietuvoje“, – sako „Daumantų“ prekės ženklo plėtros vadovas Domas Grinkevičius.

Domas Grinkevičius. Asmeninio arch. nuotr.

Pasak jo, įmonė nuo pat veiklos pradžios rinkosi inovacijų bei bandymų kelią, o tai atsispindi ir gaminių kūrime. D. Grinkevičius pastebi, kad šimtai „Daumantų“ maisto technologų sukurtų receptūrų galėtų atsidurti knygose, tačiau vartotojams yra pristatoma tik tai, kas geriausia.

Anot prekės ženklo plėtros vadovo, idėja padažuose pradėti naudoti juodąjį česnaką gimė vedant derybas su tiekėjais užsienyje, diskutuojant apie rečiausią maistą, patiekalus bei daržoves.

„Apie juodąjį česnaką buvome girdėję, tačiau to, kad jis yra kone deficitinis ingredientas daugelyje šalių, nežinojome. Pavyzdžiui, Australijoje juodieji česnakai sudaro tik 0,02 proc. visos šių daržovių rinkos, kurios apimtys siekia net 13 000 tonų. Pažadintas smalsumas atvedė iki gamintojo Ispanijoje, su kuriuo neilgai trukus sutarėme bendradarbiauti“, – teigia D. Grinkevičius.

Retasis juodasis česnakas, „Daumantų“ atstovo teigimu, visa galva lenkia Lietuvoje įprastą baltąjį česnaką. Jis pasižymi švelniu, subtiliu skoniu, o fermentacijos proceso metu įgauna karamelizuotą, traškią plutelę. Daržovėje gausu ir sveikatai naudingų antioksidantų, padedančių išvengti tokių ligų kaip diabetas, Parkinsonas ar Alzhaimeris.

Būtent juoduoju česnaku gardintas barbekiu padažas „Black Garlic“ tapo tikra, praėjusių metų rudenį pristatytos naujosios „Daumantų“ WOW MAMA linijos, pažiba. D. Grinkevičiaus teigimu, padažo pardavimų bumo tikimąsi pavasarį, kai atšilęs oras kvies lietuvius kepti ant grilio.

„WOW MAMA barbekiu padažai yra tiesiogiai susiję su šiltuoju sezonu, tad šiuo metu jie paklausesni užsienyje, kur oro sąlygos leidžia leisti laiką lauke. Situacija iš esmės turėtų pasikeisti atėjus pavasariui, juk geresnio grilio sezono palydovo nei barbekiu padažas tiesiog nėra“, – tikina D. Grinkevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
    Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai

    Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais,  pi...

  • Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
    Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas

    Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

Daugiau straipsnių