Mėsos marinavimas: dvi dienas ar dvi valandas?

  • Teksto dydis:

Kai kurie įsitikinę, kad mėsą šašlykams marinuoti reikia kelias dienas, o kiti marinuoja keletą valandų. Kurie teisūs? Ar pakanka mėsą šašlykams tik įtrinti?

Kai kurie įsitikinę, kad mėsą šašlykams marinuoti reikia kelias dienas, o kiti marinuoja keletą valandų. Kurie teisūs? Ar pakanka mėsą šašlykams tik įtrinti?

Mėsą marinuoti derėtų stikliniams, plastikiniame ar nerūdijančio plieno inde. Nenaudoti aliuminio indų, nes šis elementas reaguoja su rūgštimi.

Patyrę virtuvės šefai tvirtina, kad nėra jokių priežasčių mėsą marinuoti labai ilgai. Ploni nedideli mėsos gabaliukai marinuojami trumpiau, o didesni – šiek tiek ilgiau. Jeigu mėsą marinuojate dvi dienas ar dar ilgiau, ji gal ir bus minkštesnė, bet ar skanesnė. Be to, ji gali pasidaryti iri. Daugumą mėsos rūšių pakanka marinuoti nuo 30 minučių iki 2 valandų.

Jeigu nenorite gaminti marinato, mėsą arba žuvį galite tiesiog įtrinti prieskoniais. Kartais toks mėsos paruošimo būdas vadinamas „sausu marinavimu“. Prieskonius galite rinktis kokius tik norite. Tačiau patyrę virtuvės šefai sako, kad taip ruošiant mėsą būtini trys pagrindiniai: druska, malti juodieji pipirai ir rudasis cukrus.

Maltų juodųjų pipirų aromatas daug stipresnis nei nemaltų. Druska mėsą reikia gardinti tik prieš kepant. Beje, reikėtų žinoti, kad kuo smulkesnė druska, tuo labiau ji ištraukia iš mėsos sultis. Todėl geriau rinkitės rupią druską.

Jeigu mėsą marinuojate tradiciškai, turėtumėte žinoti, kad marinatui gaminti galima naudoti tik du rūgščius komponentus. Naudojant daugiau, marinato skonis gali būti sugadintas.

Marinavimui tinka įvairūs rūgštūs produktai: actas, kefyras, jogurtas, vynas, vaisiai ir t.t.

Marinavimui taip pat būtinas aliejus. Jis padarys mėsą sultingesnę. Ji neprilips prie grilio. Galite naudoti alyvuogių, riešutų ir kt. aliejų. Gardinti marinatą derėtų prieskoninėmis žolelėmis, taip pat tam tinka imbieras, sojų padažas, adžika ir kt.

Nepriklausomai nuo to, kokį marinavimo būdą pasirinksite, prieskonius į mėsą įtrinkite švelniais masažuojamaisiais judesiais. Stipriai trinti nereikia, nes taip pažeidžiamos mėsos skaidulos.

3 NE, kuriuos reikia prisiminti:

Į marinatą nedėkite daug saldžių ingredientų, nes jie greitai sugenda.

Nenaudokite marinato vietoje padažo prieš tai jo nepavirę, nes jame marinavosi žalia mėsa.

Iš marinato išimtos mėsos nenuplaukite, o nusausinkite servetėle.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
    Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas

    Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
Daugiau straipsnių